Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Patiƫnt van de maand Februari: Hond Asta verliest urine, urine-incontinentie.

image by WebDog image by WebDog

Beschrijving van Douwe Akkerman en Natasja ten Hagen

Urine incontinentie bij de oudere teef.

Urine incontinentie is het verliezen van urine, dit kan passief of actief zijn. Verschillende oorzaken kunnen hier aan te grondslag liggen.Bij actief urine verlies kunnen we denken aan de volgende oorzaken:

  1. Gedragsproblemen,bv dominantie, verlatingsangst, andere dieren in huis (reuen).
  2. Veel drinken, hetgeen veel plassen betekent,dus het niet kunnen ophouden van de urine. Ziekten: bijvoorbeeld suikerziekte, nierproblemen, Cushing.
  3. Aandoeningen urinewegen: prostaatproblemen, blaasontsteking, stenen in de blaas of afvoerende urinewegen.

Passief urineverlies: zonder dat de hond er erg in heeft wordt er urine verloren. De eigenaar vindt natte plekjes in de mand, of druppels in huis. De hond vindt dit vervelend, krijgt soms ook een urine-eczeem, maar kan er absoluut niets aan doen. Voor de eigenaar is dit ook niet leuk. De baasjes moeten de urine ruimen en soms gaat de urinegeur in huis hangen. Deze aandoening komt vaak voor bij oudere teefjes. Bekend is dat dit bij zgn. kortstaarten meer voorkomt. Gelukkig bestaat er medicatie. De eigenaar van Asta wist helemaal niet dat dit bestond. Toen de medicijnen gebruikt werden was er bijna direkt resultaat. De medicatie die ingezet kan worden;

  1. Enurace: dit zijn tabletten, die 2 x per dag gegeven moeten worden.De laagste dosering die goed werkt is voldoende.
  2. Propalin: dit is een drankje, moet ook 2-3x daags gegeven worden

 

Beschrijving van de eigenaar:

Asta is een bruine, kortharige, slimme Duitse Staander van ruim 15 jaar. Een aantal jaren geleden ging ze nog vrolijk jagen met haar baas. Vooral op klein wild. Ze vond dat heerlijk. Tegenwoordig gaat ze niet meer mee, omdat we haar niet teveel willen vermoeien. Maar nog steeds, wanneer haar baasje zijn geweer uit de kast haalt, wordt ze opgewonden en nieuwsgierig. En de geurtjes van de jacht vindt ze nog heel lekker. Asta wandelt nog graag en kan klok kijken. Want rond 11 uur ‘s morgens komt ze mij halen en gaat dan voor de kast staan waar de koekjes liggen. Ze weet, dat wanneer we in het bos zijn er koekjes in mijn jaszak zitten, die onderweg tevoorschijn komen. Ik noem dit altijd "de verwenronde"! De mensen die ik tegen kom, geloven ook niet, dat ze al 15 jaar is. Asta loopt al heel haar leven elke dag door het bos met mij en vindt dan ook, dat het "haar bos" is. Ze is dan niet altijd even aardig tegen andere honden, die ook lekker lopen te wandelen. Maar vaak gaat het ook goed en loopt ze gemoedelijk naast een andere hond te snuffelen. Asta is nog steeds waaks en blaft wanneer er mensen in de buurt van ons huis komen. Ze wordt vooral erg boos, als ze een poes ziet lopen en springt dan bijna door het raam heen. Ze is erg lief voor onze kinderen en kleinkinderen, die haar af en toe verwennen met broodkorstjes of een hondenkoekje. De laatste tijd ziet en hoort ze minder goed en verliest ze wat urine. Dat is natuurlijk niet zo handig in huis. Gelukkig heeft Douwe ons van pilletjes voorzien, die dit probleem nu oplossen.

We hopen, dat Asta nog een tijdje bij ons blijft! Maar we beseffen ook, dat ze al een mooie leeftijd bereikt heeft en dat het afscheid dichterbij komt.

R. Meijs