Konijn Snuffie, hoor wat kruipt daar....

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Hoor wat kruipt daar…….

 

Het konijn Snuffie van de familie Witjens werd gepresenteerd met ‘plekjes op de oren’ en ze schudde veel met de kop. Het werd al redelijk snel duidelijk wat er aan de hand was, want toen we met een lampje en vergrootglas onder de korsten keken, kon je ze zien kruipen: Oormijt, ook wel Psoroptes cuniculi genoemd.

 

Meteen schoten de kriebels door het lijf van de eigenaren, maar gelukkig is deze mijt alleen overdraagbaar op konijnen. Helaas voor Snuffie, had ze er behoorlijk last van. Niet alleen haar oren zaten vol met de typische bruine korsten, maar ook de rest van de oorschelp en de huid tussen de oren was aangetast. De infectie was niet doorgeslagen naar haar middenoor, wat de situatie gecompliceerder zou hebben gemaakt.

Gelukkig is de behandeling van oormijt goed uit te voeren. Het grootste deel van de korsten hebben we weg kunnen nemen met een fijn tangetje. De huid eronder was beschadigd. Voor het oor en de huid van de oorschelp hebben we Surolan gebruikt, een ontstekingsremmend zalfje dat de infectie van de huid bestrijdt, de huid verzacht en de oormijten ‘verdrinkt’. Daarnaast heeft Snuffie een pipet met het middel Selamectine op de huid in de nek gedruppeld gekregen. De eigenaren moesten tweemaal dagelijks de oren druppelen met Surolan en de oorschelp hiermee insmeren. De behandeling met Stronghold is bij de controle enkele weken later nogmaals herhaald. Tijdens dit bezoek was te zien dat de infectie gelukkig al voorbij was, de huid op en rond de oren mooi rustig, roze en gezond was en dat er zelfs weer wat haar begon terug te groeien.

 

Snuffie was het enige konijn thuis, anders hadden ze de andere konijnen ook moeten behandelen. Het is namelijk wel besmettelijk voor konijnen die samen zitten.

Naast de oormijt, komen bij het konijn ook vacht- en huidmijten voor. Ziet u kale plekjes, korstjes of schilfers bij uw konijn, al dan niet met jeukklachten, neem dan contact met ons op.