Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Pechvogel Billy met de sokkenfetisch

image by WebDog image by WebDog

Billy had met z'n neus in de wasmand gezeten, waardoor wij 10 minuten later een telefoontje kregen over een vermiste sok. We hebben Billy, de staffordshire bull terriër van 6 maanden, deze kant op laten komen om te laten braken.

Middels een injectie hebben we een braakmiddel toegediend en binnen enkele minuten begon het kokhalzen al. Gelukkig was in het tweede hoopje braaksel de boosdoener van het poedconsult te vinden: Een kindersokje met alle kleuren streepjes. Het sokje hoefde niet meer mee, maar Billy kon gelukkig wel weer zonder zorgen naar huis.

Met zijn half jaar oud was dit alleen niet de eerste keer: in september was er al een sok verslonden. Helaas had Billy dus niet van de eerste keer geleerd.

Een klein sokje lijkt onschuldig voor een (grote) hond, maar als deze vast komt te zitten in de darmen en een blokkade veroorzaakt, moet de hond vaak acuut geopereerd worden. Door een verstopping zien we soms ook dat er delen van de darm weggenomen moeten worden als deze te erg beschadigd zijn. Krijgt uw hond of kat een stuk touw of draad binnen, kan het zijn dat de darmen opgestroopt raken en hierdoor een levensbedreigende situatie veroorzaken. Natuurlijk zijn ook harde of scherpe voorwerpen gevaarlijk (zoals satéprikkers, botjes, speelgoed of naalden). In zulke gevallen moet vooraf goed beoordeeld worden of we het dier wel laten braken.

Mocht uw dier iets gegeten hebben wat niet de bedoeling was, neem dan altijd met spoed contact op met de dierenkliniek. Als wij uw dier laten komen om te laten braken, geef hem/haar vooraf dan nog snel wat voedsel. Het liefst zacht brood, want dit wikkelt zich goed om het voorwerp heen. Zo is de kans dat het voorwerp mee uitgebraakt wordt, het grootst. Op deze manier kunnen we een vervelende operatie voorkomen.

Natasja ten Hagen.