Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Patient van de maand Juli 2016: Wish had een wens om van zijn neusprobleem af te komen

Eind juni maakten de baasjes een afspraak bij ons met de Border Collie 'Wish'. Zij waren ten einde raad. Via hun vorige dierenarts waren ze zo'n 2 jaar geleden doorgestuurd naar een specialist.
De klachten van Wish waren:

neusuitvloeiing (eenzijdig)
niezen en reverse sneezing
stank uit zijn neus

Wish was bij de specialist drie maal uitgebreid onderzocht. Endoscopisch onderzoek van de neusgang, dat wil zeggen met een flexibele slang met camera wordt in de neus gekeken. Verder volgden o.a. bacteriologisch onderzoek en röntgenfoto's.
Doordat er aanwijzingen waren voor een schimmelinfectie werd de neus gespoeld.
Tussendoor werden ook nog verscheidene antibiotica kuren gegeven. Alles echter zonder resultaat.
Nu wilde de specialist van buiten af een gaatje boren in de schedel boven de neusgang waarna de neus 10 dagen gespoeld kon worden. Een gunstig resultaat kon niet gegarandeerd worden.
Na een intake gesprek in onze dierenkliniek vroegen ze mij of ik Wish ook nog eens wilde onderzoeken voor ze een verder besluit zouden nemen over een eventuele vervolgbehandeling.

Douwe Akkerman vertelt over de behandeling van Wish in onze dierenkliniek:

Ik stelde voor om de neusgangen ook eens goed te bekijken. met mijn bescheiden apparatuur en n.a.v. de bevindingen een antischimmelspoeling uit te voeren.
De behandeling: de patiënt moet goed stilliggen om bloedingen te voorkomen.
Daarom werd Wish onder algehele narcose gebracht met eerst inductie- en vervolgens inhalatieanaestesie. De neusgang werd geïnspecteerd met een otoscoop. Op ongeveer 6 cm vanaf de neuspunt zag ik iets zitten. Het leek op een stukje neusslijmvlies met een grijs beslag. Met een speciaal grijpertje (zie foto) pakte ik dat vast en wat schetst mijn verbazing: een blad van 5 cm lang en 1,5 cm breed kwam eruit (zie foto). Het leek wel op een distelblad!! Echt ongelooflijk dat dat er 2 jaar heeft ingezeten!!
Daarna heb ik de neus nog gespoeld met een antischimmel oplossing.
's Middags werd Wish opgehaald, de eigenaren waren verbijsterd maar vonden het ook super!
Wish zijn grote wens was in vervulling gegaan!!!

Stukje geschreven door de eigenaren van Wish:

Onze Border Collie Wish van 3 jaar kreeg zo'n 2 jaar geleden plots last van niesbuien. Wij zijn met haar naar onze dierenarts gegaan die antibiotica voorschreef. Daar het niezen niet minder werd, en ze ook begon te stinken uit haar neus, zijn we terug gegaan. De dierenarts vertelde ons toen dat er wel eens iets in haar neus kon zitten en verwees ons naar een veterinair specialist. Aldaar vertelde een arts dat ze met een camera via haar keel onder algehele narcose zouden kijken.
Het bleek dat Wish een tak, compleet met blad, in haar neus had en dat ze die zo goed als helemaal verwijderd hadden. Ze zagen in de verte nog wel een zwart puntje maar dat zou met de tijd door het lichaam zelf opgelost worden. Na Wish grondig gespoeld te hebben mocht ze mee naar huis.
Na enkele weken begonnen we haar weer te ruiken en ze begon weer te niezen. Weer contact opgenomen met de specialist en weer dezelfde procedure.
Met een camera via haar keel gekeken en er bleek weer een infectie te zitten, dus weer grondig gespoeld en er werd een soort van netje in haar neus gezet.
En helaas, na een tijdje begon ze weer te niezen, elke keer met bloed en viezigheid sproeiend! Ook begon ze weer te ruiken dus weer terug naar de specialiste.
Ze zouden dit keer zonder camera naar binnen gaan maar wel heel intens gaan spoelen, weer onder algehele narcose. Dit ging weer even goed tot de algehele malaise wéér begon!
We moesten stoppen met wat Wish het allerliefste deed; 1x per week gaan we met haar naar behendigheidscursus. Over hindernisbanen rennen, dollen en gehoorzaamheidscursus. Maar bij elke inspanning moest Wish zo niezen en proesten dat we op moesten geven.
Weer contact met de specialist opgenomen die deze keer aanraadde om middels een pijpje (dat boven in haar hoofd zou worden geboord) zelf heel intens thuis te gaan spoelen (zo'n 2 weken!).
Dat was voor ons een keerpunt. Door alle behandelingen was Wish niet blij als we in de buurt van haar hoofd (neus) kwamen. We hebben overal inlichtingen gevraagd en internet geraadpleegd. Maar nergens kon een garantie gegeven worden of wish na de behandeling van alle ellende af zou zijn.

En zo kwamen we bij Dr. Akkerman terecht met ons verhaal. Zowaar was hij iemand die naar ons luisterde en meteen vertelde dat hij Wish ook kon spoelen en zou proberen te kijken.
27 Juni was het zover en toen we haar 's middags ophaalde stond Dr. Akkerman met een big smile ons op te wachten. Hij zei dat hij heel goed nieuws had en liet ons op een servet een groot distelblad zien!!!
Voor het spoelen, toen Wish onder volledige narcose was, ging hij met een klein grijpertje voor in de neus van Wish omdat hij meteen ontdekt had dat er 'iets' zat.
Na wat wrikken kwam er dus een groot distelblad uit haar neus.
De geur die van dat blad afkwam was ons zeer bekend!!! Dr. Akkerman heeft Wish daarna nog gespoeld.

En zowaar, een paar weken later is alle ellende verdwenen. Wij hebben een geurloze, vrolijke, speelse en gezonde hond terug!!!
Meteen na de vakantie gaan we weer naar de behendigheidstraining met Wish, niet te geloven!! Na 2 jaar!!!

Dokter Akkerman en assistente, duizendmaal dank!!!!!!!!!!

Theo en Bep Gloudemans
Wish