Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Helena, het fretje in de hormonale problemen

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Niet alleen zien we honden, katten, konijnen, knaagdieren en vogels bij ons op de kliniek, laatst kwam het bijzondere patiëntje Helena bij ons langs. Ze is een mooi, lief en klein fretje van 10 maanden oud dat last had van haar hormonen. Ze werd al wat eerder in het seizoen loops. Een moertje (vrouwelijke fret) is dan 6 maanden aan een stuk loops. Niet alleen zijn de hormonen vervelend, maar als een fretje niet gedekt worden tijdens deze lange periode, kan de vacht kaal worden, de afweer van het diertje sterk achteruit gaan en het fretje kan verzwakken. Dit kan verder zetten naar nog ernstigere gezondheidsklachten (beenmergsuppressie) met mogelijks sterfte. Om die reden worden fretten waarmee niet gefokt wordt, het best vroeg gesteriliseerd. Het liefst net vóór, of aan het begin van de loopsheid. Er mag zeker niet gewacht worden tot de loopsheid voorbij gaat! Ook hormooninplantaten kunnen gebruikt worden om de loopsheid van een fretje te onderdrukken. Hierbij wordt hetzelfde middel gebruikt als bij de chemische castratie van reuen en dat soms ook in wordt gezet voor de loopsheidpreventie van teven (nog niet geregistreerd). Afhankelijk van de dosering van het implantaat, werken deze bij de fret 2 of 4 jaar! Er zitten wel wat individuele verschillen in de werkingsduur, maar bij het verlopen van een implantaat kan weer een nieuwe geplaatst worden. Ook mannelijke fretten kunnen op deze manier chemisch gecastreerd worden. Bij de mannelijke dieren heeft dit de voordelen, dat het territoriaal gedrag vermindert/wegvalt en meerdere dieren samen gehouden kunnen worden. Ook wordt de 'stank' van de mannelijke dieren verminderd door (chemische) castratie.

Dus zowel voor de mannelijke als vrouwelijke fretten kan gekozen worden voor de twee behandelingen. De voor- en nadelen staan hieronder voor u op een rij:

Operatieve castratie: De eierstokken (en baarmoeder als deze afwijkend is) of de testikels worden verwijderd, waardoor de hormoneninvloed wegvalt. Hierdoor kan er geen bronst meer opteden, is de fret niet meer vruchtbaar en kunnen er geen beenmergsuppressie of andere hormonale klachten optreden. Na een operatie en een (kort) herstel is het dier definitief geholpen en dit is dus een eenmalige procedure. De operatie wordt uitgevoerd onder gasnarcose en het dier wordt zowel voor, tijdens als na de operatie opgevolgd. Het voordeel van gasnarcose is, dat er nauwkeurig en snel met de dosering gereguleerd kan worden, waardoor het veiliger is dan narcose met injecties. De fret mag naar huis als hij/zij volledig en goed wakker is van de narcose (meestal 3 uur na de operatie) en krijgt dan nog wat pijnstilling/ontstekingsremmers mee met een nazorgbrief voor u.

Chemische castratie: Het implantaat mag bij vrouwelijke dieren vanaf 3-4 maanden leeftijd geplaatst worden (het liefst in de maand november/december, maar wel vóór de loopsheid), bij mannelijke dieren als ze seksueel/territoriaal actief worden en werkt dan gemiddeld 2 of 4 jaar (afhankelijk van het soort implantaat). Het voordeel is, dat het dier hiervoor niet onder narcose hoeft. Wel moet er weer een nieuw implantaat geplaatst worden als deze uitgewerkt is. Hierdoor lopen de kosten voor chemische castratie/sterilisatie hoger op dan die voor de operatieve ingreep. Zo is het plaatsen van het 2-jarige implantaat al duurder dan de castratie en het 4-jarige implantaat ongeveer dezelfde prijs als de sterilisatie van een moertje.

Helena is bij ons operatief gesteriliseerd. Eerst is ze volledig onderzocht, maar behalve dat het een klein fretje was voor haar leeftijd, leek ze verder gezond. Door haar loopsheid (die bij haar al wat te vroeg was begonnen), was haar vacht al wel wat dunner geworden. Ze kreeg een pijnstiller en een mondkapje op met zuurstof en langzaam werd ze onder narcose gebracht. Haar temperatuur, ademhaling, hartslag en reflexen werden opgevolgd tijdens de operatie. Na de sterilisatie werd ze weer rustig wakker. Aan het begin van de middag mocht ze mee naar huis.

Aan het eind van de middag hebben we Helena nog wel even terug gezien: De wendbare fret had met haar achterpootje aan de wond gekrabt, gelukkig zagen we haar op tijd om schade aan de wond tegen te gaan. Ze heeft toen een op-maat-gemaakt 'operatiepakje' van ons meegekregen. Dit gaf wel een komisch beeld.

Na een week hebben we Helena terug gezien voor de wondcontrole en verwijderen van de hechting, het operatiesneetje was mooi genezen en Helena was weer helemaal haarzelf.