Wanneer is een hond vruchtbaar?

De normale loopsheid van een teef duurt 3 weken en komt tweemaal per jaar voor. Dit is tevens de vruchtbare periode. De periode dat de teef kan worden gedekt is tussen de 10e en de 13e dag. Natuurlijk kan dit soms licht afwijken.
Veel honden hebben echter een kortere loopsheidsperiode of een onregelmatig terugkerende loopsheid. Bij een jonge teef is de eerste loopsheid bovendien vaak nauwelijks waarneembaar. In deze gevallen is het dus moeilijk aan te geven wanneer u extra alert moet zijn om een ongewenste dekking te voorkomen.
Bij een niet zichtbare loopsheid van een teef die wél gedekt moet worden, zijn er verschillende manieren om erachter te komen of ze loops is:

  • Als eigenaar kunt u letten op de houding die de teef aanneemt wanneer ze gedekt wil worden. Vaak draagt ze hierbij haar staart opzij.
  • Een bloedtest door de dierenarts kan exact uitwijzen wanneer ze kan worden gedekt. Deze test bepaalt de waarde van het hormoon progesteron in het bloed en kan in onze kliniek worden uitgevoerd. Binnen een uur is deze waarde bekend.