Warme temperaturen

image by WebDog image by WebDog

Lekker een zonnetje, maar pas wel op!

Uiteraard genieten we erg van het zonnetje, maar door de hoge temperaturen moeten we ook extra rekening houden met onze huisdieren. Laat ze niet achter in de auto (ook niet voor heel even) en let op met het wandelen. De temperatuur van het asfalt loopt heel erg snel op waardoor ze de voetjes snel kunnen verbranden! 

Sporten, hardlopen of fietsen met de hond.... dat beter even niet. Wij kunnen ons makkelijker kleden op het weer en een laagje minder aandoen, onze huisdieren houden de jas gewoon aan. Even plassen en poepen kan met het warme weer ook even voldoende zijn! 

Aanpassingen i.v.m. Corona-crisis

image by WebDog


Aangepaste openingstijden!
Gelieve onderstaand bericht geheel door te lezen:


In verband met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn ook wij genoodzaakt onze voorzorgsmaatregelen te nemen. Alle afspraken die op dit moment gepland staan, kunnen vooralsnog doorgaan of u wordt hierover telefonisch ingelicht.
Wel vragen wij u, als u of een gezinslid van u klachten ondervindt (koorts, verkoudheid of hoesten), contact op te nemen om de gemaakte afspraak te annuleren dan wel te verplaatsen. Wanneer u naar de praktijk komt met uw dier vragen wij u om alleen te komen en geen gezinsleden mee te nemen, dit om zo min mogelijk mensen tegelijkertijd op de praktijk aanwezig te hebben. Tijdens de afspraak vragen we u te letten op de algemene hygiënemaatregelen. Dus hoesten/niezen in uw elleboog, geen handen schudden en daar waar mogelijk anderhalve meter afstand tussen elkaar te houden. Samen houden we de risico’s zo klein mogelijk!
Momenteel kampen wij ook met zieke werknemers binnen ons team. Daarom kan het zijn dat we niet op dezelfde dag wanneer u belt een afspraak kunnen inplannen. Indien er spoed bij geboden is, proberen wij u op dezelfde dag te helpen en anders helpen wij u om bij een andere praktijk terecht te kunnen. We hopen op uw begrip.
We proberen ten alle tijden u telefonisch te woord te staan, het kan alleen zijn dat u wat langer in de wacht staat als er maar 1 lijn beschikbaar is. Dit geld ook voor de dagen dat de praktijk zelf gesloten is. Wij zijn dus van maandag tot vrijdag van 8.30uur - 12.30uur en van 13.30uur - 18:00uur bereikbaar voor spoed en andere vragen.

Ook voor aankomende week hebben we i.v.m. de corona-crisis aangepaste openingstijden, daarnaast blijven alle voorzorgsmaatregelen zoals eerder benoemd gelden. Ondanks dat de praktijk op sommige momenten gesloten zal zijn, doen wij ons best om u telefonisch toch te woord te blijven staan volgens de "normale" openingstijden.


Op de volgende momenten is de praktijk geopend:

 

Maandag 27 april: KONINGSDAG Gesloten

Dinsdag 28 april: Geopend van 13.30 uur tot 18.00 uur

Woensdag 29 april: Normaal geopend van 8.30 uur tot 18.00 uur

Donderdag 30 april: Normaal geopend van 8.30 uur tot 18.00 uur

Vrijdag 1 mei: Normaal geopend van 8.30 uur tot 18.00 uur

 


Nogmaals, telefonisch zijn wij volgens onze "normale" openingstijden bereikbaar !

Bovenstaande openingstijden zijn onder voorbehoud van de actuele berichtgeving en situatie.

Nieuwe dierenarts

image by WebDog

Hebben jullie onze nieuwe dierenarts al gespot? Ze stelt zich graag even aan u voor:

Hallo allemaal. 

Ik ben Marloes Busser en sinds 1 maart 2020 ben ik met veel plezier het team van dierenartsenpraktijk Sint Michielsgestel komen versterken. Als klein meisje riep ik al dat ik dierenarts wilde worden en deze droom is uitgekomen in 2011, toen ik afstudeerde aan de Universiteit van Utrecht. Ik woon in Wijchen in samen met mijn vriend en ons zoontje van 7 maanden oud. Ons gezin wordt compleet gemaakt door 3 ex-katers. Mijn bijzondere interesse binnen de diergeneeskunde gaat uit naar de konijnen en knaagdieren. Ook het opwerken van internistische patiënten vind ik erg leuk. Ik hoop u en uw huisdier snel te mogen verwelkomen op de praktijk!

