Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Aanschaf

De meeste katten komen bij hun baasje via verkoop, het asiel of familie of vrienden. Vier van de vijf katten zijn rasloos en worden doorgaans 'afgestaan', niet verkocht. Het aandeel van raskatten kan alleen maar geschat worden; twintig procent lijkt een redelijke schatting.

Voorwaarden voor 'knuffel' katten
Wie een echte knuffelkat wil, moet op twee dingen letten:
 • Een jonge kat moet minstens acht weken bij de moeder blijven; liever twaalf weken, zoals bij raskatten gebruikelijk is. Zorgzaam grootgebrachte raskatten uit een met liefde gefokt nest zijn altijd mensvriendelijk. De jongen van halfverwilderde huiskatten gedragen zich daarentegen al na acht weken als kleine furies, die zich nauwelijks laten aaien.
 • De aaibaarheid van een jong katje is ook groot, als mensen zich tijdens zijn eerste levensweken altijd om hem en zijn moeder hebben bekommerd en beide dagelijks hebben aangehaald. Een liefdevolle opvoeding betekent een liefdevol dier. Wie een half verwilderde zwerfkat in huis neemt, moet er niet op rekenen dat hij met een dergelijke vondeling op schoot urenlang voor de tv kan zitten knuffelen.
Thuisloos of verdwaald?
Voorzichtig met zwervers die op een dag voor de deur zitten te miauwen en zichzelf aanbieden. Aanloopkatten kunnen een baasje hebben, dat ze niet meer kunnen vinden. Niet alleen de wet, maar ook consideratie met de eigenaar gebiedt dat iedereen die buiten een kat 'oppikt' dit meldt, (politie, AMIVEDI) met een precieze beschrijving en eventuele tatoeages. Veel katten zijn alleen voorzien van een microchip, die helaas niet zichtbaar is en alleen door een dierenarts of in het asiel kan worden gelezen. Ga daarom met een aangelopen kat direct naar een dierenarts, die met een chiplezer misschien meteen kan vaststellen wie de eigenaar is. Dan heeft U Uw vindersplicht vervuld. Meldt de eigenaar zich dan niet binnen zes maanden, dan kunt U de aanloper met een gerust geweten houden.

Asielkatten
Asiels hebben een lastige taak: enerzijds moeten ze zo veel mogelijk dieren huisvesten, anderzijds zijn nieuwe baasjes moeilijk te vinden. Ze moeten zorgvuldig controleren bij wie en waar hun dieren terechtkomen, zodat deze niet – per ongeluk – bij laboratoria terechtkomen. Daarvoor dienen de vele vragenlijsten en formulieren waar zo veel mensen een hekel aan hebben. Wie van plan is om een kat liefdevol en op de beste manier te houden, heeft van het afgifteformulier niets te vrezen. Het geld dat het asiel voor een kat vraagt, is je kat meer dan waard.

Een tweedehands kat
Voor een liefdevol tehuis is het nooit te laat. Oude katten die misschien een geliefd baasje door dood of scheiding hebben verloren, zijn vaak echt dankbaar het asiel weer te mogen verlaten. De nieuwe eigenaar zal wel de vermakelijke kittentijd moeten missen (of die blijft hem bespaard, hoe je het maar bekijkt). Een oudere kat komt niet met juichend gemiauw zijn nieuwe huis binnen, maar op zachte, voorzichtige poten. Misschien zit hij zelfs dagenlang angstig in een hoekje. Het is mogelijk dat je veel geduld moet opbrengen om het vertrouwen van een oude kat te winnen.

Voeding

De tijd dat katten alleen vis, melk en tafelresten werden gevoerd, ligt ver achter ons. Dankzij de snelle ontwikkelingen in de kattenvoeding en de uitstekende voedingen die aan de hand van de meest recente ontdekkingen op het gebied van kattenvoeding zijn ontwikkeld, hebben katten tegenwoordig een hogere levensverwachting dan voorheen.

Wat u moet weten als u katten voert
De voedingsbehoeften van honden en katten zijn zeer verschillend. Katten hebben meer eiwit en andere voedingsstoffen nodig in hun voeding. Door hun relatief korte darmkanaal kunnen zij niet alle voedingsstoffen goed verteren. Het is bovendien noodzakelijk dat de kat bijzondere voedingsstoffen direct uit zijn voeding krijgt, omdat hij zelf niet in staat is deze voedingsstoffen te produceren. Zonder deze bijzondere voedingsstoffen zal de kat last krijgen van ondervoeding.

