Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Boomer liep tijdens het spelen een breuk op een rare plek op....

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Stukje geschreven door Douwe Akkerman:

Enkele weken geleden kwam Boomer op consult. Sinds enkele dagen was er een dikte in de liesstreek te voelen die nogal van grootte wisselde. Bij palpatie waren er 'strengetjes' te voelen en de dikte was ook enigszins weg te masseren als Boomer op zjin rug lag. Bijna 100% zeker een breuk in de buikwand. Besloten werd tot een operatie. Boomer kreeg eerst een roesje via een injectie waarna hij aangesloten werd op de gasanaesthesie met bewaking  van alle vitale functies. Onder volledige narcose werd een huidsnede langs de penis gemaakt in de huid. Er was een zgn. breukzak zichtbaar. Deze werd vrij geprepareerd tot de breukpoort en teruggemasseerd in de buikholte. De buikwand, spierlaag, onderhuid en huid werden achtereenvolgens weer gesloten.
De nabehandeling bestond uit pijnstilling en antibiotica.

Waarschijnlijk zal de breuk ontstaan zijn na trauma van buitenaf, hiervan was niks meer te zien. Dit soort breuken kunnen bijv. ook ontstaan na bijtincidenten.

 

Stukje geschreven door Vincent de Nijs, het baasje van Boomer:

"Ruim een week geleden rende onze border collie Boomer, een geweldig lieve hond met tomeloze energie, over een weiland met een tak in zijn bek. Een luide piep, zo een die je hoort als je per ongeluk eens op z’n tenen staat, waarna hij vijf minuten wat rustiger aan deed. Daarna niets meer aan de hand.
Een paar dagen later was er een zwelling te zien en te voelen in de buik. Toch geen liesbreuk, dacht ik nog. Bij controle (o.a. echo) door de dierenarts  bleek er duidelijk sprake van een breuk in de buikwand en was een operatie noodzakelijk. Op 19 november onder het mes, waarbij ik zelf aanwezig kon zijn (!), om de noodzakelijke „reparatie”  door de ervaren en kundige handen van Douwe uit te laten voeren. Volgens hem is er inderdaad sprake geweest van letsel door invloed van buitenaf. Waarschijnlijk moet het voorval van een week eerder de oorzaak zijn geweest! Mijn conclusie -en Douwe hamert daar vaak op-: honden niet met takken/stokken laten ravotten maar met veiliger zaken!
Inmiddels is Boomer weer thuis en aan de beterende hand. Hopelijk is hij snel weer de oude, zoals op de grote foto!!!"