Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Waar kan ik buiten openingstijden terecht?

In de meeste gevallen is er een dierenarts in onze praktijk aanwezig. Als u een afspraak wil maken kunt u altijd bellen naar het nummer 073-5514015. Dit geldt zowel voor afspraken overdag, als voor afspraken buiten openingstijden.

Het kan voorkomen dat we 's avonds of in het weekend niet aanwezig zijn. Voor die situatie hebben we een dienstenregeling met een aantal gezelschapsdieren-praktijken rondom en in Den Bosch.

U krijgt via onze telefoonbeantwoorder het nummer van de dienstdoende praktijk. De gegevens van de patient worden dan de eerstvolgende werkdag teruggekoppeld naar de praktijk in St.Michielsgestel.

Hoe kan ik betalen?

U kunt bij ons op twee manieren betalen:

 • Pin
 • Contant

 

Is het mogelijk dat de dierenarts thuis langs komt?

Een optimale behandeling vindt bij voorkeur in de praktijk plaats, omdat wij daar over de meest moderne apparatuur en faciliteiten beschikken. Toch bestaat de mogelijkheid om overdag tijdens de openingstijden van de praktijk een huisvisite af te spreken. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan vaccinaties en euthanasie, waarbij het voor het dier soms prettiger kan zijn om in zijn eigen omgeving te blijven. Voor een thuisvisite kunt u altijd bellen naar ons telefoonnummer: 073-5514015 

Wanneer kan ik het beste mijn dier laten castreren/steriliseren?

 

Hond

 

Een hond wordt vaak gecastreerd of gesteriliseerd vanwege zijn gedrag. Het kan zijn dat uw hond dominant is, agressief naar andere honden is of met urine zijn gebied afbakent. Castreren kan dan een goede oplossing zijn. Het castreren van honden doen wij vanaf een minimale leeftijd van 6 maanden. Sterilisaties vinden meestal plaats 3 maanden na de eerste of tweede loopsheid van de teef.

Kat

Bij katers worden vaak castraties uitgevoerd. Dit komt omdat ongecastreerde katers veelal sproeien of weglopen. Een castratie bij een kater is een kleine ingreep. Het castreren en steriliseren van katten doen wij vanaf een minimale leeftijd van 6 - 7 maanden.

Konijn

 

Konijnen castreren wij rond de leeftijd van 4 maanden.

 

Wanneer is een hond vruchtbaar?

De normale loopsheid van een teef duurt 3 weken en komt tweemaal per jaar voor. Dit is tevens de vruchtbare periode. De periode dat de teef kan worden gedekt is tussen de 10e en de 13e dag. Natuurlijk kan dit soms licht afwijken.
Veel honden hebben echter een kortere loopsheidsperiode of een onregelmatig terugkerende loopsheid. Bij een jonge teef is de eerste loopsheid bovendien vaak nauwelijks waarneembaar. In deze gevallen is het dus moeilijk aan te geven wanneer u extra alert moet zijn om een ongewenste dekking te voorkomen.
Bij een niet zichtbare loopsheid van een teef die wél gedekt moet worden, zijn er verschillende manieren om erachter te komen of ze loops is:

 • Als eigenaar kunt u letten op de houding die de teef aanneemt wanneer ze gedekt wil worden. Vaak draagt ze hierbij haar staart opzij.
 • Een bloedtest door de dierenarts kan exact uitwijzen wanneer ze kan worden gedekt. Deze test bepaalt de waarde van het hormoon progesteron in het bloed en kan in onze kliniek worden uitgevoerd. Binnen een uur is deze waarde bekend.

 

Wanneer en waar tegen moet ik mijn dier laten enten?

Entschema hond

 

 • 6 weken: Puppy enting
 • 9 weken: Parvo/Weil enting
 • 12 weken: Cocktail enting      
De cocktailenting bestaat uit Parvo, Weil, Parainfluenza, Hondeziekte en Leverziekte.

 

Op een leeftijd van 1 jaar wordt wederom de Cocktail-enting gegeven en daarna volgen we een alternerend entschema. Dan krijgt uw hond 2 jaar opvolgend de vaccinatie tegen Ziekte van Weil en om de 3 jaar weer de cocktail-enting. U hoeft dat natuurlijk niet zelf allemaal te onthouden: elk jaar ontvangt u van ons een herinnering voor de hervaccinatie van uw huisdier.

Entschema kat

 

Katten worden doorgaans bij ons ingeënt tegen Kattenziekte en Niesziekte.

 

 • Eerste enting: 8 weken
 • Tweede enting: 12 weken
 • Daarna ieder jaar

Entschema konijn

 

Konijnen worden doorgaans bij ons ingeënt tegen VHS en Myxomatose.
 • Eerste enting: Vanaf 8 weken
 • Myxomatose/VHS: 1 maal per jaar

 

Wat kan ik doen tegen vlooien, teken en wormen?

Om te voorkomen dat uw huisdier last krijgt van vlooien, teken en/of wormen kunt u uw dier behandelen met speciale producten. Deze producten zijn te koop in onze praktijk. 

Is chippen nodig en hoe gaat dat?

Als eigenaar is het verstandig uw huisdier door de dierenarts te laten chippen. Uw dier krijgt dan zijn eigen unieke code, waardoor de eigenaar, als het dier vermist is en wordt gevonden, gemakkelijk op te sporen is. Ook wanneer u uw huisdier meeneemt naar het buitenland is het verstandig het dier te laten chippen. In sommige landen is een chip zelfs verplicht.
 

De chip wordt ingebracht met een injectienaald. In deze injectienaald zit een microchip met een uniek nummer. De naald wordt meestal, aan de linkerkant van de hals, onder de huid geprikt en de chip wordt uit de naald gedrukt.

Nadat de chip is ingebracht krijgt u de code van de chip. De chip moet u laten registreren bij een databank zoals bijvoorbeeld bij de Nationale Databank Gezelschapsdieren http://www.ndg.nl
Als uw dier nu vermist raakt en terecht komt bij een dierenasiel, -ambulance of -arts, zal het gecontroleerd worden op een chip. Dit gebeurt met een speciale chipreader. Wanneer u uw dier heeft geregistreerd bij de databank, is de kans erg groot dat u uw dier terug krijgt.  

 

Wat is de normale lichaamstemperatuur van mijn dier?

Hond & Kat: 38 - 39° C
Konijn & Cavia: 38,5 - 40° C
Hamster & Muis: 36 - 38° C
Rat: 37,5 - 38,5° C

De lichaamstemperatuur zegt natuurlijk niet alles over het welzijn van het dier!

Hoe kan ik zien dat mijn dier pijn heeft?

Net als een mens kan een dier gillen of kreunen van pijn, maar meestal is dit niet het geval en zijn de klachten veel minder opvallend.
Als eigenaar zou u kunnen letten op veranderingen, zoals minder levendig zijn, traag uit de mand komen, zich terugtrekken, chagrijnig worden, zichzelf overmatig likken, kreupel lopen, minder goede eetlust of toename in agressie.