Laparoscopische sterilisaties

image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog image by WebDog

Vanaf januari 2014 is het mogelijk om in onze kliniek uw hond laparoscopisch te laten steriliseren (zie ook de patiënt van de maand januari 2014) . Deze methode van steriliseren is absoluut te prefereren boven de "normale sterilisatie" omdat uit onderzoek en eigen ervaring is gebleken dat het vrijwel PIJNLOOS is!
Een laparoscopische sterilisatie betekent dat er via  twee kleine gaatjes in de buik geopereerd kan worden d.m.v. een kijkoperatie. Er wordt dus geen grote snede meer gemaakt in de buikwand
Deze techniek leent zich bijzonder goed voor de sterilisatie van honden.
 

Voordelen

  • Snel herstel vanwege minder trauma in de buik.
  • Twee kleine wondjes in de buikwand (maximaal 5-10 mm), waardoor de hond veel minder pijn heeft na de operatie.
  • Minder kans op ontstekingen of opengaan van de wond.
  • De kans op een bloeding is beduidend lager.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst wordt de patiënt onder narcose gebracht en voorbereid zoals gebruikelijk is voor een conventionele operatie. Om goed in de buik te kunnen kijken en werken wordt deze gevuld met CO2-gas. Vervolgens worden in de kleine sneetjes  buisjes in de buikwand aangebracht(werkkanalen). Dit noemen we ook wel "poorten". Een poort wordt gebruikt voor de grijptang(babcock) en voor de ligasure. De andere is voor de scoop, het zgn. kijkkanaal. Hierdoor kun je alles wat je doet in de buik op een monitor zien.
Hierna worden de eierstokken opgezocht en verwijderd. Dan worden de instrumenten uit de buikwand verwijderd en de kleine sneetjes gesloten met een hechting of lijm.
De nabehandeling bestaat vaak alleen maar uit een paar dagen pijnstilling. Antibiotica is  niet nodig.
 

Materialen

In onze kliniek maken we bij deze manier van opereren gebruik van de LigaSure. Dit instrument wordt ook in de humane geneeskunde gebruikt voor kijkoperaties. Het instrument kan zelf precies bepalen hoeveel weefsel er gesealed moet worden. Er wordt dus niet gebrand. Op deze manier wordt er zo weinig mogelijk weefsel beschadigd en is het herstel dus sneller.
Dit instrument beschikt over een mesje waarbij het gesealde gedeelte automatisch wordt doorgesneden.
De LigaSure is de absolute top in endoscopisch instrumentarium!
 

Prijzen

Om deze techniek te kunnen uitvoeren hebben we geïnvesteerd  in kennis/kunde en een aantal kostbare instrumenten (zie foto's 2 t/m 5). Ook hebben wij geïnvesteerd in een automatische beademing met capnograaf om de veiligheid van de patiënt te bewaken. Omdat de buik gevuld wordt met CO2, kan de hond moeilijker zelf ademen. Daarom wordt de ademhaling geregeld dmv. automatische beademing, zodat de hond voldoende zuurstof blijft krijgen.

Desgewenst kunt u van te voren een prijsopgave vragen. We houden dan rekening met het gewicht, tijdstip van sterilisatie (voor de eerste loopsheid gemakkelijker) en de dikte van de hond ivm. vet rondom de eierstokken.
 
Wilt u meer weten over deze methode of wilt u weten of deze techniek geschikt is voor uw hond, neemt u dan contact met ons op. Patiënt van de maand februari is Beau, een Viszla die laparoscopisch gesteriliseerd is.

Recent hebben we ook weer een aantal reviews op onze site toegevoegd, waarin vermeld wordt hoe honden en hun eigenaren de methode van sterilisatie hebben ervaren.

Onze praktijk is een van de weinige reguliere praktijken in de omgeving van Den Bosch (Rosmalen, Vught, Boxtel, Schijndel, St.Oedenrode, Berlicum, Den Dungen) die zelf de kennis en kunde van deze operatie heeft.Sinds de start in januari 2014 hebben wij  al enkele honderden laparoscopische sterilisaties met succes uitgevoerd. Regelmatig melden zich ook clienten uit de richting Eindhoven, Oss, Waalwijk, Tilburg, Oisterwijk, Best en Oorschot. Ook de evt. nazorg is bij ons in goede handen.