Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Hond Puckie: perianaal adenoom

image by WebDog image by WebDog

Douwe Akkerman:

Begin december kwam Puckie (een reu van 9 jaar) een bij ons op het spreekuur. De klachten waren: veel likken aan zijn anus en bloedverlies rond om de anus. De diagnose perianaal adenoom werd snel gesteld.

Wat zijn peri-anaaladenomen?

Peri-anaaladenomen of circumanaalkliertumoren zijn adenomen van de peri-anaalklieren. Peri-anaalklieren zijn aangepaste talgkliertjes die zich vooral rond de anus en de staartbasis bevinden, maar ook voorkomen op de voorhuid, in de liesstreek en op de staart. De peri-anaalklieradenomen zijn veel voorkomende tumoren van het anale gebied en in 80% van de gevallen is het adenoom goedaardig.

Bij welke dieren komen ze voor?

Het peri-anaalklieradenoom is hormoonafhankelijk wat betekent dat ze voornamelijk bij niet-gecastreerde reuen voorkomen en dan vooral bij oudere dieren.  Bij teven worden de adenomen veel minder vaak gezien. Ze komen bij alle rassen voor.

Wat zijn de symptomen?

Het zijn één of meerdere massa's rond de anus die soms open zijn. Verder, likken en bijten rond de anus en bij staartbasis, sleetje rijden, bloed bij ontlasting, pijn bij poepen en veel persen.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de klinische klachten, het geslacht en de leeftijd van de hond wordt de waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld die bevestigd kan worden door cytologisch onderzoek van een biopt van de massa.

Waar kunnen we de peri-anaalklieradenomen mee verwarren?

De peri-anaalklieradenomen kunnen gemakkelijk verward worden met peri-anale fistels of problemen van de anaalklieren. Het is daarvan van groot belang om bij problemen in het anale gebied een dierenarts te consulteren.

De behandeling van Puckie, verwijdering adenoom en castratie:

Omdat het adenoom open was gegaan hebben we dit moeten verwijderen. Castratie is tegelijkertijd uitgevoerd omdat deze adenomen hormonaal gestuurd worden. Ook bestaande kleinere adenomen gaan indirect door castratie verschrompelen en verdwijnen.

 

 

Stukje van de eigenaar:

Zoals beloofd nog even een kleine toevoeging aan het verhaaltje rondom de operatie van onze Puck.
Zoals jullie zelf al gemerkt hebben is onze Puck een blij hondje dat vrij en blij in het leven staat. Doordat zijn baasje al met pensioen was toen Puck als puppy bij ons kwam wonen zijn zij van het begin af aan dikke vrienden. Iedere dag gaan zij lekker wandelen in het natuurgebied "het Bossche Broek" waar Puck op de daarvoor bestemde paden heerlijk vrij kan genieten.
Puck is nu 9 jaar en heeft zich ontwikkeld als een slim hondje wat heel goed met zijn leuke snuitje en het gaan zitten op zijn billen iedereen verleidt hem een koekje te geven.
Hij kijkt je dan heel indringend aan en hoopt je dan mee te voeren naar de keuken en wijst met zijn snuit zijn trommeltje aan. Hij verstaat bijna alles en wanneer er wordt aangebeld kijkt hij je aan of hij wel of niet in de bench moet gaan. Wanneer dat het geval is en je hem dat zegt gaat hij zonder aarzeling vanzelf naar de bench.
Het is een trouw en vrolijk vriendje en die echt kan lachen als hij blij is.
Wanneer we van vakantie thuis komen is het eerste wat er wordt gedaan Puck terughalen bij de buren want zonder onze Puck voelt het huis leeg aan.
De dag van de operatie vertelde ik Puck dat hij even bij de dokter moest blijven en heel moedig liep hij de praktijk in en vertrouwde erop dat het goed zou gaan en dat wij hem weer zouden ophalen.
Na de operatie sprong Puck zelfs tegen de dierenarts op om hem te bedanken. Het geeft heel duidelijk aan hoe prettig en ontspannen de sfeer is in deze kliniek.
Nu 3 dagen verder kan ik melden dat het heel goed met Puck gaat. Hij heeft de ingreep goed doorstaan.
Dank je wel voor deskundige en vriendelijke behandeling.


Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Yvonne A. 's-Hertogenbosch.