Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Patient van de maand Oktober 2016: Hond Boomer met stok in zijn keel

Trauma stok image by WebDog hier is te zien hoe het gat dicht gehecht is

 

Hond Boomer laat zien dat spelen met stokken nog steeds gevaarlijk is!

 

Douwe Akkerman: Enkele weken geleden kwam de eigenaar van border collie Boomer in paniek naar onze praktijk toe. Wat was er gebeurd? Tijden het uitlaten en het gooien met een nogal scherpe stok was Boomer er bovenop gedoken. De stok bleef vast in zijn bek zitten, maar werd verwijderd door de eigenaar. Voor controle naar de praktijk want er zal toch wel iets beschadigd zijn. En inderdaad bij inspectie zag ik een flinke wond zitten. Boomer onder narcose gebracht voor verdere inspectie en eventuele verdere behandeling.

De beschadigingen waren als volgt: een gat van 1.5 bij 1.5 cm in het zachte verhemelte. Dit is het laatste stuk verhemelte in de keelholte. Het verhemelte is op die plaats ongeveer 1 cm dik en bestaat voor een groot gedeelte uit spierweefsel. Door het gat heen kon je het bot zien van de onderkant van de schedel. Normaal is dit bekleed met een laagje slijmvlies.

De behandeling bestond uit het hechten van zowel de bovenkant als de onderkant van het verhemelte met oplosbaar hechtmateriaal.

Nabehandeling met antibiotica en pijnstilling.

De les van dit verhaal: met stokken spelen/gooien is gevaarlijk.

1. Er kunnen houtresten achterblijven die na verloop van tijd vervelende ontstekingen geven.

2. De hond kan verbloeden doordat er grote bloedvaten geraakt worden.

3.Schade aan keelstreek/slokdarm met als gevolg ontstekingen met soms onherstelbare schade. (zie patient van de maand hond Rex met een slokdarmbeschadiging.)