Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Patient van de maand Januari ''net geen kerstpups''

Moeder met haar puppies Vader & Moeder

 

Stukje van de eigenaar

Oorspronkelijk uitgerekend op kerstavond was het woensdag 21 december zover, de langverwachte puppy's kwamen ter wereld.

Ruim 4 jaar geleden hebben wij Bailey vanuit het asiel mee naar huis genomen. De liefste black en tan dwergpincher teefje met een wit befje wat ooit geboren is, maar natuurlijk zal iedereen dat van hun eigen hondje zeggen. Het duurde niet lang voordat we besloten om ook een reebruine dwergpincher reu in huis te halen, dat werd Smokey. En 1 + 1 = 2, dus werd er ook nagedacht over een nestje. Nu zou dat niet moeilijk moeten zijn, maar Smokey had blijkbaar nog geen les gehad over hoe je een meisje verliefd op je laat worden. Na een beetje hulp was het dan toch gelukt en Bailey was drachtig.

En nu was het afwachten…. Hoeveel puppy's zouden het zijn? De boeken zeggen dat de eerste dracht vaak niet zoveel puppy's brengt, maar Bailey zelf kwam uit een nest van 8 en 8 pups is toch een beetje teveel van het goede.

Rond het middaguur op de bewuste woensdag was het wachten voorbij. De eerste drie pups kwamen zo snel ter wereld dat we het bijna niet in de gaten hadden. Daarna bleef het rustig. Bailey had geen weeën meer, maar er waren nog pups in haar buik te voelen. Na overleg met de dierenarts is er besloten om even langs de kliniek te gaan. Dat was maar goed ook. Een paar spuiten, echo’s, röntgenfoto en heel veel later werd eindelijke nummer 4 om iets voor 5 geboren en de laatste zag het spreekwoordelijke licht om 18.17 uur. Het resultaat: een dik reebruin reutje, een black en tan teefje met witte stippen op haar buik, een reebruin teefje met een donkerbruine streep op haar rug, een chocolade bruin reutje en last but not least een black en tan reutje. 5 perfecte pups met hulp van de specialisten. Het gezin is compleet. Moeder, vader en de pups maken het goed. Alleen moet iemand vader uitleggen hoe hij nu voor 5 pups moet zorgen ;).

Dankjewel voor jullie hulp en gelukkig nieuwjaar van onze trouwe vrienden, die vinden dat jullie veel goeds voor het nieuwe jaar verdienen."

Familie van de Wetering van Veghel uit Schijndel.

Geschreven door Natasja ten Hagen en Douwe Akkerman:

Het moest er deze keer toch echt een keer van komen: jonge hondjes van Bailey en Smokey. Na diverse loopsheden was het telkens niets geworden met die twee. De tijd begon te dringen en deze keer werd niets aan het toeval overgelaten. Bailey werd op het eind van de loopsheid enkele malen bloed geprikt om het progesteron te bepalen. Deze progesteronwaarde geeft vrij goed het juiste dektijdstip aan. Zoals ook de vorige keer lukte het niet via de natuurlijke weg, dus KI (kunstmatige inseminatie) moest toegepast worden. Op de praktijk lukte het niet om sperma op te vangen van Smokey, wslk. door de stress en een andere omgeving. Dan maar thuis in zijn eigen gezellige huiselijke omgeving. Daar lukte het wel om sperma af te nemen. De inseminatie vond twee maal plaats met een tussentijd van 48 uur (met dank aan Jo van Zandvoort). Het resultaat is bekend, zoals hierboven weergegeven.

De bevalling was ook een mooie gebeurtenis. Na de injecties om weeën op te wekken en nummer 4 geboren was, werd met de röntgen gecontroleerd of er nog pups in de buikholte aanwezig waren, hoeveel dit er waren en of ze niet te groot waren. Er was nog 1 flinke pup te zien, maar met wat meetwerk was duidelijk dat de puppy theoretisch wel door het geboortekanaal moest kunnen. Met de echo konden we zien dat de pup nog leefde en het kleine hartje levenslustig zien kloppen. De weeën werden opgewekt en we hebben geholpen met de laatste geboorte. 5 Gezonde knappe puppies waren het resultaat en een heel lief moedertje Bailey.

Deze week zijn ze op controle geweest en voor de eerste ontworming langs gekomen. Alles was in orde met de pups en met Bailey.

Nog van harte gefeliciteerd, namens alle praktijkmedewerkers.