Leeftijd en voeding
Net zoals bij mensen verandert de voedingsbehoefte van de kat gedurende zijn verschillende levensfasen.
Gedurende de eerste maanden van zijn leven groeit het kitten heel snel en heeft hij een een zeer grote behoefte aan energie. Maar kittens hebben een vrij kleine maag. De voeding moet dus een hoog energiegehalte hebben en moet goed verteerbaar zijn.
Gedurende zijn beste jaren is het belangrijk om uw kat middels de voeding dagelijks in een goede conditie te houden. Als u de kat juist voert is het niet ongebruikelijk dat hij meer dan 15 jaar oud wordt. Het is erg belangrijk dat u het gewicht van de kat gedurende deze periode goed in de gaten houdt om te voorkomen dat hij te zwaar wordt. Omdat alle katten gevoelig zijn voor het ontwikkelen van blaasgruis is het aan te bevelen om een complete onderhoudsvoeding te verstrekken die ontwikkeld is om blaasgruis te helpen voorkomen.
Vanaf de leeftijd van 8 jaar kunnen katten als "oud" worden aangeduid. Tijdens deze levensfase worden de werking van de organen en de vetvertering wat minder efficiënt. Bovendien wordt de kans op het krijgen van bepaalde ouderdomskwalen groter. Dat zorgt ervoor dat er andere eisen aan de voeding van de oudere kat worden gesteld.


Verzorging

De kitten en de kattenbak

Ondanks alle zorgen van de nieuwe kattenouders komen de meeste kittens al zindelijk in huis. Kleine katten zijn al heel groot als het om reinheid gaat. Dit is te danken aan het instinct, die ze van hun wilde voorouders geërfd hebben, maar ook hun eigen vermogen.
Kat en poetsinstinct
Instinctief poetsen katten verraderlijke geurtjes uit hun vacht en graven in de aarde of kattenbakvulling, om hun uitscheidingen te verbergen. In de vrije natuur helpt dat de kleine jagers, zich verdekt te houden – niet alleen tegenover potentiële buit, maar ook tegen rivalen en vijanden.

Door het vele wassen worden vaak wormeieren en larven door de dieren opgenomen. Alleen door een regelmatige wormkuur kan de levenscyclus van de wormen doorbroken worden. Daarom is het van belang het kitten in de 2de, 4de, 6de en 8de levensweek te ontwormen; aansluitend maandelijks tot ze een half jaar oud zijn en daarna minstens elke drie maanden.

Kattenbakgebruik
Zowel het kattenbakgebruik als het wassen kijkt het kitten van de moeder af. Al op de jonge leeftijd van zes weken kunnen de kleintjes hun eigen vacht zelf wassen. Met twaalf weken zijn ze oud genoeg om naar hun eigen thuis te verhuizen en zijn dan ook zindelijk. Een beetje hulp is welkom: de kittens gebruiken extra kleine kattenbakken met een lage instap liever dan een grote kattenbak en in grote ruimtes kan ook het beste een extra bak geplaatst worden, zodat de wegen ernaartoe niet zo lang zijn.

Beste plaats voor de kattenbak
De kattenbakken worden het beste op rustige, maar voor de kleine viervoeter eenvoudig te bereiken plekjes, ver weg van het eten en de slaapplaats gezet. Het beste is dat de mens het toilet direct bij aankomst laat zien. Meestal wordt deze gelegenheid dankbaar aangenomen. In geval dat ondanks een regelmatig verschoonde kattenbak het toch niet lukt om de kittens erop te laten gaan, helpt consequentie. Het katje in de vroege ochtend of laat in de avond en na elke maaltijd op de kattenbak zetten en na succesvolle boodschap belonen.


Nagelverzorging

Houd je je kat altijd binnen, dan moeten zijn nagels geregeld geknipt, anders worden ze te lang. Ontklauwen, de chirurgi­sche ingreep waarbij de klau­wen van een kat geheel verwijderd worden, berooft de kat van zijn natuurlijk verdedi­gingsmechanisme en kan ge­dragsproblemen vanwege stress veroorzaken. Deze praktijk is in de meeste landen verboden of wordt ernstig ontmoedigd. Neem het zekere voor het onze­kere en knip liever te weinig dan te veel van de nagel af. Raak je het 'le­ven' van de nagel, dan is dat pijnlijk voor de kat en wordt het een bloederige boel. Twijfel je of je het goed doet, vraag onze dieren­arts het een keer voor te doen.

