Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Patiƫnt van de maand augustus 2015

Rongenfoto ellebogen Elleboog gewricht image by WebDog Bobby kan weer lopen! Bobby is weer de oude, hier is de operatiewond goed te zien!

Stukje van de eigenaar

Toen Bob een maand of 2 jong was werd hij samen met een andere hond langs de kant van de weg in de buurt van een Spaans asiel gevonden. In het asiel werd hij goed verzorgd, maar een echt leuk leven had hij daar niet. Na 3 1/2 maand zat hij in het vliegtuig op weg naar de opvang van een Stichting in Zeeland en op weg naar een leuker leven.
Na een zoektocht van weken via asiels, websites en rondvragen naar een grote hond waar "veel herder in zit ", liefst een jaar of 2-3 oud, stuitten wij op een foto met korte omschrijving van Bobby, toen nog "Bolero". 6 Maanden oud, redelijk wat herder en hij beloofde een grote hond te worden. Een week later woonde hij in Sint-Michielsgestel.
Omdat wij nog 2 honden hebben leek het ons een goed idee om bij de eerste kennismaking de honden in de tuin aan elkaar te laten wennen. Dat ging goed en er werd een uurtje gesnuffeld, gerend en gespeeld. En toen zag ik dat hij mank liep. "Vast een misstap gemaakt" dacht ik nog.
Binnen een dag draaide Bob mee in het gezin alsof hij al maanden bij ons woonde. De chemie tussen de 3 honden was optimaal en er werd naar hartenlust gespeeld. Niet raar dat het manklopen niet verminderde. De lange wandelingen waar wij naar uitkeken lieten wij maar even voor wat ze waren.
Iet wat laat pleegden wij een bezoek aan dierenkliniek Sint-Michielsgestel voor een consult voor het manklopen en daar bleek dat er een stukje van zijn ellebooggewricht was afgebroken. Een operatie volgde die door mijnheer Akkerman uitstekend werd uitgevoerd. Het was even slikken om te horen dat Bobby 6 weken rust moest hebben. Leg dat maar eens uit aan zo'n jonge enthousiaste hond die zelfs met zijn eigen schaduw speelt.
Nu zijn wij kilo's kauwstaafjes, tientallen hondenspeeltjes en bijna de halve rustperiode verder en loopt Bobby beter dan voorheen. Operatie geslaagd!

Eliane van Waning-van de Loo

 

Stukje van Douwe Akkerman

Op 7 juli kwam de eigenaar van Bob bij ons in de praktijk. Bob liep kreupel en had een verdikking van de elleboog. Op de rontgenfoto was een los stukje van de Ulna (ellepijp) te zien. Dit is een vorm van elleboogdysplasie en wordt Los processus anconeus genoemd. Dit moest operatief worden verwijderd om te voorkomen dat hij er last van blijft houden. De operatie is uitgevoerd onder algehele gasanesthesie. Het losse stukje was snel gevonden en succesvol verwijderd.

 

Wat is elleboog dysplasie?

Onder elleboogdysplasie (ED) bij de hond, verstaan we een aantal (erfelijke) afwijkingen in het ellebooggewricht. Dysplasie betekent letterlijk “slecht gevormd”. Het betreft hier dus een aantal afwijkingen waarbij het ellebooggewricht slecht gevormd is. Deze afwijkingen leiden vaak tot pijn, kreupelheid en uiteindelijk artrose en blijvende klachten.

De afwijkingen die behoren tot ED zijn:

  • Los processus anconeus
  • Los processus coronoideus
  • OCD (osteochondrosis dissecans) van de mediale humerus condyl
  • Incongruentie van het ellebooggewricht (elleboogdysplasie)

 

Pas sinds het einde van de jaren 70 is er meer informatie over deze aandoening bekend. Voorheen werd hier nooit bewust naar gekeken wat geresulteerd heeft in enorm hoge percentages van honden met ED binnen bepaalde hondenrassen.
Veel voorkomende rassen met elleboog dysplasie zijn: Rottweilers, Berner Sennen Hond, Labradors, Duitse Herders, New Foundlanders en Bassets. Binnen veel rasverenigingen wordt tegenwoordig gescreend op ED met doel het aantal dieren met ED binnen het ras sterk terug te dringen.

Er wordt ten strengste afgeraden om te fokken met dieren met elleboogdysplasie!

Los processus anconeus

Onder los processus anconeus verstaan we een puntje op de ellepijp dat los ligt . Bij de jonge hond zit hier een groeischijf die zorgt voor de groei van de botten. Wanneer de hond ouder wordt hoort dit losse stukje bot aan de ellepijp (ulna) te groeien. Echter, wanneer het spaakbeen (radius) relatief langer is dan de ellepijp (ulna) drukt deze tegen het processus anconeus waardoor deze niet vastgroeit of losraakt, dit is te zien op de rontgenfoto (rood omcirkeld) boven aan de pagina.

Symptomen

  • Jonge hond (vanaf 6 maanden) met kreupelheid aan één of beide voorpoten
  • Overvuld ellebooggewricht
  • Pijn bij het extreem strekken van de elleboog.

Diagnostiek


De diagnose wordt gesteld met behulp van een röntgenfoto.

Therapie

  • Herstellen van het verschil tussen spaakbeen en ellepijp (chirurgisch).
  • Vastzetten van het processus anconeus met een schroef.
  • Verwijderen van het processus anconeus.