Kat Arrow: kijkoperatie/darmperforatie

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Stukje van de Eigenaar

Wij hebben nu 7 jaar onze 2 main coon katers Arrow en Shadow. Twee gezonde beestjes waar we ontzettend veel plezier mee hebben. In de herfstvakantie merkten we aan onze Arrow dat hij niet helemaal lekker was. Op een avond begon hij een bruine drab over te geven,waar ik erg van schrok want Arrow geeft eigenlijk nooit over.
Verder de week at hij wel maar het leek of hij niet kon poepen. Hij bleef ook binnen, ik naar de dierenarts gegaan want het zat me toch niet lekker. Hij was behoorlijk uitgedroogd en weinig levendig. Uit bloeduitslagen bleek dat zijn nierwaarden iets verhoogd waren, dus toch ergens een ontsteking. Hij kreeg extra vocht, antibiotica etc. Dat weekend begon hij weer op te leven en weer flink te eten.

Maandag gaf hij toch weer alles over en ging het verder bergafwaarts. Levenloos, niet eten, niet poepen. Woensdag toch weer terug gegaan. Douwe vond hem ook erg mager en voelde wat in zijn darmen. Het enige wat hij kon doen is openmaken en het ergste werd gevreesd. Wij (ik en mijn zoontje) ontzettend verdrietig naar huis met Arrow daar achterlatend. Wij konden hem zeker nog niet missen.

De volgende ochtend belde Douwe na de operatie en vertelde ons dat hij het waarschijnlijk wel zou halen. Arrow had een gaatje in zijn darmen, en dat heeft Douwe gelukkig dicht en schoon kunnen maken. Wij moesten hem nog een dagje daar laten voor de zekerheid, wij waren allang blij dat hij nog een kans maakte. Met antibiotica mocht hij weer naar huis. Hij ging meteen erg snel vooruit en at lekker veel. Nu nog wachten op zijn eerste ontlasting, en die kwam!!!!
Nu gaat het uitstekend met hem, hij speelt, eet en knuffelt. Meer als hij ooit heeft gedaan. En heerlijk stoeien met zijn broer Shadow. Wij zijn in ieder geval erg blij dat hij weer gezond is, en daarvoor bedanken wij Douwe en zijn medewerkers voor de lieve zorgen.

Dick, Heidi en Kay van Aarle Sint-Michielsgestel

 

Stukje Douwe Akkerman

Eind oktober kwam kat Arrow, een Maine Coon van 7 jaar bij ons op consult. De klachten waren:

  • Mager geworden
  • Braken
  • Sloom
  • Weinig ontlasting
  • Temperatuur normaal 38.2 °C

Het palperen (voelen) van de buik was pijnlijk en een bloedonderzoek leverde geen erg afwijkende waarden op. In eerste instantie werd Arrow symptomatisch behandeld tegen het braken en ook kreeg hij een antibiotica kuur en een infuus.
Na enkele dagen was de toestand van Arrow nog verder achteruit gegaan. Bij het nogmaals palperen van de buik voelde ik een vrij grote, pijnlijke massa. Daarna heb ik met de eigenaar goed overlegd wat de vooruitzichten waren voor Arrow:

Het is te verhelpen (bijvoorbeeld een corpus alienum, een vreemd voorwerp) of niet (een kwaadaardig gezwel). In dit soort situaties is een kijkoperatie de snelste manier om hier achter te komen en deze hebben we uitgevoerd.

De kijkoperatie
Nadat Arrow onder narcose was gebracht hadden we hem geschoren en zijn huid gedesinfecteerd. Na het openen van de buik zag je rode gezwollen darmen die op verscheidende plaatsen flink verkleefd waren. De darmen waren erg ontstoken. Na het losmaken van de verklevingen en na enig zoeken zag ik in de darm een klein gaatje van ± 1-2 mm doorsnede, de oorzaak van alle ellende.
De lekkage van darminhoud in de buik had een buikvliesontsteking veroorzaakt. Dit was de oorzaak van alle klachten. Zo'n gaatje/perforatie kan bijvoorbeeld ontstaan zijn doordat iets scherps de darm geperforeerd heeft. Dit was niet terug te vinden. Het gaatje is dichtgemaakt en ik heb de buik weer gesloten.

Enkele uren na de operatie begon Arrow al weer te eten! De volgende dag mocht hij naar huis en is hij na behandeld met antibiotica voor 14 dagen. Sindsdien is hij weer flink gegroeid en voelt hij zich weer 100%!

 

Update van de eigenaar

Beste allemaal,
Bij deze wilden wij jullie bedanken voor de goede zorgen voor onze kater Arrow.
Het gaat weer uitstekend met hem, en zelfs nog beter.
En daar zijn wij erg blij mee!!!!
Dus bij deze bedankt!!!
Dick, heidi en kay van Aarle
Arrow en Shadow