Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Aanschaf

Hoe herken je een goede fokker?

Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het kiezen van een fokker. De fokker heeft namelijk grote invloed op het gedrag en de aard van de pups. Het zou jammer zijn als je na aanschaf van de pup teleurgesteld bent. De eerste stap om dit te voorkomen is de keuze van een goede fokker. Als aandachtspunten bij het kiezen van een goede fokker kun je onder andere aan het onderstaande denken:
 • Waarom fokt de fokker een nest? Is de fokker gek van het ras en wil hij het graag verbeteren, of wil de beste man of vrouw gewoon geld verdienen? Dat laatste zullen fokkers echter nooit toegeven. Het is aan jou om daar achter te komen. Wanneer een fokker fokt voor het geld, dan kan dat onder andere inhouden dat de selectie van de reu en de teef misschien wat minder zorgvuldig heeft plaatsgevonden.

 • Vraag aan de fokker waarom hij juist die reu en die teef gekozen heeft. Zijn ze slechts gekozen om hun uiterlijk, of om hun aangename karakter?

 • Vraag of je de moeder- en vaderhond mag zien en probeer een goede indruk te krijgen van het gedrag van deze honden. Het zijn tenslotte de ouders van de pup.

 • Vraag inzage in de stamboom van zowel de moeder- als de vaderhond. Let daarbij op eventuele HD-uitslagen en kijk of een bepaalde vader- of moederhond vaak voorkomt. Vraag naar uitslagen van eventuele gezondheidsonderzoeken.

 • Als je merkt dat de fokker afhoudend of argwanend reageert op je vragen over de ouderhonden, of op je vragen in het algemeen, overweeg dan of je wel met deze fokker verder moet gaan.

 • Waar ligt het nest? Als een nest afgelegen ligt, in een schuur bijvoorbeeld, ga dan niet met deze fokker in zee. De kans op een onvolledige socialisatie is dan te groot. Het beste is als het nest in huis opgroeit.

 • Ga na wat de gezinssamenstelling en -situatie is van de fokker. Komen er veel mensen over de vloer? Is het er een levendige boel, of juist erg stil? Een levendige huiselijke omgeving zorgt ervoor dat een belangrijk deel van de socialisatie automatisch plaatsvindt. Als je kleine kinderen hebt, kan het een voordeel zijn als de fokker die ook heeft of ze regelmatig over de vloer krijgt. De pup is in het nest dan al gewend geraakt aan kinderen.

 • Een goede fokker is ook kritisch naar jou en zal je vragen wat je de hond te bieden hebt en hoe je voor de hond zult zorgen. Ga op je gevoel af en ga na of de fokker alleen maar graag een hond wil verkopen en geld wil zien. Let op dat je niet met vage antwoorden of toezeggingen afgescheept wordt. Een goede fokker is open en transparant. Hij wil op alle vragen antwoord geven en zal je kritische houding juist waarderen. Een goede fokker zal aan je merken dat je net zo zorgvuldig te werk wilt gaan als hijzelf.

 • Bezoek meerdere fokkers en vergelijk hen met elkaar. Maak zorgvuldig je keuze.

 

Welke hond past bij mij?

De Puppy Test helpt je bij het uitkiezen van de juiste pup. Doe nu snel de Puppy Test en kijk welke pup bij jou past!

Klik hier voor de test!

Opvoeding & gedrag

Een pup zindelijk maken

De eerste nachten dat je pup bij je in huis is kunnen erg zwaar zijn. Hij mist de warmte en geborgenheid van zijn broers en zussen in het nest.

Piepen
Met name 's nachts kan een pup de boel behoorlijk op stelten zetten. Het is aan te bevelen je hondje de eerste nachten mee naar boven te nemen. Zet hem in zijn bench naast je bed. Je kunt hem dan 's nachts snel buiten zetten om hem te laten plassen en/of poepen. De meeste pups kunnen de nacht nog niet doorslapen. Geef je pup na 21.00 uur geen drinken meer. Hier­door kan de hond zijn plas 's nachts beter ophouden.

Je komt gegarandeerd voor de volgende keuze te staan wanneer je pup 's nachts begint te piepen:
Piept mijn pup om aandacht?
Piept mijn pup omdat hij moet ontlasten?
Wat de reden ook moge zijn: laat je pup, zeker de eerste nachten, naar buiten wanneer hij piept. Je komt er namelijk snel genoeg achter of je pup piept omdat hij nodig moet ontlasten of omdat hij aandacht wil hebben. Als je pup ontlast heeft en hij piept nog, negeer dit dan. Je zult merken dat hij snel stil is.

