Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Hond Boomer: Spectaculaire haargroei na behandeling

Voordat Boomer is gecastreerd Boomer een half jaar na de castratie Vergrote testikel, andere testikel verschrompeld Boomer geheel behaard weer bij ons op de praktijk

Stukje van de eigenaar:

 

Bij deze het verhaal van Boomer:

Boomer is inmiddels bijna 13 jaar oud en 2 jaar geleden begon zijn vacht dun te worden met hier en daar een kale plek. De jaarlijkse inenting en controle leverden niet veel meer op dan voedingsadviezen en een lotion. Boomer werd intussen steeds kaler en ook erg onrustig ‘s avonds.

Aan het einde van het 2e jaar constateerde een assistente van een andere praktijk dat er mogelijk een hormoonprobleem was gelinkt aan mogelijk teelbalkanker (die hadden inmiddels een erg grote omvang gekregen).

Advies was gezien de leeftijd van Boomer om maar niet te behandelen. Na enig speurwerk op internet leek behandeling toch wel een serieuze optie. Ook via internet terecht gekomen bij de Dierenkliniek Sint-Michielsgestel en op basis van de verhalen (de duidelijke website) en ervaring een afspraak gemaakt.

Boomer is onderzocht en werd verder voldoende gezond en sterk genoeg geacht om een castratie te ondergaan en daarmee de tumor te verwijderen.

Na een paar zware dagen is Boomer opgeleefd en werd hij een stuk rustiger. Wat ook gelijk opviel was zijn enorme eetlust. Maar nog veel leuker was dat zijn vacht heel langzaam begon te herstellen, van een compleet kale hond naar een poolvosje met een puppyvacht!

Iedereen vroeg tijdens het wandelen of we een nieuwe hond gekocht hadden.

Al met al is het de moeite van de operatie dubbel en dwars waard geweest.

Heel erg hartelijk dank aan het team van Dierenkliniek Sint-Michielsgestel!

 

Met vriendelijke groet,

Jet van der Vliet en Boomer natuurlijk !! ,Schijndel

 

 

Stukje Douwe Akkerman:

 

In september 2015 kwam Boomer voor het eerst bij ons op consult, omdat een vorige praktijk de problemen niet kon of durfde op te lossen. De hond was toen namelijk al bijna 13 jaar. Klachten: kaalheid en een olifantenhuid - dit is een zwart gepigmenteerde huid. Van de 2 testikels was één testikel enorm vergroot.

Diagnose: testikeltumor met als gevolg daarvan waarschijnlijk de huid en haarklachten.

Omdat de testikel erg groot was, werd besloten tot castratie.

De operatie:

  1. Kleine snede voor het scrotum 2-3 cm.
  2. De testikels worden verwijderd, toevoerende vaten worden met de LigaSure dichtgeseald (geen hechtingen).
  3. Het huidwondje en het onderhuidse bindweefsel wordt in 2 lagen gehecht. Hierdoor zijn er geen hechtingen aan de buitenkant te zien en hoeft het hondje ook geen kap op.

In verband met de leeftijd werd de vergrote testikel niet onderzocht op typering van de tumor.

Onlangs kwam Boomer weer op de praktijk langs. Toen bleek dat de castratie ook nog tot gevolg had dat Boomer een geheel nieuw harenkleed had gekregen. Achteraf gezien is er sprake geweest van een Sertolicel tumor; deze tumoren produceren vrouwelijke hormonen (oestrogeen). Hiervan is bekend dat de hond bijvoorbeeld: kaal kan worden, tepelvorming kan krijgen of attractief (aantrekkelijk) wordt voor reuen.

Echter, meestal is slechts sprake van één van de genoemde symptomen.