Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Patiënt van de maand Maart Kat Misha

Röntgenfoto afwijkend en normaal Mischa Mischa

 

Stukje van de eigenaar


Beste Dktr. Akkerman,

Hierbij het verhaaltje van Misha.
Misha is een gecastreerde kater van 5 jaar oud. Misha was eigenlijk gezond totdat het op viel dat hij hele dagen lag, steeds inactiever werd en eigenlijk alleen nog van zijn plek kwam om te eten en naar de kattenbak te gaan. Het viel op dat hij vrijwel geen brok meer at en alleen nog natvoer. Ook verloor hij wat gewicht. Daarnaast had hij een zware ademhaling.
 
Ik ben met hem naar de dierenarts gegaan. Daar bleek hij veel vocht achter z'n longen te hebben en bleken veel lymfeklieren opgezet, sommigen wel zo groot als duiveneieren. Er is een röntgenfoto gemaakt en er zijn biopten genomen. De uitslag hiervan was goed, in die zin dat er geen aanwijzingen waren voor kwaadaardige tumoren. Misha kreeg vochtafdrijvers en prednison en knapte in een aantal dagen zienderogen op. Inmiddels is hij weer actief; hij 'zeurt' weer aan de deur, zit weer in de vensterbank vogeltjes te kijken en komt enthousiast naar je toe om te kroelen.

Groetjes,
Eli, Den Bosch
 

 

Stukje Douwe Akkerman:

Op 22 februari 2016 kwam poes Misha, een gecastreerde kater van 5 jaar, langs op de praktijk. Hij was erg benauwd, hapte naar adem en was lusteloos. Misha wilde niet meer van het bed af komen en at en dronk slecht. Uit het lichamelijk onderzoek kwam naar voren dat de temperatuur normaal was, de slijmvliezen blauw/roze, de harttonen normaal en de ademhaling afwijkend(buikademhaling). De longen waren slecht te horen, een demping ten gevolge van vochtophoping. Alle lymfeklieren in het lichaam waren sterk vergroot, alsmede met veel vochtophoping.

Besloten werd om röntgenfoto's te maken. Op deze foto's was te zien dat er in de borstkas heel veel vocht aanwezig was, en waardoor ook het hart niet meer als zodanig herkenbaar was op de foto. (zie afbeelding)

De poes werd meteen verdacht van een maligne lymfoom.Dit zijn kwaadaardige tumoren in alle lymfeklieren in het lichaam, dus niet alleen de uitwendige maar ook bv. de klieren in en rondom de longen en in het darmkanaal.

Om de diagnose te bevestigen werd een aspiratiebiopt van verschillende lymfeklieren genomen.Bij zo'n biopt worden er met een dun naaldje cellen uit de lymfeklier gezogen en op een glaasje gedaan. In het labororatorium( Utrecht) wordt een kleuring gedaan en de cellen beoordeeld. Hieruit werd geconcludeerd dat er geen sprake was van een maligne lymfoom maar dat de lymfeklieren reactief waren. Dit wil zeggen dat de poes waarschijnlijk een (virus)infectie doormaakt, waarbij de lymfeklieren een enorme reactie vertonen. Door deze uitslag werd de prognose voor Mischa meteen iets gunstiger.

Bij vocht in de borstholte kunnen we verder denken aan bv. hartaandoeningen(HCM/DCM), ontstekingen en tumoren.

Ondanks de slechte vooruitzichten werd bij het eerste consult direct een behandeling ingesteld door middel van vochtafdrijvers en prednison. Bij controle na 4 dagen bleek de behandeling goed aan te slaan. De grootte van de lymfeklieren was aanzienlijk afgenomen. De benauwdheid was eigenlijk verdwenen en de eetlust was weer teruggekeerd.

Conclusie: ondanks het feit dat Misha een slechte prognose had, met weinig hoop, kan met een goede diagnose en behandeling toch veel gered worden. In dit geval een leven.