Als je pup 's nachts minder piept, kun je de bench met je pup beneden laten staan. Dit kan meestal al na een paar nachten. Zorg er wel voor dat je je pup kunt horen. Je zult er nog wel uit moeten als hij moet plassen of poepen. Knuffel de hond dan niet uitgebreid. De meeste pups kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.

Overdag buiten de bench
Wanneer je pup overdag buiten de bench is en vrij in de kamer rondloopt, dien je goed op hem te letten. De verleiding is erg groot voor de hond om rustig in een hoekje van de kamer zijn ontlasting te deponeren. Hij weet immers nog niet beter. Als je je pup al snuffelend rond ziet scharrelen of zenuwachtig op en neer ziet dribbelen, dan is de kans groot dat hij moet ontlasten. Zindelijkheidstraining is gericht op het voorkomen van ontlasten op de "verkeerde" plek. Door de hond op tijd naar de "juiste" plek te brengen, leert de hond waar hij wel kan ontlasten.

Hoe vaak moet de pup ontlasten?
Vanaf het moment dat je de pup in huis hebt, doe je je best om hem zindelijk te maken. Na elke activiteit (zoals trainen, spelen, eten, etc.) zal de pup moeten ontlasten. Het is dan ook zaak om de pup na een activiteit direct buiten te zetten. De pup zal 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken moeten plassen. Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond kort voor het eten, maar ook kort na het eten, moet poepen. 

Ongelukjes gebeuren nu eenmaal
Als je pup toch binnen heeft ontlast, zonder dat je erbij was, kun je het beste zijn plas of poep direct opruimen. Negeer de hond, want je hond mag niet leren dat er veel aandacht aan hem gegeven wordt wanneer hij binnen ontlast heeft. Indien je ooggetuige bent van het ongelukje, pak dan snel de pup op en breng hem naar buiten. De pup houdt vanzelf op met plassen (of poepen) als je hem op­pakt. Gaat hij buiten verder met plassen of poepen, beloon hem dan. Vergeet niet de rommel direct weer op te ruimen als je terug naar binnen gaat!

Raak niet gefrustreerd
Wanhoop niet wanneer de pup in deze periode een paar keer de fout gaat. Je krijgt vast en zeker verhalen te horen van mensen die 'hun pup' binnen een paar dagen zindelijk gemaakt hebben. Het is een feit dat de ene pup eerder zindelijk is dan de andere pup. Gebruik geen kranten en/of andere hulpmiddelen om je hond toch binnen te laten ont­lasten. Je maakt het probleem hiermee alleen maar groter. Vergeet niet dat het zindelijkheidsbesef een aangeboren eigenschap is. Iedere hond heeft het. Ook voor zindelijkheid geldt: wanneer na een paar maanden blijkt dat de hond echt niet zindelijk wordt, neem dan contact op met de dierenarts en/of een gediplomeerd gedragstherapeut.

Voeding

De tijd dat honden alleen tafelresten en ander voerafval kregen gevoerd, ligt ver achter ons. Dankzij de snelle ontwikkelingen in de hondenvoeding en de uitstekende voedingen die aan de hand van de meest recente ontdekkingen zijn ontwikkeld, hebben honden tegenwoordig een hogere levensverwachting dan voorheen.

Wat u moet weten als u honden voert
Voeden is meer dan uw hond iets te eten geven. De juiste voeding hangt voor een groot deel van uw hond af. De dagelijkse behoefte aan voeding is afhankelijk van allerlei factoren zoals bv: leeftijd, ras, geslacht, activiteit enzovoort. De kwaliteit van leven van uw hond is nauw verbonden met een uitgebalanceerde voeding. Dat betekent dat er hoge eisen worden gesteld aan de voeding van uw hond.

