Ziektes waar wij tegen inenten

Hondenziekte
Wordt veroorzaakt door het Canine Distemper virus wat wordt verspreid via de lucht en door besmette druppeltjes van afscheidingsproducten van besmette dieren.
Verschijnselen zijn o.a. koorts, uitdroging, hoesten, loopneus (zie foto 1), vreemde ademhaling, afwijkende ontlasting, huidafwijkingen en abnormaal gedrag.
Tegen hondenziekte is geen effectieve behandeling beschikbaar. De mortaliteit is zeer hoog. De beste therapie is de hond te laten inenten!

Parvo
Zeer besmettelijk. Wordt veroorzaakt door een virus dat in grote hoeveelheden met de ontlasting van besmette honden wordt verspreid. Vooral pups zijn zeer vatbaar voor dit virus.
Verschijnselen zijn in 1e instantie lusteloosheid, niet willen eten. Snel daarna gaan honden overgeven, gevolgd door diarree.
Veel honden overlijden aan dit virus. Als de hond echter lang genoeg in leven blijft begint hij afweerstoffen tegen het virus te maken. Dit gebeurt vanaf de 5e dag na de besmetting. Dit, in combinatie met langdurige medicatie, kan leiden tot herstel.
Het parvovirus is immuun voor schoonmaakmiddelen dus blijft jarenlang op besmette plekken 'hangen'. Voorkomen met een inenting is dus beter dan genezen!

Leptospirose (de ziekte van Weil)
Wordt veroorzaakt door een bacterie en is overdraagbaar op mensen. Besmetting vindt plaats via de huid en slijmvliezen. Dit kan door contact met een besmette hond maar ook via water. Ratten kunnen de bacterie overbrengen via besmette urine.
De verschijnselen zijn: koorts, gewrichtspijn, moeilijk lopen, sloomheid, misselijkheid, veel drinken en plassen.
Leptospiren verspreiden zich snel via de bloedbaan, dit kan leiden tot met name nierfalen.De mortaliteit is zeer hoog.
Als een hond besmet is, is een antibioticakuur noodzakelijk. Dit zal de bacterie aanpakken maar de schade aan de inwendige organen, met name de nieren, is meestal onherstelbaar.

Kennelhoest:
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus(het parainfluenza virus) en/of een bacterie
de Bordetella bronchiseptica. Vooral deze laatste kiem kan veel schade veroorzaken.
De ziekte wordt overgebracht van hond op hond via de uitademingslucht. De verschijnselen zijn hoesten, veel taai wit slijm ophoesten,snotteren en in erge gevallen longontsteking.

Rabiës is de Latijnse naam voor hondsdolheid. In Nederland komt rabiës gelukkig maar heel af en toe voor, maar in een aantal Europese landen is het een groot probleem. Dieren en mensen gaan vrijwel zonder uitzondering dood binnen 7 dagen nadat de verschijnselen zich openbaren. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van verschijnselen kan echter maanden in beslag nemen. Als u uw hond meeneemt naar het buitenland is het zeer verstandig, en in de meeste landen verplicht, om uw hond te laten enten tegen rabiës.
Deze enting moet dan na 3 jaar herhaald worden.

  • Vaccineren op maat:
  • De basisentingen moeten volgens schema plaatsvinden.
  • Leptospirose is ieder jaar nodig.
  • Parvo is slechts 1 x per 3 jaar nodig.
  • Kennelhoest is zeer aan te raden (soms zelfs verplicht) bij:
  1. Verblijf in een dierenpension, puppytraining, hondenschool, uitlaatservice.
  2. Verhoogd risico door contact met veel honden.
  3. Eigenaar dat wil omdat de hond er toch flink last van kan hebben.
  4. De "neussprayenting"geniet de voorkeur omdat deze de variant Bordetella voorkomt en 1 jaar werkzaam is. Sommige honden hebben er een hekel aan, dan kan op andere wijze geënt worden.