Verzorging

De kitten en de kattenbak

Ondanks alle zorgen van de nieuwe kattenouders komen de meeste kittens al zindelijk in huis. Kleine katten zijn al heel groot als het om reinheid gaat. Dit is te danken aan het instinct, die ze van hun wilde voorouders geërfd hebben, maar ook hun eigen vermogen.
Kat en poetsinstinct
Instinctief poetsen katten verraderlijke geurtjes uit hun vacht en graven in de aarde of kattenbakvulling, om hun uitscheidingen te verbergen. In de vrije natuur helpt dat de kleine jagers, zich verdekt te houden – niet alleen tegenover potentiële buit, maar ook tegen rivalen en vijanden.

Door het vele wassen worden vaak wormeieren en larven door de dieren opgenomen. Alleen door een regelmatige wormkuur kan de levenscyclus van de wormen doorbroken worden. Daarom is het van belang het kitten in de 2de, 4de, 6de en 8de levensweek te ontwormen; aansluitend maandelijks tot ze een half jaar oud zijn en daarna minstens elke drie maanden.

Kattenbakgebruik
Zowel het kattenbakgebruik als het wassen kijkt het kitten van de moeder af. Al op de jonge leeftijd van zes weken kunnen de kleintjes hun eigen vacht zelf wassen. Met twaalf weken zijn ze oud genoeg om naar hun eigen thuis te verhuizen en zijn dan ook zindelijk. Een beetje hulp is welkom: de kittens gebruiken extra kleine kattenbakken met een lage instap liever dan een grote kattenbak en in grote ruimtes kan ook het beste een extra bak geplaatst worden, zodat de wegen ernaartoe niet zo lang zijn.

Beste plaats voor de kattenbak
De kattenbakken worden het beste op rustige, maar voor de kleine viervoeter eenvoudig te bereiken plekjes, ver weg van het eten en de slaapplaats gezet. Het beste is dat de mens het toilet direct bij aankomst laat zien. Meestal wordt deze gelegenheid dankbaar aangenomen. In geval dat ondanks een regelmatig verschoonde kattenbak het toch niet lukt om de kittens erop te laten gaan, helpt consequentie. Het katje in de vroege ochtend of laat in de avond en na elke maaltijd op de kattenbak zetten en na succesvolle boodschap belonen.


Nagelverzorging

Houd je je kat altijd binnen, dan moeten zijn nagels geregeld geknipt, anders worden ze te lang. Ontklauwen, de chirurgi­sche ingreep waarbij de klau­wen van een kat geheel verwijderd worden, berooft de kat van zijn natuurlijk verdedi­gingsmechanisme en kan ge­dragsproblemen vanwege stress veroorzaken. Deze praktijk is in de meeste landen verboden of wordt ernstig ontmoedigd. Neem het zekere voor het onze­kere en knip liever te weinig dan te veel van de nagel af. Raak je het 'le­ven' van de nagel, dan is dat pijnlijk voor de kat en wordt het een bloederige boel. Twijfel je of je het goed doet, vraag onze dieren­arts het een keer voor te doen.

Voor het bijhouden van de nagels van de kat heb je een scherp nageltangetje of schaartje nodig.

Zo ga je te werk:
  1. Met een lichte druk op de voetzool breng je de nagels naar buiten. Een te sterk uitgegroeide nagel kan in het voetzooltje groei­en en geïnfecteerd raken, hetgeen een behandeling van de dierenarts vereist.
  2. Knip met een scherp kniptan­getje het witte topje van de nagel af. Zorg ervoor niet in het gevoelige 'leven' te knippen.