Leeftijd en voeding
Net zoals bij mensen verandert de voedingsbehoefte van de hond gedurende zijn verschillende levensfasen. Het activiteitsniveau van pups is vaak verbazingwekkend hoog. In combinatie met hun groei vraagt dit om veel energie. Daarnaast maakt het een belangrijk verschil of uw pup behoort tot een klein/middelgroot ras dan wel een groot/reuzenras. Voor een gezonde ontwikkeling van de botten, een juiste groeisnelheid en goede start is het erg belangrijk dat uw pup de juiste voeding krijgt.
Gedurende zijn beste jaren is het belangrijk om uw hond middels de voeding dagelijks in een goede conditie te houden. Als u de hond op de juiste manier voert, kunt u hem een beter en gezonder leven bieden. Het is erg belangrijk dat u het gewicht van de hond gedurende deze periode goed in de gaten houdt om te voorkomen dat hij te zwaar wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat bijna 50% van alle honden te zwaar is! In tegenstelling tot katten hebben honden wel een natuurlijke drang om voldoende te drinken. Zolang u er maar voor zorgt dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is. Vanaf ongeveer 7 jaar neemt, afhankelijk van het ras, het activiteitsniveau langzaam af, verandert het gewicht en worden de organen en de spijsvertering minder efficiënt. Bovendien lopen honden vanaf 7 jaar meer risico om bepaalde ouderdomskwalen te ontwikkelen. Deze factoren zorgen ervoor dat er nog hogere eisen aan de voeding worden gesteld. Met speciale voeding kunt u voldoen aan de veranderde voedingsbehoefte van uw hond in deze fase.

Dierenkliniek Sint-Michielsgestel werkt met de voeding van Royal Canin, zowel dieetvoeding als onderhoudsvoeding. Voor meer informatie hierover zie acties

Ziektes waar wij tegen inenten

Hondenziekte
Wordt veroorzaakt door het Canine Distemper virus wat wordt verspreid via de lucht en door besmette druppeltjes van afscheidingsproducten van besmette dieren.
Verschijnselen zijn o.a. koorts, uitdroging, hoesten, loopneus (zie foto 1), vreemde ademhaling, afwijkende ontlasting, huidafwijkingen en abnormaal gedrag.
Tegen hondenziekte is geen effectieve behandeling beschikbaar. De mortaliteit is zeer hoog. De beste therapie is de hond te laten inenten!

Parvo
Zeer besmettelijk. Wordt veroorzaakt door een virus dat in grote hoeveelheden met de ontlasting van besmette honden wordt verspreid. Vooral pups zijn zeer vatbaar voor dit virus.
Verschijnselen zijn in 1e instantie lusteloosheid, niet willen eten. Snel daarna gaan honden overgeven, gevolgd door diarree.
Veel honden overlijden aan dit virus. Als de hond echter lang genoeg in leven blijft begint hij afweerstoffen tegen het virus te maken. Dit gebeurt vanaf de 5e dag na de besmetting. Dit, in combinatie met langdurige medicatie, kan leiden tot herstel.
Het parvovirus is immuun voor schoonmaakmiddelen dus blijft jarenlang op besmette plekken 'hangen'. Voorkomen met een inenting is dus beter dan genezen!

Leptospirose (de ziekte van Weil)
Wordt veroorzaakt door een bacterie en is overdraagbaar op mensen. Besmetting vindt plaats via de huid en slijmvliezen. Dit kan door contact met een besmette hond maar ook via water. Ratten kunnen de bacterie overbrengen via besmette urine.
De verschijnselen zijn: koorts, gewrichtspijn, moeilijk lopen, sloomheid, misselijkheid, veel drinken en plassen.
Leptospiren verspreiden zich snel via de bloedbaan, dit kan leiden tot met name nierfalen.De mortaliteit is zeer hoog.
Als een hond besmet is, is een antibioticakuur noodzakelijk. Dit zal de bacterie aanpakken maar de schade aan de inwendige organen, met name de nieren, is meestal onherstelbaar.

Kennelhoest:
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus(het parainfluenza virus) en/of een bacterie
de Bordetella bronchiseptica. Vooral deze laatste kiem kan veel schade veroorzaken.
De ziekte wordt overgebracht van hond op hond via de uitademingslucht. De verschijnselen zijn hoesten, veel taai wit slijm ophoesten,snotteren en in erge gevallen longontsteking.

Rabiës is de Latijnse naam voor hondsdolheid. In Nederland komt rabiës gelukkig maar heel af en toe voor, maar in een aantal Europese landen is het een groot probleem. Dieren en mensen gaan vrijwel zonder uitzondering dood binnen 7 dagen nadat de verschijnselen zich openbaren. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van verschijnselen kan echter maanden in beslag nemen. Als u uw hond meeneemt naar het buitenland is het zeer verstandig, en in de meeste landen verplicht, om uw hond te laten enten tegen rabiës.
Deze enting moet dan na 3 jaar herhaald worden.

