Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Buddy: mastocytoom/pootamputatie

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Stukje geschreven door Douwe Akkerman:

In december 2014 werd ik geconsulteerd voor Buddy, een kruising/reu van 6 jaar. Hij was enige tijd geleden geopereerd aan een tumor aan zijn rechter achterpoot door een dierenkliniek in Den Bosch. Daarna was zijn ondervoet weer helemaal dik geworden. Ook de lymfeklier in de knieholte was gezwollen. Er werd een aspiratiebiopt van zowel de tumor als de lymfeklier genomen en opgestuurd naar Utrecht voor cytologisch onderzoek. Uitslag: mastocytoom, uitgezaaid naar de lymfeklier. Slecht nieuws dus. Ik heb uitgelegd aan de eigenaar dat de tumor aan zijn poot uiteindelijk open zou gaan en dat Buddy daar dan veel last van zou krijgen en dan moest inslapen. Echter, de laatste strohalm: pootamputatie hoog in de lies, inclusief verwijdering van de aangetaste lymfeklier.

Toen er na 2 maanden alleen maar de keuze was tussen inslapen of een operatie koos de eigenaar voor het laatste. Wel heb ik ze nadrukkelijk gewezen op de mogelijkheid van eventuele uitzaaiingen elders in het lichaam die (nog) niet zichtbaar zijn.

De operatie: inductieanaesthesie, inhalatieanaesthesie met automatische ventilatie. Vervolgens wordt het operatiegebied geschoren en gedesinfecteerd. De snede wordt rondom gemaakt, eerst de huid en vervolgens de spieren. Er worden onvermijdelijk veel bloedvaatjes doorgesneden die stuk voor stuk moeten worden afgebonden. Het dijbeen wordt vervolgens hoog in de lies doorgeknipt waarna de wond in diverse lagen gehecht wordt.

Buddy kreeg na de operatie goede pijnmedicatie en preventief antibiotica. 's Middags hupte hij al op 3 poten mee naar buiten om een plasje te doen. Na 10 dagen werden de hechtingen verwijderd en was hij er al goed aan gewend om op 3 poten te lopen!

 

Stukje geschreven door het baasje van Buddy:


Onze lieve hond Buddy is 6 jaar oud.
Ongeveer 2 jaar geleden kreeg onze hond een flinke tumor aan zijn rechter achterpoot.
Zijn tumor is toen al weg gehaald maar helaas kwam de tumor weer terug en werd steeds groter en verontrustender voor ons.
In overleg met de dierenarts hebben wij zijn poot laten amputeren in de hoop dat buddy nog lang bij ons zal zijn en we van zijn vrolijkheid kunnen genieten.
Groetjes de familie van Oijen, Den Bosch.