Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Floortje: blaasstenen.

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Enige tijd geleden werd ik geconsulteerd voor Floortje, een poes van 14 jaar. De klachten waren: veelvuldig op de kattenbak, kleine beetjes plassen met bloed erbij. In eerste instantie knapte ze wel wat op van een antibiotica kuurtje om een blaasontsteking te behandelen. Echter de klachten kwamen terug. Opletten dus! Floortje kwam terug op het spreekuur en werd grondig onderzocht. Nu werd op de plaats van de urineblaas een verharding gevoeld. Mogelijk een blaassteen. Dit werd bevestigd d.m.v. echo onderzoek (zie foto), een witte 'massa' in de blaas met een zgn. slagschaduw eronder (zwarte strepen). De enige methode om dit te verhelpen is verwijdering van de blaasstenen d.m.v. een operatie.

De operatie vond plaats door injectie anaesthesie. Daarna werd de buik geopend, vervolgens is er een klein gaatje in de blaas gemaakt. Enkel steentjes zaten los in de blaas. Eén steentje zat vergroeid in de blaashals en werd ook verwijderd.

Na het spoelen van de blaas, om ook de kleinste steentjes te verwijderen, werden de blaas en de buik weer gesloten. De nabehandeling van Floortje bestond uit pijnstilling en antibiotica. Ook is Floortje op een speciaal dieet gezet om deze problemen in de toekomst te voorkomen.

Bij katten komt veelvuldig blaasgruis voor. Dit begint met de vorming van kristallen die zich kunnen gaan vasthechten aan elkaar en aan organisch materiaal in de urine. Deze kunnen op den duur uitgroeien tot stenen. Als een kleine steen vastloopt in de urinebuis kan de afvoer van de urine worden bemoeilijkt of zelfs geblokkeerd raken.

Urinewegproblemen zijn in eerste instantie te herkennen aan bloed bij de urine, vaak plassen en kleine beetjes plassen.

Als u dit ontdekt bij uw kat neem dan direct contact met ons op!

Stukje geschreven door de eigenaar van Floortje.

Floortje is veertien jaar geleden geboren en het toeval wilde dat wij op zoek waren naar een poes uit het dierenasiel die zijn baasjes zelf uitkoos . Ze stak een poot door de spijlen van het hok en probeerde de aandacht te trekken. Mijn man was meteen weg van haar en Floortje kwam bij ons wonen . Ze werd meteen geaccepteerd door de 2 andere oudere katten die om beurten met haar rond sjouwden . Nu is Floor zelf het oudste van drie katten en als je ouder wordt komen er vaak gezondheidsproblemen. We merkten 3 weken geleden dat ze pijn bij het plassen had en er zat wat bloed bij de urine, ze mauwde klagelijk. We hebben de dierenarts geraadpleegd en antibiotica pillen mee gekregen die met enige moeite door Floor werden door geslikt want ze probeerde er telkens aan te ontsnappen. Na ruim een week was er eerst niets aan de urine te zien maar na een paar dagen ontstonden weer de zelfde klachten. Terug naar de dierenarts een nieuwe kuur gehaald, maar wel met de opmerking: als klachten niet verminderen dan zou er sprake zou kunnen zijn van blaasstenen die mogelijk verwijderd zouden moeten worden . Na 2 dagen verergerden de klachten en moest Floor toch geopereerd worden . Na diverse controles loopt Floor nu weer vrolijk rond. Alleen volgende week nog even terug voor de hechtingen.

Groeten fam. de Vries en Floor,St.Michielsgestel.