Gesloten met carnaval

image by WebDog

Alaaaaaaf, alaaaaaaf, alaaaaaaf!

Wegens carnaval zijn wij maandag 24 februari en dinsdag 25 februari de gehele dag gesloten. Uiteraard staat er altijd een spoed dienstarts in de regio voor u klaar voor dingen die niet kunnen wachten!

Woensdag 26 februari staan wij om 8.30uur zelf weer voor u paraat. 

Fijne carnaval!

Vuurwerkangst

image by WebDog

Sinterklaas is het land weer uit, de kerstboom word opgetuigd en we gaan weer naar het einde van het jaar. Een gezellige periode voor velen van ons maar voor andere is het heel erg spannend: 70% van onze huisdieren heeft last van vuurwerkangst. Doordat de knallen vaak onverwacht en hard zijn, wekt dit bijna altijd een schrikreactie op. Voor sommige blijft het bij een korte schrikreactie, maar andere huisdieren hebben extreme angsten en weten met zichzelf geen raad.

 

Helaas zijn we nog steeds niet in de mogelijkheid om vuurwerkangst volledig weg te nemen, maar we hebben wel een aantal manieren om onze huisdieren hier zo goed mogelijk in te ondersteunen.  Ieder dier is anders en ieder dier reageert anders, dit maakt dan ook dat wij voor ieder dier een aangepast advies hebben voor vuurwerkangst. Wij maken geen gebruik van verslappende of verdovende medicatie waarbij het dier simpelweg niet meer kan reageren, maar wel van supplementen die de stress kunnen verlagen en wat meer rust kunnen bieden gedurende deze dagen. Voor vragen hierover of een passend advies voor uw huisdier, kunt u contact opnemen met een van onze assistentes.

 

Algemene tips:

-     Zorg voor een veilige plek waar uw huisdier zich kan terugtrekken, dit zou voor een kat op een kast kunnen zijn of voor een  hond bijvoorbeeld onder een tafel of in een bench. Laat ze deze plek zelf kiezen. Wij kunnen niet voor hun bepalen waar ze zich veilig voelen.
-     Sluit ramen en gordijnen.
-     Laat de verlichting aan in huis en zet een radio of tv aan (let op, om 00.00uur kunnen ook hier vuurwerkgeluiden hoorbaar zijn).
-     Laat uw hond niet alleen.
-    Je mag uw huisdier zeker steunen (indien gewenst) maar stimuleer niet door in het gedrag mee te gaan.
-    Zorg voor afleiding met bijvoorbeeld wat super lekkers of een favoriet speeltje.
-    NIET STRAFFEN. Dit zal de angst alleen maar vergroten.

 

 

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben mag u ons ook altijd mailen op info@dierenartsgestel.nl.

 

Aangereden kat terug bij baasjes mede dankzij radio 538

aangereden ...en weer helemaal de oude

Op kerstavond werd er een kat in de zak bij ons gebracht. Een aangereden, overleden kat, gevonden in Berlicum. Om de eigenaar te kunnen achterhalen werd de chipreader erbij gehaald. Op datzelfde moment begon de zak te bewegen. We hebben onmiddelijk de zak opengescheurd en alle zeilen bijgezet om het beestje dat onder het bloed zat te redden. Een waar kerstwonder geschiedde want deze kat is helemaal opgeknapt. En was binnen no-time de lieveling van ons hele team. 

Helaas bleek de kat wel gechipt maar niet geregistreerd. Om het baasje te vinden zijn we naar Berlicum gereden om posters op te hangen, plaatsen we foto's en berichtjes op social media en op de website van Amivedi. Na 3 weken had zich nog steeds niemand gemeld. Totdat Natasja een vurige oproep deed in de live radiouitzending bij 538 in een laatste poging de baas te vinden.

Wonder boven wonder. Dezelfde dag nog konden baas en kat herenigd worden! En heette Jan Dorus gewoon weer Ludy.

Kerstgevaren voor uw huisdier

image by WebDog image by WebDog

Met de kerst is het in huis vaak extra gezellig door een kerstboom, versieringen en speciale kerstplanten. Dit kan echter ook gevaar opleveren voor uw hond/kat:

