Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Patient van de maand Augustus: Kat Pim met grasspriet in keel/neus

Bekinspectie: nog niks zichtbaar Bekinspectie: Grasspriet zichtbaar De grasspriet in zijn geheel verwijderd, 18 cm!! Dwarsdoorsnede kop kat Pim

Stukje eigenaar:

Het is zaterdagochtend en er liggen plasjes speeksel op de vloer, ik weet niet van welke van de drie katten het komt. Dan zie ik dat Pim, onze krachtige kater van bijna 8 kilo en 11 jaar oud, er vreemd bij zit. Hij heeft moeite met ademhalen en krabt met zijn voorpoot aan zijn bek. Hij braakt nog wat schuimend speeksel en kokhalst.

Ik kijk in zijn bek, maar zie niets zitten. Zit er toch iets in zijn keel of is het een keelontsteking, die heeft hij eerder gehad. Het slijmvlies in zijn bek is echter niet rood en niet opgezet. Hij wil niet eten en dat alarmeert me ook, naast de andere verschijnselen, want als Pim niet wil eten, dan is er echt iets.

Ik besluit de dierenarts te bellen en gelukkig is die aanwezig en mag ik komen.

Bij inspectie van Pim’s bek en keel is er niets te zien. Douwe Akkerman zegt dat als ik het zeker wil weten, hij Pim onder narcose kan brengen om dieper in de keel te kunnen kijken. Dat wil ik graag want ik wil uitsluiten dat er wel/niet iets in zijn keel zit. Pim krijgt een prik en even later is hij onder zeil. Er wordt een apparaatje op Pim’s hoektanden gezet zodat zijn bek open blijft staan, ik hou zijn tong vast en Douwe Akkerman kijkt met een lampje in zijn keel (wat een diepte!) In eerste instantie is er weer niets te zien en dan zegt hij, ja, daar zit iets, ja, het is een grasspriet! Hij laat mij kijken en tot drie keer toe zie ik niets. De vierde keer zie ik het ook, ik zie iets groens. Nu is voorzichtigheid geboden want hij mag niet afbreken; wat blijft zitten heb je er niet zomaar uit. Heel voorzichtig haalt Douwe de graspriet steeds verder naar boven, jee wat een ding zegt hij, hij is enorm, opgemeten blijkt hij 18 cm lang te zijn. Geen wonder dat Pim het benauwd had. De grasspriet zat in de keel, de neus en een deel in de slokdarm en doordat een grasspriet weerhaakjes heeft krijgt de kat hem er niet meer zelf uit en ze eten dan ook niet meer. Ik wist niet dat dit kon, heb nog nooit zoiets gezien. In die zin was het heel leerzaam, maar Pim gun ik geen tweede keer deze ervaring.

Toen hij later thuis goed wakker was had hij een enorme honger en was hij weer helemaal zichzelf.

Heel, heel hartelijk dank Douwe Akkerman voor de (alweer) vakkundige hulp, goede adviezen, en de altijd prettige en ontspannen sfeer!

Mevr. Ingrid Meester, Boxtel.

 

Stukje Douwe Akkerman:

De beschrijving van eigenaresse van deze patient geeft de problematiek aardig weer. Enkele toevoegingen.

  • Bij de dierenarts moet er een alarmbel afgaan bij zulke patiënten. De klachten (anamnese) die de eigenaar geeft is belangrijk.
  • Het zijn altijd katten die in 1 keer stoppen met eten. Ze willen wel maar kunnen niet eten. Ze lopen wel naar de bak toe, maar bedenken zich dan.
  • Verder schudden met de kop, speekselen(soms), met de poot langs de bek wrijven.
  • Soms lukt het om bij de bek/keelinspectie in 1 keer de grasspriet te zien zitten. Meestal is een lichte sedatie nodig (Zoletil, geen braken). Soms is er ook niets te vinden, maar dat neemt de onzekerheid over een gemiste diagnose in ieder geval weg.
  • In eerste instantie was hier ook niets te zien (foto1), bij het naar voren trekken van het zachte gehemelte zag ik het stukje groen zitten (foto 2).Helemaal uitgerekt 18 cm!! (foto 3).
  • Grassprieten worden vaak door katten gegeten, om daarna te kunnen braken. Zo'n grasspriet blijft steken in de keelstreek omdat ze een ruw oppervlak hebben.