Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Aanschaf

Er zijn veel verschillende knaagdieren die je als huisdier kunt houden. De meeste mensen kiezen op gevoel. De een heeft bijvoorbeeld meer met een tamme rat, de ander met een hamster, degoe, gerbil of muis.

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie over de verschillende soorten knaagdieren te weten komt. Het gaat erom dat je weet wat je kunt verwachten als je voor een bepaald soort knaagdier kiest.

Een knaagdier kopen

In de dierenspeciaalzaak kun je meestal terecht voor ratjes, hamsters, gerbils en cavia’s. De winkels kopen de dieren van serieuze fokkers en liefhebbers. Deze dieren zijn meestal gezond en zijn al gewend aan mensenhanden.

Toch is het goed de hokken even te checken. Let er op dat de dieren in schone hokken verblijven en niet met teveel soortgenoten in een verblijf zitten. Kijk ook of de dieren gezond ogen en over voldoende schoon drinkwater beschikken. Ruik ook gerust even. Hangt er een ammoniaklucht in het hok, dan is het verblijf niet goed schoongemaakt.

Het is verstandig je knaagdier niet in een impulsieve bui te kopen. Nog beter is om een paar keer terug te komen voor je tot aankoop overgaat. Dan krijg je een beter beeld van de karakters en onderlinge verschillen van de diverse dieren. Het kan best zijn dat je net op een moment komt dat de dieren allemaal een dutje doen. Knaagdieren die eenmaal wakker zijn, horen zich levendig te gedragen.

Waar moet je op letten als je een knaagdier aanschaft?

 • Het neusje en ogen van het knaagdier horen schoon te zijn en vrij van uitvloeiing. Ook de anus en staart moeten schoon zijn en mogen geen sporen van ontlasting vertonen. De oortjes horen er gaaf uit te zien. Korstjes en veelvuldig krabben kunnen wijzen op parasieten onder de huid. Let ook even op bultjes of gezwellen.
 • Een knaagdier mag zeker niet te jong of te klein zijn. Een dier dat te vroeg bij de moeder wordt weggehaald, zal belangrijke afweerstoffen missen die het dier juist zo hard nodig heeft.
 • Let er goed op dat je zeker bent van het geslacht. Mensen vergissen zich nogal eens in het geslacht waardoor het wel eens voorkomt dat mensen met een ongewenst nestje zitten.
 • Een knaagdier mag niet te dik zijn en ook niet te oud. Oudere knaagdieren herken je aan de wat stuggere vacht en een gelig buikje.
In de meeste dierenspeciaalzaken worden de dieren veel in de handen genomen. Zo wennen ze aan het contact met mensen. Ook dat is iets om op te letten als je je knager gaat kopen. Dieren die erg bang of agressief zijn worden moeilijk tam.

Voeding

Voor ieder soort knaagdier is tegenwoordig voeding op de markt.

Tips bij het uitzoeken van de juiste voeding:

 • Konijnenvoeding is niet geschikt voor je knaagdier!
 • Handig aan kant- en klaar voer is dat je zeker weet dat je knaagdier alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Alle korrels zien er hetzelfde uit, dus je dier kan er niet uiteten wat hij het lekkerst vindt.
 • Let op de verpakkingsdatum van het voer. Vitaminen blijven maar drie maanden werkzaam. Koop dus nooit teveel voer in een keer.
 • Geef je knaagdier geen snoep, chips of andere lekkernijen die niet voor deze dieren zijn bedoeld. Het dier kan er echt ziek van worden.
 • Geef je knaagdier niet teveel groente. Teveel groenvoer kan diarree veroorzaken.

Het gebit

Het gebit van een cavia

Controleer het gebit van een cavia regelmatig. Bij het ouder worden kunnen tanden uitvallen, waardoor de tegenoverliggende tand niet meer goed afslijt en zodanig kan uitgroeien dat het eten op het laatst onmogelijk wordt. Door zo'n lange tand te laten knippen kan de cavia meestal beter eten. Soms komen er gebitsafwijkingen voor die dezelfde soort problemen geven.


Cavia's kunnen diverse gebitsproblemen krijgen. Net als bij honden en katten is het belangrijk deze tijdig te herkennen, zodat de dierenarts op tijd met de juiste behandeling kan beginnen.

Bij knaagdieren zijn de gebitsproblemen vaak gerelateerd aan een scheefgroeiend gebit, al dan niet in combinatie met voeding. Het is daarom aan te raden het gebit van je knaagdier regelmatig te laten controleren.

Gebitsproblemen bij cavia's zijn vaak te herkennen aan:

 • veel drinken
 • kwijlen
 • niet of weinig eten 
 • slechte vacht
 • mager worden
 • plakkerige ontlasting (blijft ook vaak onder de staart plakken).
 • ooguitvloeiing (gevolg van traanbuisontstekingen)