  • De naalden van de kerstboom zijn giftig maar kunnen bij inslikken ook de darmwand doorboren. Naalden die in het drinkwater van uw huisdier terechtkomen zorgen er ook voor dat het water giftig wordt!
  • De takken van de kerstboom of een kerststukje op tafel kunnen zorgen voor een allergische reactie als uw huisdier er aan snuffelt.
  • Engelenhaar kent 2 gevaren: er zit glasvezel in (heel hoog ophangen dus maar liever niet gebruiken) en het kan, vooral bij katten, een allergische reactie veroorzaken.
  • Typische kerstplanten: hulst en de kerstster. De blaadjes en bessen zijn zeer giftig. Als uw huisdier hiervan eet kan dat ernstige gevolgen hebben. Enkele ziekteverschijnselen zijn: speekselverlies, braken, diarree, stuiptrekkingen en hartritmestoornissen.
  • Vooral voor katten zijn kerstballen onweerstaanbaar. Als het ze lukt om een bal uit de boom te hengelen zijn de scherven waarmee ze in aanraking kunnen komen minder plezierig. Een tip is om de kerstboom onder bij de stam in te pakken met aluminiumfolie. De meeste katten hebben hier een hekel aan en zullen minder snel de boom inklimmen.

 

Natuurlijk willen wij u en uw huisdieren een hele fijne kerst wensen!!

Chocolade vergiftiging

image by WebDog

Chocolade vergiftiging

Het chocolade-seizoen is weer begonnen!
Dit betekent dat de kans groot is dat huisdieren gemakkelijk een stukje chocolade kunnen pikken. Oppassen dus!!

Honden en katten zijn erg gevoelig voor chocolade. Het giftige stofje in chocolade is theobromine.
Wanneer uw hond of kat deze stof binnen krijgt wordt deze heel langzaam opgenomen in het lichaam. Het lichaam kan de stof niet kwijt en stapelt deze op, wat een vergiftiging veroorzaakt.

Of uw huisdier verschijnselen krijgt van het eten van chocolade is afhankelijk van het gewicht van het dier, het type chocolade en natuurlijk de hoeveelheid die ze opeten.
Kleine, lichtere honden krijgen eerder een grotere hoeveelheid theobromine binnen dan de zwaardere honden. Kleine rassen moet u dus goed in de gaten houden.
Ook geldt de regel: hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat, des te giftiger het is.

Vergiftigingsverschijnselen treden pas op van circa 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht.
Vanaf 60 mg/kg lichaamsgewicht worden deze matig tot ernstig en boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn. Deze waarden zijn niet zwart/wit, de gevoeligheid verschilt per dier.

Het is dus altijd verstandig om bij het voermoeden van het eten van chocolade door uw huisdier contact met ons op te nemen.

Tel: 073 – 5514015

Hoeveel theobromine zit er in verschillende chocoladesoorten?

Hoe donkerder en bitterder hoe meer theobromine is in principe de stelregel. Cacaodoppen worden als meststof wel gebruikt in tuinen. Het is relatief onbekend dat hier ook heel veel theobromine in zit en dus gevaarlijk kan zijn bij opname. Hieronder een aantal richtlijnen die gehanteerd worden.

Witte chocolade: 2 mg theobromine per gram chocolade

Melkchocolade: 3 mg theobromine per gram chocolade

Pure chocolade: 15 mg theobromine per gram chocolade

Cacaopoeder: 20 mg theobromine per gram chocolade

Cacaodoppen 14-30 mg theobromine per gram product.

 

Wat zijn de verschijnselen van chocolade vergiftiging?

Voordat chocolade levensbedreigend is moet er wel echt veel van gegeten worden.

De eerste verschijnselen (braken, diarree) kunnen al na 2 tot 4 uur beginnen. De ernstige symptomen (flauwtes, coma, hartproblemen) zie je na 12 tot 36 uur optreden.

Wanneer uw huisdier een grote hoeveelheid heeft opgegeten kunnen de volgende verschijnselen optreden: braken, diarree, verhoogde temperatuur, stijfheid van de spieren, onrust, hyperactief gedrag, veel plassen, versnelde ademhaling, verhoogde hartslag of soms juist verlaagd, hartritme stoornissen en als het ernstig is kunnen een verminderde bloeddruk, flauwtes, coma en zelfs een hartstilstand optreden.

 

Is chocolade vergiftiging te behandelen?

Er is geen antidoot (antigif) bekend tegen theobromine. Dus de behandeling is symptomatisch.
We maken een schatting van de opgenomen hoeveelheid theobromine en passen ons behandelplan daarop aan.

Wanneer de chocolade kortgeleden is opgegeten kiezen wij voor een injectie met een braakmiddel. Bij ernstige vergiftigingen wordt er een infuus gegeven.


 

 

Filmpje laparoscopische sterilisatie

We hebben een filmpje gemaakt van de laparoscopische sterilisatie van bouvier Dana op 21 januari 2015. Dit filmpje staat op de facebookpagina van onze praktijk. Dit is de link:

http://youtu.be/UauLk24dvJE