image by WebDog

Vuurwerkangst

Sinterklaas is het land weer uit, de kerstboom word opgetuigd en we gaan weer naar het einde van het jaar. Een gezellige periode voor velen van ons maar voor andere is het heel erg spannend: 70% van onze huisdieren heeft last van vuurwerkangst. Doordat de knallen vaak onverwacht en hard zijn, wekt dit bijna altijd een schrikreactie op. Voor sommige blijft het bij een korte schrikreactie, maar andere huisdieren hebben extreme angsten en weten met zichzelf geen raad.

 

Helaas zijn we nog steeds niet in de mogelijkheid om vuurwerkangst volledig weg te nemen, maar we hebben wel een aantal manieren om onze huisdieren hier zo goed mogelijk in te ondersteunen.  Ieder dier is anders en ieder dier reageert anders, dit maakt dan ook dat wij voor ieder dier een aangepast advies hebben voor vuurwerkangst. Wij maken geen gebruik van verslappende of verdovende medicatie waarbij het dier simpelweg niet meer kan reageren, maar wel van supplementen die de stress kunnen verlagen en wat meer rust kunnen bieden gedurende deze dagen. Voor vragen hierover of een passend advies voor uw huisdier, kunt u contact opnemen met een van onze assistentes.

 

Algemene tips:

-     Zorg voor een veilige plek waar uw huisdier zich kan terugtrekken, dit zou voor een kat op een kast kunnen zijn of voor een  hond bijvoorbeeld onder een tafel of in een bench. Laat ze deze plek zelf kiezen. Wij kunnen niet voor hun bepalen waar ze zich veilig voelen.
-     Sluit ramen en gordijnen.
-     Laat de verlichting aan in huis en zet een radio of tv aan (let op, om 00.00uur kunnen ook hier vuurwerkgeluiden hoorbaar zijn).
-     Laat uw hond niet alleen.
-    Je mag uw huisdier zeker steunen (indien gewenst) maar stimuleer niet door in het gedrag mee te gaan.
-    Zorg voor afleiding met bijvoorbeeld wat super lekkers of een favoriet speeltje.
-    NIET STRAFFEN. Dit zal de angst alleen maar vergroten.

 

 

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben mag u ons ook altijd mailen op info@dierenartsgestel.nl.