Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Poes Valentino: heupkopresectie

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

In augustus 2014 kwam de eigenaresse van Valentino bij mij. Valentino, een kater van iets ouder dan een jaar liep flink kreupel aan de linker achterpoot. Bij palpatie was de heup  pijnlijk, er knakte ook iets in de heup. De rontgenfoto's wezen uit dat in het dijbeen(femur) thv. de heup een fractuur aanwezig was. De heupkop zat nog in de kom. Een spontane fractuurgenezing is in zulke gevallen bijna uitgesloten. Er werd besloten Valentino gedurende meerdere weken in de bench te houden en pijnstillers te geven. Bij controle na enige maanden liep Valentino nog niet goed, de pijn was nog aanwezig. In overleg met eigenaresse werd besloten tot een zgn. heupkopresectie.De heupkop die nog in de heupkom zit wordt dan verwijderd. De fractuurstukken "schuren" dan niet meer tegen elkaar ,er vormt zich een nieuw gewricht en de kat is daarna vrijwel pijnvrij. Rontgenfoto's: 1. vlak na het ontstaan van de fractuur.2. twee maanden daarna.

De indicatie's om tot deze operatie over te gaan zijn:

1. Fracturen in de heup.

2. Honden met ernstige heupdysplasie waarbij geen heupkom aanwezig is.

3. Ziekten van de heup bij hond en kat, bv de ziekte van Calve-Legg-Perthes. Deze ziekte geeft een botontkalking in de heup en komt vaak voor bij de kleinere honderassen.

De operatie:

De werd verricht onder algehele narcose met automatische ventilatie en -beademing. Er werd een snede gemaakt aan de voorzijde van de femur tussen de spieren door. Uitkijken voor bloedvaten en zenuwen! De heupkop ligt vrij diep en nog in de kom. Het gewricht werd opgezocht en de kop kan daarna verwijderd worden. De open wond werd met enkele hechtingen gesloten. Zie foto's.

Ondertussen is Valentino al weer op de praktijk geweest. Het gaat een stuk beter, hij springt zelfs al weer op de vensterbank. De pijn is flink verminderd alleen de spieren moeten nog aansterken.

 

Stukje geschreven door het baasje van Valentino:

Valentino is een kater die de kinderen zo ontzettend graag wilde hebben , 2 jaar geleden, toen hij als kitten bij de bloemist in Vught in een mandje lag. Ze zochten nog een huis voor hem. Wij. als ouders, natuurlijk overstag (2 weken voor onze bruiloft…..)

Maar goed, we hadden al een poes. De combinatie gaat niet geheel vlekkeloos maar ze dulden elkaar een beetje na 1,5 jaar. Toen we afgelopen zomer terug kwamen van vakantie (ze kunnen lekker thuis blijven aangezien we een hele lieve oma hebben die de beestjes gedurende die tijd verzorgd) zagen we dat Valentino niet goed liep en zijn we met hem naar Douwe gegaan. Wij wonen aan de Esscheweg en ze willen altijd echt heel graag naar buiten. Ik kan ze niet tegen houden om over te steken want het bos aan de overkant lonkt…..We denken dat hij aangereden is toen we weg waren. Dat hebben we met onze andere poes ook een keertje gehad maar zij had meer geluk gehad.

Marjolijn vertelde ons dat er iets niet goed zat in zijn heup en ze hebben een foto gemaakt. Inderdaad. Maar katten zijn heel flexibel en we hebben eerst gekeken of het vanzelf over zou gaan. Dus konden we met pijnstillers weer naar huis. Na het een paar maanden zijn we weer terug gegaan naar Douwe en hebben we weer een foto gemaakt. Ondertussen ging hij steeds meer blazen als je hem vast wilde houden en hij liep nog steeds slecht. Helaas ging het in dit geval niet vanzelf over.

We hadden geen andere keus dan Valentino te laten opereren. Toch gaat het aan je hart als je zo’n beestje weg brengt….Alles is gelukkig goed gegaan. We konden hem dezelfde middag weer ophalen. Hij heeft pijnstillers en antibiotica mee gekregen. De kinderen schrokken wel want het zag er wel een beetje eng uit. Een grote jaap over zijn heup en hij was kaalgeschoren. De volgende dag kwam hij alweer kopjes geven. Zelf vond hij de hechtingen maar niks. Na een paar dagen had Valentino ze er al uitgetrokken. Gelukkig was het zo mooi dichtgemaakt dat het uiteindelijk niet erg was. We zijn nog even op controle geweest maar alles ziet er goed uit.

Douwe en het hele team, dank je wel voor alle goede zorgen!

Groetjes,

Familie van de Sande