Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Fritzz: laparoscopische castratie kater

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Fritzz is een ontzettend lief katertje van nog geen jaar oud. Alleen bleek bij een check up dat zijn testikels niet waren ingedaald. Onmogelijk dus om hem op de traditionele manier te castreren.  Fritzz vertoonde wel typisch kater gedrag, zoals sproeien. Besloten werd tot een laparoscopische castratie omdat de ballen handmatig niet te voelen waren via de buitenkant. Door de buik via 2 kleine kijkgaatjes enigszins op te blazen kan met de camera 'gezocht' worden naar de testikels zonder dat de dierenarts met zijn vingers (en dus via een flinke snee) de buik in hoeft.

De operatie: Fritzz krijgt eerst een roesje via inductienarcose, wordt vervolgens geïntubeerd en beademd via inhalatienarcose met automatische ventilatie. Een zogenaamde Veres naald wordt ingebracht waardoor de CO2 de buik ingebracht wordt. De testikels (zie foto's) waren na even zoeken met de camera duidelijk zichtbaar. Vervolgens werden deze met een tang door het kleine gaatje naar buiten gebracht om met behulp van een Ligasure geseald te worden. De 2 kleine gaatjes werden vervolgens onderhuids gehecht.

Aan het begin van de middag kon Fritzz al weer lekker naar huis!
 

Stukje geschreven door de familie Knip, baasjes van Fritzz:


Fritzz is een zalmroze kater;  de combinatie alleen al zegt iets over hem.
Hij is super zacht van vacht, omdat zijn moeder half Perzisch is. Hij is erg brutaal maar ook heel erg lief en grappig.
Fritzz is geobsedeerd door eten en daar begon het dus mee dat hij nuchter bij Douwe aan moest komen voor de operatie.
Woedend was hij dat hij s morgens geen eten kreeg en uit wraak vliegt hij dan naar je voeten.
Uiteindelijk hebben we hem in het mandje weggebracht naar de dierenkliniek. Hartstikke  zenuwachtig waren we allemaal want het was toch best een ingreep voor zo'n klein katje.
Gelukkig had Douwe goed geslapen en al koffie gekregen nog even een aai en dan overdragen…….'s Middags kon Fritzz alweer lekker mee naar huis!