Site doorzoeken

Hoogstraat 30
5271 SW Sint Michielsgestel
tel. 073 - 5514015
info@dierenartsgestel.nl

Pagina delen

Het spreekuur

Zodra u aan de beurt bent, vraagt de dierenarts u in de behandelkamer te komen. Samen met u bespreekt de dierenarts uw dier en beantwoordt uw vragen. Hierna volgt het onderzoek van het dier en kan een eventuele behandeling worden ingesteld. Wanneer nodig wordt er een afspraak voor een vervolgonderzoek of een operatie gemaakt. Alle gegevens van uw dier worden opgeslagen in onze computer zodat we, bij een eventuele vervolgafspraak, precies weten wat er de afgelopen keer is gedaan.

Tijdens de jaarlijkse vaccinatie krijgt uw huisdier standaard een gezondheidscontrole!

Röntgen diagnostiek

image by WebDog

In de behandelkamer kunnen tevens röntgenfoto’s worden gemaakt. Röntgenfoto's worden gemaakt om meer inzicht te krijgen over inwendige structuur, b.v. botten, nier- urinewegen, darmkanaal, hart, longen etc.
Soms is het noodzakelijk om het dier een rustgevend middel toe te dienen omdat de houding waarin de foto genomen moet worden niet altijd even comfortabel is.

De röntgenopname wordt digitaal ontwikkeld. De dierenarts kan de foto direct op het computerscherm beoordelen.

Operaties

Operaties dienen er in het algemeen voor om het welzijn en functioneren van het dier te verbeteren.
Naast relatief eenvoudige ingrepen zoals castraties en sterilisaties, voeren wij o.a. ook de volgende operaties uit:

 • Laparoscopische sterilisaties hond
 • Blaasoperaties
 • Knieoperaties
 • Het verwijderen van tumoren
 • Hernia Perinealis operaties
 • Het verwijderen van anaalklieren
 • Fractuurbehandelingen
 • Pootamputaties
 • Oog- en ooroperaties


Na afloop van een operatie worden de gebruikte operatie-instrumenten afgewassen en gedroogd. De instrumenten worden in een speciaal daarvoor ontwikkeld apparaat (de autoclaaf) bij hoge temperatuur gesteriliseerd, zodat de instrumenten weer steriel klaarliggen voor een volgende ingreep.

Een patiënt kan op de behandeldag worden gebracht tussen 8:30 en 08:45 uur, en kan doorgaans 's middags weer worden opgehaald. Dit is in overleg met de dierenarts.
Afhankelijk van de diersoort wordt u gevraagd het dier nuchter aan te bieden, dit wil zeggen dat het dier (hond of kat) 12 uur vooraf aan de narcose niet meer mag eten.
Drinken mag wel tot op het moment van binnenkomst.

 

Echo diagnostiek

Echo hond, echo kat, echo dier

Echo's worden gemaakt om meer inzicht te krijgen in inwendige structuur van o.a. baarmoeder (dracht/ontsteking), urineblaas, prostaat, milt, hart en lever. Echo's zijn niet geschikt voor onderzoek van het darmkanaal en de longen.

Tandheelkunde

Onze praktijk beschikt tevens over een tandheelkundige unit. Deze is uitermate geschikt voor:

 • Het verwijderen van tandsteen
 • Het polijsten van gebitselementen
 • Het verwijderen van ontstoken kiezen
 • Wortelkanaalbehandelingen
 • Politiehonden met afgebroken tanden
 • Slijpen van elementen bij konijnen/knaagdieren

 

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek dieren

Voor een bloedonderzoek hebben we een bloedanalyse apparaat aangeschaft. Binnen 10 minuten is er informatie over het functioneren van o.a. de nieren en lever.

Urineonderzoek

Voor een urineonderzoek hebben we een apparaat dat o.a. kwantitatief de hoeveelheid eiwit in de urine bepaald, een belangrijke graadmeter in een vroeg stadium bij nierproblemen.

Microscopisch onderzoek

Met een microscoop kan men bepaalde micro-organismen, cellen, kristallen, wormeieren en andere parasieten vergroten. De microscoop is geschikt voor onderzoek van o.a. ontlasting, urine en huidafkrabsels.

Progesterontest

image by WebDog image by WebDog

Progesteron is een hormoon dat in het lichaam van de teef voorkomt. De hoeveelheid progesteron stijgt heel snel als de eisprong op gang komt. Het doel van een progesteron test is om te bepalen wat het beste dektijdstip is voor de teef, m.a.w. als de eisprong plaatsvindt. Zo is de kans het grootst dat de dekking succesvol is!

Een goede timing is o.a. van belang als de teef die gedekt moet worden weinig laat merken van de loopsheid. Soms is de exacte datum van bevallen belangrijk, bijv. bij hondenrassen waar nog al eens een keizersnede moet gebeuren.
En als u een eind moet reizen om de teef te laten dekken is het prettig om te weten wat de meest geschikte dag is.
Ook bij honden waarbij een vorige dekking geen resultaat had is het raadzaam om deze test te laten doen.
Als een teef niet natuurlijk gedekt wil of kan worden en kunstmatige inseminatie aan de orde is, is deze test zeer aan te bevelen.

Wat houdt een progesterontest in?

Door het laten uitvoeren van een progesterontest kan het juiste tijdstip van dekken van de teef bepaald worden. Deze test doen wij zelf en binnen 1 1/2 uur is de uitslag bekend.
Al voor de eisprong plaatsvindt stijgt de concentratie van de progesteron in het bloed van de teef. Het moment van ovulatie valt bij de meeste teven samen met een progesteronwaarde van 6.5 ng/ml. Ovulatie duurt ongeveer een dag. Door de benodigde tijd voor rijping van de eicelen en de tevoren benodigde rijping van de spermacellen na dekking of inseminatie en de levensduur van zowel rijpe eicellen als spermieën strekt de optimale periode zich uit van 1 tot 4 dagen na de ovulatie. Bij gebruik van ingevroren sperma waarvan de levensduur ongeveer een dag is, tegenover vers sperma met een minimale levensduur van 3-5 dagen, insemineren we bij voorkeur op dag 3 en 4.