Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Fenna: bot vast in dikke darm

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Stukje geschreven door Ernestine van Warmerdam, het baasje van Fenna

Ik dacht onze Berner Sennen honden Caya en Fenna te verwennen met een lekker bot. Fenna, 2 jaar, is nogal een schrokop, dus hield ik haar in de gaten...dacht ik... Ze vond het kennelijk zo lekker dat ze een te groot stuk in 1x doorslikte. 's Avonds was ze flink aan de diarree en ik dacht: mooi, dan is het eruit. De volgende ochtend was ze flink aan het hijgen en anders dan anders maar niet echt ziek. 's Middags werd ik gebeld door mijn dochter, dat er iets niet goed was met Fenna. Ze gilde nl. als ze wilde poepen maar er kwam niets. Toen hebben we de praktijk gebeld en Francis zei dat we toch maar even moesten komen. Douwe en Marjolijn hebben Fenna onderzocht en voelden een harde knobbel in haar buik, toch het bot dat de boel blokkeerde!. Omdat het al zover in de darmen zat was het idee om Femma laxeermiddel te geven. Zo zijn we de hele nacht bezig geweest maar er kwam niks...In de ochtend toch weer naar de praktijk omdat Fenna ondertussen veranderd was in een zielig hoopje hond waar weinig leven in zat. 's Middags weer terug en er bleek geen beweging in het bot te zitten. Toen hebben we samen besloten dat het beter zou zijn om haar te opereren. Ze is meteen gebleven en rond een uur of vijf mochten we haar al weer ophalen nadat er een flink stuk bot verwijderd was uit haar darmen. Ze was nog erg onder invloed en onrustig maar eenmaal thuis op haar kleed werd ze snel rustiger. Ze wilde al snel wat drinken en voorzichtig wat licht verteerbaar blikvoer eten. 's Avonds ging ze naar buiten en kwam de eerste ontlasting.

Ze leek op te knappen maar bleef erg tam en stil, terwijl het een ontzettend energiek, ondernemend en ondeugend hondje is! Nu is het nogal wat, zo'n operatie, dus zou ze wel wat tijd nodig hebben. Het viel mij wel op dat de buikwond steeds meer ging lekken. Toch maar weer gebeld met de praktijk op zaterdagochtend. Douwe ging net op vakantie maar Marjolijn was aanwezig, dus toch weer langs. Fenna bleek koorts te hebben, gelukkig lekte er geen pus maar gewoon wondvocht. Omdat de kans op infectie bij zo'n darmoperatie best groot is, kreeg Fenna een injectie met ontstekingsremmers, werd de antibioticakuur verlengd, en de pillen voor pijnstilling/ontstekingsremmers moesten ook een paar dagen langer gegeven worden. Verder zou ik haar elke dag temperaturen. Zondag heb ik nog telefonisch contact gehad en maandag zou er evt. een echo van de buik gemaakt worden.

Maandag is de 1e ochtend dat Fenna 's ochtends opstaat van haar slaapplaats onderaan de trap als ik beneden kom! De wond lijkt minder te lekker, het gaat nu echt beter! Er hoeft even geen echo gemaakt te worden. 's Middags zie ik dat ze even Caya (6 jaar) probeert uit te dagen voor een spelletje. Dinsdag loopt ze weer te klieren, uitdagen, spelen en rollebollen op het gras! Gelukkig is ze er weer!

Ik ben zo blij met de behandeling, toewijding en ondersteuning van het team van deze dierenartstenpraktijk! Het voelt veilig en professioneel, en ze doen er alles aan om je hond en jezelf te helpen en te ondersteunen.

Enne...ik zoek in het vervolg wel iets anders uit om de honden te verwennen!

 

Stukje geschreven door Marjolijn de Bont:

Fenna kwam bij mij op het spreekuur, bij het lichamelijk onderzoek waren er klinisch geen bijzonderheden, behalve bij de buikpalpatie. In het achterste segment was een corpus alienum (vreemd voorwerp) van ongeveer 6 cm lang en 3 cm breed te voelen. Omdat het voorwerp al in het colon zat (dikke darm) dacht ik dat het bot d.m.v. laxeren het laatste stukje darm ook wel zou passeren. Het was immers al de hele dunne darm (ongeveer 5 meter lang!) gepasseerd. De volgende dag kwam Fenna terug omdat ze slomer was, niet meer at en dronk en koorts had. Besloten werd om een röntgenfoto te maken waarop duidelijk te zien was dat het bot 'klem' zat in de dikke darm. Gezien de verslechterende situatie van Fenna werd besloten om direct het corpus alienum operatief te verwijderen en Fenna werd onder narcose gebracht en aangesloten op de beademings- en bewakingsapparatuur.  Nadat de buik was geopend was het stuk bot direct te zien in een bocht, de flexura, in het colon (zie foto). Na de darm te hebben geopend is het stuk bot verwijderd en de darm weer gehecht. Daarna werden in enkele lagen ook de buikwand en de huid gehecht.

De volgende dag kwam Fenna bij mij op controle; ze had 39.4 (koorts dus!) en er kwam wondvocht uit de operatiewond. Deze operatiewond was niet rood en dik. Aangezien een infectie wat sneller op kan treden bij een operatie in de dikke darm dan in de dunne darm wilde ik Fenna goed in de gaten houden en heb haar op de antibiotica en koortsremmers c.q pijnstillers gezet. Het baasje kreeg een thermometer mee om haar 2x per dag te temperaturen.

Hierna ging het snel de goede kant op en  binnen enkele dagen was Fenna gelukkig weer de oude!