Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Patiƫnt van de maand november Sita: Perianale fistels

image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Stukje van de eigenaar:

Sita heeft sinds begin mei problemen met haar ontlasting.

De stoelgang doet haar pijn, dat merk je duidelijk. Ze gaat wel 6 of 7 keer zitten, maar er komt niks. Als ze dan tóch poept, bromt en piept ze klagelijk. En er komt maar een klein beetje ontlasting. Een drolletje van niks voor een grote herder. Sita ziet er opgeblazen uit, haar buik is opgezet en ze geeft soms over. Soms laat ze haar eten staan. Dat is vreemd want Sita is een goede eter.

Sita is niet vrolijk. Ze speelt ook niet, zoals we gewend zijn. En ze likt en bijt opvallend veel aan haar anus. Met deze klachten zijn we in maart naar de D.A.P. gekomen. Douwe stelde vast dat Sita perianale fistels heeft. Hij vertelde dat dit zeker bij herders vaker voorkomt en het is een hardnekkige kwaal, helaas. Het is een probleem veroorzaakt door het immuunsysteem.

Sita kreeg Prednison om de ontsteking aan haar aars aan te pakken.

Toen het na een ongeveer een maand wat beter ging heeft Douwe de schade aan het weefsel rondom haar anus (door het bijten) operatief hersteld. We zijn doorgegaan met Prednison en Sita kreeg er Sporimune bij (een ciclosporine)

Door een opmerking van Douwe ben ik gaan nadenken over de manier waarop ik de hond voed. Een hond is een carnivoor, het darmsysteem is bedoeld om rauw vlees verteren. Ik ben vanaf de maand juli haar eten gaan aanpassen. Géén droge brokken meer, we zijn overgestapt op rauw vlees. Door haar maal (ochtend en avond) meng ik een eetlepel psylliumvezels en een scheutje olie. Ze poept gewoon weer dapper in één keer. Zonder kreunen. De ontlasting is soepel (géén diarree !) en komt er in een goede hoeveelheid weer uit. Ik zorg voor extra water door de dag heen en let er op dat de hond genoeg drinkt. Sita heeft gelukkig geen pijn meer.

We zijn gestopt met de prednison, de dosis Sporimune bouwen we af.

Het gaat met Sita véél beter.

Mevr. Aalders-Haveman,Den Dungen

Wat zijn peri-anale fistels?

Peri-anale fistels of anale furunculose zijn chronische en zich uitbreidende beschadigingen die rond de anus voorkomen. Het zijn vaak diepe zweren waaruit ontstekingsvocht kan lekken en waarbij soms het slijmvlies van de anus en endeldarm betrokken is. In principe kunnen alle hondenrassen peri-anale fistels krijgen, maar zien we het vele malen vaker bij de Duitse herder.

Wat zijn de symptomen van peri-anale fistels?

De symptomen die waargenomen kunnen worden zijn:

  • likken en bijten rond de anus ten gevolge van irritatie en pijn
  • meer aandrang om te poepen
  • poepen zelf gaat moeizamer
  • obstipatie door moeilijke stoelgang
  • bloed op ontlasting

Wanneer het gebied rond de anus beoordeeld wordt kan men het volgende waarnemen:

  • ontstoken 'gaten' (fistels) rond de anus
  • rode, geirriteerde huid rond anus
  • bloederige en/of pussige afscheiding

Hoe ontstaan peri-anale fistels?

De oorzaak van peri-anale fistels is onbekend. Over het algemeen wordt aangenomen dat een immuniteitsprobleem de belangrijkste oorzaak is en waarbij de bacteriële infectie een bijkomend, maar secundair probleem is. Chronische anaalklierontsteking en ontstekingen van de talgkliertjes rond de anus worden eveneens genoemd als bijkomende oorzaak.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van het klinisch beeld en de historie van de klachten wordt de waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld.

Wat is de behandeling van peri-anale fistels?

Peri-anale fistels kunnen worden behandeld met medicijnen, door middel van een operatie of door een combinatie van beiden. De keuze voor een bepaalde behandeling wordt onder andere gemaakt op basis van de ernst en de uitgebreidheid van de processen. Opereren is in de meeste gevallen een lastige klus en vaker wordt gekozen voor een medicamenteuze therapie met antibiotica of cyclosporines.

Behandeling/operatie Sita

Bij Sita werd in mei de diagnose perianale fistels gesteld. De symptomen waren zoals boven beschreven.

Het onstekingsproces heb ik eerst "rustig" gemaakt met prednisolon. Als laatste heb ik alle ontstoken weefsel middels een operatie verwijderd oa. door gebruik van de Ligasure( geen bloedingen). Zie foto. Sindsdien is er een flinke verbetering opgetreden, het gebied rond de anus ziet er rustiger uit en Sita heeft weinig pijn bij het ontlasten. Het enige medicijn wat Sita nu krijgt is een lage dosering ciclosporine(Sporimune).

Douwe Akkerman.