 • Vaccineren op maat:
 • De basisentingen moeten volgens schema plaatsvinden.
 • Leptospirose is ieder jaar nodig.
 • Parvo is slechts 1 x per 3 jaar nodig.
 • Kennelhoest is zeer aan te raden (soms zelfs verplicht) bij:
 1. Verblijf in een dierenpension, puppytraining, hondenschool, uitlaatservice.
 2. Verhoogd risico door contact met veel honden.
 3. Eigenaar dat wil omdat de hond er toch flink last van kan hebben.
 4. De "neussprayenting"geniet de voorkeur omdat deze de variant Bordetella voorkomt en 1 jaar werkzaam is. Sommige honden hebben er een hekel aan, dan kan op andere wijze geënt worden.

Parasitaire infecties

De medewerkers van onze praktijk geven u graag een passend advies over de preventie/behandeling van parasitaire infecties bij uw hond.
Dit advies zal o.a. bestaan uit:

 • Wat is het beste behandelingsschema voor uw huisdieren, rekening houdend met de infectiedruk? Van invloed hierop zijn de volgende factoren:
  • Het aantal/soort huisdieren
  • De leeftijd van uw huisdier
  • Contact met andere dieren, bijvoorbeeld dierenpensions en hondentrainingen
  • Plaatsen waar veel dieren komen, bijvoorbeeld hondenuitlaatplaatsen, speelveldjes en zandbakken 
  • Gaat de hond mee op vakantie? Teken, muggen, zandvliegen etc. kunnen ziekten overbrengen, bijvoorbeeld Hartworm, Leishmania, Ehrlichia, Babesiose
 • Welke middelen kunt u het beste gebruiken? Dit hangt af van:
  • Tegen welke parasieten we behandelen
  • Wat de werkingsduur is van het middel
  • Uw diersoort; sommige middelen mogen niet bij collie-achtige of drachtige dieren worden gebruikt
Middelen waarvan is aangetoond dat de werkzaamheid onvoldoende is worden door ons niet gebruikt.

Vuurwerkangst

Voor u het weet zijn Sinterklaas en de Kerstman alweer het land uit en staat de jaarwisseling voor de deur. De jaarwisseling is voor veel mensen een leuke gebeurtenis; veel huisdieren denken daar echter anders over.
Vuurwerkangst bij dieren kan voor veel gezinnen een groot probleem zijn. Gelukkig is hier wat aan te doen. Via dit bericht willen wij u informeren over de verschillende mogelijkheden om de angst van uw dier te verminderen.

De mogelijkheden

 • Vuurwerktraining
Bij verschillende hondenscholen en gedragstherapeuten kunt u terecht voor vuurwerktraining. Zij kunnen u adviseren over wat vooral wél en niet te doen als uw hond angstig wordt. Vaak gebruiken zij bij hun training ook een vuurwerk cd. Het geluid van het vuurwerk wordt dan opgebouwd door de cd steeds harder te zetten. De hond kan zo langzaam wennen aan het geluid.
 • Voedingssupplementen
Zylkene is natuurlijk middel. Het heeft als voedingssupplement geen vervelende bijwerkingen. Er treedt geen verslaving of ontremming op, combinatie met medicatie is toegestaan, dracht en lactatie vormen geen probleem en Zylkène is hypoallergeen.
Zylkène is in te zetten bij alle situaties waar stress kan worden verwacht, zowel op de korte termijn als op de lange termijn

 • Kalmeringstabletten
  • Clomicalm: Moet tijdig mee gestart worden voor oud & nieuw. Geeft ontspanning, geen slaap.
  • Diazepam: Met deze tabletten hoeft niet van tevoren gestart te worden, kan ook alleen op 31 december gegeven worden. Geeft ontspanning, geen slaap.
  • Calmivet/Vetranquil: Wordt sterk afgeraden. Deze middelen geven verdoving en slaap maar versterken licht- en geluidsinvloeden. 
  • Alprazolam: wordt aanbevolen door de diergeneeskundige faculteit van de universiteit Utrecht. Dit medicijn werkt angstremmend zonder dat uw hond suf/slaperig wordt.