Vuurwerkangst

Voor u het weet zijn Sinterklaas en de Kerstman alweer het land uit en staat de jaarwisseling voor de deur. De jaarwisseling is voor veel mensen een leuke gebeurtenis; veel huisdieren denken daar echter anders over.
Vuurwerkangst bij dieren kan voor veel gezinnen een groot probleem zijn. Gelukkig is hier wat aan te doen. Via dit bericht willen wij u informeren over de verschillende mogelijkheden om de angst van uw dier te verminderen.

De mogelijkheden

 • Vuurwerktraining
Bij verschillende hondenscholen en gedragstherapeuten kunt u terecht voor vuurwerktraining. Zij kunnen u adviseren over wat vooral wél en niet te doen als uw hond angstig wordt. Vaak gebruiken zij bij hun training ook een vuurwerk cd. Het geluid van het vuurwerk wordt dan opgebouwd door de cd steeds harder te zetten. De hond kan zo langzaam wennen aan het geluid.
 • Voedingssupplementen
Zylkene is natuurlijk middel. Het heeft als voedingssupplement geen vervelende bijwerkingen. Er treedt geen verslaving of ontremming op, combinatie met medicatie is toegestaan, dracht en lactatie vormen geen probleem en Zylkène is hypoallergeen.
Zylkène is in te zetten bij alle situaties waar stress kan worden verwacht, zowel op de korte termijn als op de lange termijn

 • Kalmeringstabletten
  • Clomicalm: Moet tijdig mee gestart worden voor oud & nieuw. Geeft ontspanning, geen slaap.
  • Diazepam: Met deze tabletten hoeft niet van tevoren gestart te worden, kan ook alleen op 31 december gegeven worden. Geeft ontspanning, geen slaap.
  • Calmivet/Vetranquil: Wordt sterk afgeraden. Deze middelen geven verdoving en slaap maar versterken licht- en geluidsinvloeden. 
  • Alprazolam: wordt aanbevolen door de diergeneeskundige faculteit van de universiteit Utrecht. Dit medicijn werkt angstremmend zonder dat uw hond suf/slaperig wordt.