Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Rex: geperforeerde slokdarm

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

15 Mei 2014 `s avonds om 19:00 komt onze jongste zoon met Rex thuis helemaal in paniek, onze Rex heeft een al spelende een stok in zijn keel gekregen, en kan bijna niet meer ademen. Dierenarts gebeld,maar Douwe was niet thuis, dus een andere dierenarts gebeld die op dat moment dienst had, want wij konden niet wachten omdat Rex bijna stikte. Daar aangekomen hebben mijn man en ik zelf mee de hond geopereerd, maar de stok van 22 cm. zat muurvast, in zijn slokdarm. Na 2 uur (met achteraf het verkeerde narcosemiddel) en barbaarse praktijken hadden we geluk, de stok was eruit maar nu. Ga maar naar huis met de hond. Deze dierenarts zei dat hij de volgende morgen Dhr Akkerman zou bellen wat er gebeurd was.

Vrijdag 16 Mei stond Douwe bij ons thuis op de stoep, en deelde ons mede dat hij al contact had gehad met het dierenziekenhuis in Dordrecht, en ook wat de gevaren waren, want Rex zijn slokdarm was gescheurd, en omdat dan alle bacteriën naar binnen kunnen was Rex waarschijnlijk al flink geïnfecteerd, maar dit kon je ook duidelijk zien Rex werd met het uur zieker en had al 40,5 graad koorts.Toch zijn mijn man en ik meteen naar Dordrecht gereden, daar stond een heel team klaar en werden wij ook goed begeleid, wat de risico`s waren. Deze Chirurg vertelde ons dat het een zware operatie zou zijn maar als Rex de infecties zou overwinnen wij dan onze oude Rex weer terug zouden krijgen, en Rex is nog maar 3 jaar oud, dus hadden mijn man en ik er dat voor over, en de specialist zei ook omdat Rex in topconditie is durf ik het aan.

Vrijdagavond 16 mei kreeg ik een telefoontje uit Dordrecht dat de operatie geslaagd was het gat in de slokdarm van 5 cm was dicht, de dokter had ook een pechsonde geplaatst ( dit is een slangetje dat naar zijn maag loopt ) want Rex mocht 2 weken niet via zijn mond eten en drinken.

Zaterdag 17 mei ging het niet goed met Rex de infecties waren toch wel zeer ernstig, ook lag hij op de I.C. afdeling, maar als binnen 24 uur de antibiotica aan zou slaan dan had hij wel kans om er door te komen. Ik kan je vertellen dat dit spannende 24 uur zijn geweest.

Zondag 18 mei belde ze weer vanuit Dordrecht dat het een stuk beter ging en dat hij misschien maandagavond 19 mei wel mee naar huis mocht, toen hebben we nog 2 weken alles van eten en drinken en medicatie (dit is een dagtaak) via de sonde bij Rex ingespoten. Nu vandaag vrijdag 30 Mei is de sonde verwijderd en Rex eet weer alles oraal, wel nog zacht eten.

Wij zijn enorm blij dat Dhr. Akkerman voor ons spijkers met koppen heeft geslagen, en ons net niet te laat naar Dordrecht heeft gestuurd.

Rex is weer bijna de oude alleen moet hij nog wel conditie opbouwen, voordat hij weer zover is zijn we in het jaar 2015 .

Groeten Will en Geraldine van Lier, Schijndel

 

Stukje geschreven door Douwe Akkerman:

Op 15 mei is Rex (patiënt van onze praktijk) in een panieksituatie in de avond terecht gekomen bij een andere dierenartsenpraktijk in de buurt voor verwijdering van een stuk hout uit de slokarm. De dierenarts die dienst had heeft met nogal wat inspanning het stuk hout dat overdwars!! vast in de slokdarm zat kunnen verwijderen. De volgende dag werd mijn assistente op de hoogte gebracht van wat er gebeurd was en dat Rex deze dag nog bij ons op controle zou komen. Binnen een uur belde de eigenaar van Rex dat hij niet meer uit zijn mand kon komen, lusteloos was en een hele zieke indruk maakte. Ik ben toen direct naar de hond toegegaan. Rex had koorts (40.5), was lusteloos en er liep bloederig vocht uit zijn neus en mond.

Ik vertelde de eigenaar dat Rex een slokdarmruptuur had en meteen doorgestuurd moest worden naar een specialistische kliniek. Elk uur langer wachten zou fataal kunnen zijn. Onder de deskundige leiding is Rex de volgende dagen behandeld door dr. Erik Wouters van Dierenziekenhuis de Drechtsteden. De behandeling bestond uit:

-het vaststellen van de plaats van de slokdarmperforatie d.m.v. foto's en onderzoek met de scoop

-operatie van Rex: sluiten van de wond in de slokdarm (5 cm!) en drainage van het wondgebied i.v.m. ontsteking

-nabehandeling op de intensive care gedurende 3 dagen: wond spoelen, allerelei medicatie, infusen en sondevoeding. Het werd zelfs zo erg dat Rex een dikke ontstoken voorpoot kreeg.

De lessen uit dit verhaal:

1. Voor de eigenaren: honden spelen graag met stokken. Dit kan dus heel gevaarlijk zijn i.v.m. verwondingen in mond, keel en slokdarm. Deze geven ontstekingen of zelfs bloedingen die fataal kunnen zijn. Ook kunnen er houtresten achterblijven met als gevolg chronische ontstekingen of fistels.

2. Voor de dierenarts: Zeker bij een ruptuur van de slokdarm is het van belang snel te handelen. een zekere diagnose is te stellen met de juiste apparatuur. Spoedverwijzing naar een specialistische kliniek is aan te raden, zeker omdat deze de kennis hebben om zo'n probleem aan te pakken. Rex had ook direct doorgestuurd moeten worden. Een snelle sluiting van de slokdarm had veel ellende kunnen voorkomen!