Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Bull Mastiff Bo: Calvarial hyperostosis syndrome

Dr. Akkerman:

''Je kunt niet alles weten!''
''Een tijdje geleden kwam de toen 5 maanden oude Bull Mastiff Bo bij mij voor onderzoek. De eigenaar had gemerkt dat Bo's schedeldak gezwollen was. Bij aanraking had ze er ook pijn aan. De eetlust en temperatuur van Bo waren normaal. Omdat Bo de week ervoor ergens tegenaan gelopen was werd aan trauma gedacht. Een behandeling met pijnstillers werd ingezet. Na 5 dagen was er geen enkele verbetering. Er werden röntgenfoto's van de schedel gemaakt. Hierop waren benige veranderingen te zien. Er waren botwoekeringen te zien, maar ook holle ruimtes tussen het bot. Het moest een bepaald ziektebeeld zijn, maar wat? Aan enkele collega's van de weekenddienst werden de röntgenfoto's gemaild, maar ook zij wisten het niet. In samenspraak met de eigenaar van Bo werd besloten Bo door te sturen naar de specialisten in Oisterwijk. Ook deze dierenartsen herkenden het beeld niet en wilden een botpunctie doen. Omdat wij daar geen goed gevoel over hadden werd Bo doorgestuurd naar de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. De röntgenfoto's werden doorgemaild. In de kliniek werd Bo onderzocht door Dr. Favier. Deze herkende de ziekte als Calvarial Hyperostosis Syndrome, een ziekte die slechts bij enkele honden per jaar voorkomt (voornamelijk bij Bull Mastiff's).
De eigenaar van Bo kon gerustgesteld worden. De ziekte gaat vanzelf over en bij pijn moet medicatie gegeven worden. In totaal heeft het ongeveer 5 maanden geduurd voordat Bo pijnvrij was. Bo heeft er wel een verdikking op haar schedel aan over gehouden, maar de pijn is verdwenen en ze kan verder een gelukkig leven leiden!''


Fam. van Aarle:

''Bo onze Bull Mastiff, pas 1 jaar geworden en ondertussen al heel wat bij de dierenarts geweest. Ze is super goed geholpen en zoals jullie kunnen zien ziet ze er weer heel gezond uit. Speels, ondeugend, echt hoe een 1 jarige hond moet zijn. Fijn, want een hond met veel pijn is echt zielig en dan is het super fijn als je echt begrepen wordt bij de dierenarts en ook altijd terecht kan. We hebben voorheen ook een Bull Mastiff gehad en daar vrijwel geen problemen (kwaaltjes) mee gehad, alleen 1 x per jaar de entingen. Nu hebben we een moeilijke start gehad maar hopelijk is ze het nu overgroeid en kan ze genieten van een onbezorgde tijd zonder pijn.
Ze is zeer prettig in de omgang, echt een lieverd en super voor de kinderen, dus laat het nieuwe jaar maar komen!''