Voor het bijhouden van de nagels van de kat heb je een scherp nageltangetje of schaartje nodig.

Zo ga je te werk:
 1. Met een lichte druk op de voetzool breng je de nagels naar buiten. Een te sterk uitgegroeide nagel kan in het voetzooltje groei­en en geïnfecteerd raken, hetgeen een behandeling van de dierenarts vereist.
 2. Knip met een scherp kniptan­getje het witte topje van de nagel af. Zorg ervoor niet in het gevoelige 'leven' te knippen.

Ziektes waar wij tegen inenten

Kattenziekte (Feline panleukopenie) is een infectie van het maag-darmkanaal die veroorzaakt wordt door het Feline parvovirus (FPV). Het virus is voor 98% identiek aan het parvo-virus van de hond en ook de klachten zijn vergelijkbaar. Katten kunnen geïnfecteerd worden door direct contact met andere katten, of indirect via uitwerpselen, vlooien, of de mens (kleding).
Het virus is erg stabiel en niet erg gevoelig voor de meeste reinigings- en ontsmettingsmiddelen en blijft lang infectieus in de omgeving. Als u een kat heeft gehad met kattenziekte kan uw huis nog jarenlang gevaarlijk zijn voor andere katten.
De meest opvallende  verschijnselen zijn problemen met het maagdarmkanaal: ernstige buikpijn, heftig braken, (bloederige) diarree en daardoor uitdroging. Katten met kattenziekte hebben koorts en maken een zieke indruk.
Door de verminderde weerstand kunnen andere infecties (bijvoorbeeld aan de luchtwegen) het ziektebeeld verergeren.
Bij dieren die de besmetting overleven kan nog gedurende enkele weken tot maanden diarree aanwezig zijn.  De behandeling van kattenziekte is moeilijk en bestaat uit het toedienen van antibiotica, ontstekingsremmers, anti-braakmedicatie en diarree-remmers. Infusen moeten de uitdroging tegengaan.
Ondanks deze behandeling zal helaas 70-80% van de besmette dieren sterven. Vaccinatie is eigenlijk de enige  manier om katten tegen kattenziekte te beschermen.

Niesziekte
Niesziekte wordt veroorzaakt door verschillende virussen oa. het Herpes-,Chlamidia - en Calicivirus. Bijkomende bacteriële infecties verergeren de ziekte( snotteren, ontstoken ogen en mond).
Het is een veel voorkomende infectieziekte bij de kat en is heel besmettelijk. Het wordt verspreid door de lucht, via kleine druppeltjes (bijv. als een kat niest).
Katten kunnen hier flink ziek van zijn. De verschijnselen zijn o.a. niezen, ontstoken ogen (zie foto), neusuitvloeiing, zweren op de tong, koorts, verminderde eetlust.
De behandeling bestaat vooral uit het onderdrukken van bijkomende infecties en langdurige medicatie.
Preventief enten kan een hoop ellende voorkomen!

 Vaccineren op maat:
 • De basisentingen( katten- en niesziekte) volgens schema
 • Jaarlijks niesziekte.
 • Kattenziekte om het jaar, dan in combinatie met niesziekte.
 • Catteries ieder jaar katte- en niesziekte.
 • Katten die nooit contact hebben met andere katten 1 x per 3 jaar de
 • combinatieprik.

Parasitaire infecties

De medewerkers van onze praktijk geven u graag een passend advies over de preventie/behandeling van parasitaire infecties bij uw kat.
Dit advies zal o.a. bestaan uit:

 • Wat is het beste behandelingsschema voor uw huisdieren, rekening houdend met de infectiedruk? Van invloed hierop zijn de volgende factoren:
  • Het aantal/soort huisdieren
  • De leeftijd van uw huisdier
  • Contact met andere dieren, bijvoorbeeld dierenpensions en shows
  • Plaatsen waar veel dieren komen, bijvoorbeeld zandbakken 
  • Gaat de kat mee op vakantie? Teken, muggen, zandvliegen etc. kunnen ziekten overbrengen, bijvoorbeeld Hartworm, Leishmania, Ehrlichia, Babesiose
 • Welke middelen kunt u het beste gebruiken? Dit hangt af van:
  • Tegen welke parasieten we behandelen
  • Wat de werkingsduur is van het middel
  • De werkende stof; Permetrin (in Pulvex en Advantix) is giftig voor katten
Middelen waarvan is aangetoond dat de werkzaamheid onvoldoende is worden door ons niet gebruikt.