Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Britse korthaar Lodewijk levertumor

Na het openen van de buikwand is meteen duidelijk dat er iets niet klopt Aan de linkerzijde ziet u een stuk gezonde lever, de rechterzijde is de tumor Met de het instrument de Ligasure verwijderen we de tumor zonder een druppel bloed! Hier ziet u wat de Ligasure kan: het sealen en snijden van het weefsel Lodewijk en Guus Lodewijk en Guus

Douwe Akkerman

Op 07-08 kwam de Britse korthaar Lodewijk, 9,5 jaar bij mij op consult. Hij braakte de laatste dagen nogal veel en zijn eetlust was ook minder. Het algemene onderzoek waarbij wij de temperatuur, slijmvliezen, hart, longen en lymfeknopen nalopen, leverde geen afwijkingen op. Echter bij het palperen van de buik voelde ik een vrije grote dikte voor in de buik. Besloten werd om eerst het braken symptomatisch te behandelen en na het weekend Lodewijk verder te onderzoeken d.m.v. bloedafname en echo-onderzoek. Tijdens het weekend had Lodewijk weer alles normaal gedaan.

Het onderzoek
Bloed: nier/leverwaarden normaal
Echo: grote massa te zien met ruimtes met vloeistof (vocht, bloed?)
Besloten werd om deze massa indien mogelijk te verwijderen

De operatie
Inductie anesthesie, inhalatie narcose met o2/Isofluraan met automatische ventilatie.
Na het openen van de buik was de massa / tumor meteen zichbaar, ongeveer 6 x 6 centimeter.
De tumor zat aan een leverkwab vast over een lengte van 6 cm.

De lever en de rest van de buik werden grondig geïnspecteerd op uitzaaiingen. Gelukkig was alles op het oog schoon. De buik werd daarna gehecht in verschillende lagen. Lodewijk kon 's middags al weer naar huis.

Bij controle een dag later heeft hij alweer gegeten en voelde hij zich een stuk fitter.


Leverweefsel kun je bijna niet hechten want het gaat bij doorsnijden enorm bloeden. Gelukkig zijn we in het bezit van een Laparoscopisch instrument de "Ligasure". Dit instrument sealt het weefsel als het ware dicht waarna een mesje het gesealde weefsel doorsnijdt. In ongeveer 6 à 7 keer werd door middel van sealen de tumor verwijderd. Zonder bloedingen!

 

Nanette van Hartskamp

 

Lodewijk en zijn broer Guus zijn twee Britse Kortharen en 9 jaar geleden als kittens bij mij komen wonen. Allebei met een duidelijk eigen karaktertje. 

Als Guus op de rugleuning van de bank ligt, likt ie aan m'n haar dus het was al snel duidelijk dat ie later kapper wilde worden, of make up artiest zoals Marie van de Ven. En Lodewijk loopt de hele dag als een soort McGyver door het huis op zoek naar nagelvijlen, haar-attributen en andere huishoudelijke artikelen om die vervolgens op een plek te verstoppen en ik ze nooit meer terug vind... Waarschijnlijk heeft ie inmiddels genoeg om een tijdmachine mee te bouwen. 

En elk jaar komen ze fluitend door de 'APK', onder toeziend oog van dierenarts Douwe Akkerman. 


Totdat Lodewijk afgelopen maand begon over te geven. Op dag 5 werd ik ongerust en kon ik gelukkig meteen terecht bij de kliniek. Douwe voelde een 'flinke verdikking'. Na het weekend bracht ik Lodewijk voor een echo. Daarop was een grote grijze massa te zien met zwarte vlekken. Douwe belde mij op en stelde voor om Lodewijk direct te opereren. Met een brok in mijn keel heb ik toegezegd en opgehangen. Twee ongeruste uren later belde Douwe eindelijk terug: een levertumor, zo groot als een tennisbal, was succesvol verwijderd! Uit dat kleine lijfje!! 

Toen ik Lodewijk later die dag op kon halen zette Renée hem liefdevol in z'n reismandje en mocht hij weer mee naar huis! Nu, ruim twee weken later is hij alweer bijna de oude! Hij eet, drinkt, spint en huppelt alweer door de tuin. Ik mis nog geen haar-elastiekjes, maar ook dat zal denk ik niet lang meer duren :-). 

Dankjewel Douwe en Renée voor jullie doortastende optreden, kundige handen en liefdevolle verzorging! 

Ik hoop dat mijn harige monstertjes (over 100 jaar) als oude opa'tjes in hun slaap overlijden.