Sterilisatie konijn Bobbie

Dr. Akkerman:

Dierenkliniek Sint-Michielsgestel krijgt vaak konijnen op bezoek voor een castratie of sterilisatie. Eigenlijk noemen we het allemaal castreren, omdat we de eierstokken en baarmoeder, of de testikels verwijderen.

Redenen om een konijn te castreren:

  • Konijnen zijn geen dieren die alleen kunnen wonen. Ze hebben een maatje nodig. Het is daarom aan te raden minstens één van de twee konijnen te castreren om agressiviteit en ongewenste dracht te voorkomen
  • Het voorkomen van hormonale problemen
  • Het voorkomen van baarmoederontsteking
  • Het voorkomen van baarmoedertumoren (Bij 60% van de voedsters boven de 2 jaar komt een baarmoedertumor voor!)
  • Het voorkomen van schijndracht bij de voedster

De operatie

Konijnen mogen niet nuchter zijn voor een operatie. Het is belangrijk dat zij goed blijven eten zodat de darmen aan het werk blijven. Dit is ook de reden dat wij gasnarcose gebruiken bij konijnen. Het konijn krijgt een kapje op waardoor Isofluraan en zuurstof komt. Hierdoor valt het konijn in slaap. Na de operatie wordt het kapje verwijderd en is het konijn vrijwel meteen wakker.
Bij de castratie van een konijn maken we een klein sneetje in de buik. We verwijderen de eierstokken én de baarmoeder. Dit om baarmoedertumoren te voorkomen. De baarmoeder van een konijn is in verhouding tot een kat erg groot.
Na de operatie is het belangrijk dat het konijn lekker warm gehouden wordt. Het konijn krijgt een pijnstiller en darmstimulerende medicatie.
 

Een stukje geschreven door de opvang waar Bobbie momenteel verblijft

''Bobbie is een opvangkonijn en ze woont tijdelijk bij Konijnenopvang Binkies. Bobbie is woensdag 29 februari gesteriliseerd (eigenlijk gecastreerd). Hieronder vertelt Bobbie haar levensverhaal:
‘Ik ben in juni gevonden op straat. In afwachting van baby’s ben ik bij een vrijwilliger van de konijnenopvang opgenomen. Nadat er gelukkig geen baby’s kwamen ben ik geplaatst bij konijn Jaap. In eerste instantie vond ik Jaap een leuk konijn. Toen we thuiskwamen wilde ik Jaap graag laten zien dat ik de baas was, dat ik liever de broek aan had. Ik liet dit aan Jaap merken door achter hem aan te blijven rennen, op hem te rijden en in zijn rug te bijten. Toen Jaap bijwondjes op zijn rug had, en hij mij echt niet meer lief vond, ben ik bij Konijnenopvang Binkies een ander vriendje uit komen zoeken.
Mijn nieuwe partner werd Franse hangoor Bolle. Franse hangoren zijn grote konijnen (> 5 kg) en ik vond hem dan ook gelijk leuk. Maar ja, thuis hè, ook nu wilde ik duidelijk maken dat ik de baas ben! Dat betekent voor een konijn dus achter Bolle aanrennen, op zijn rug rijden en hem bijten. Bolle vond mij ook niet meer zo leuk.
Weer terug bij de konijnenopvang mocht ik mee met een vrijwilliger die mij naar Douwe en Marjolijn bracht voor een operatie.’

Het achterna rennen, bijten en rijden op andere konijnen is een teken van dominant gedrag en wordt ook wel hoknijd genoemd. Omdat dit gedrag bij Bobbie bleef aanhouden is besloten om Bobbie te laten castreren. Castreren is het verwijderen van zowel baarmoeder als eierstokken of het verwijderen van slechts de eierstokken. Dit heeft tot gevolg dat de hoeveelheid hormonen afneemt, waardoor dominant gedrag bij konijnen vermindert. Zo hopen wij dat Bobbie, nadat ze opgeknapt is na haar operatie, toch een lief konijnenvriendje kan uitzoeken, zonder hem steeds aan te vallen.
Het castreren van mannetjeskonijnen (rammen) gebeurt standaard bij de konijnenopvang. Dit omdat we geen nakomelingen willen, want de asielen zitten al vol. Castratie van vrouwtjeskonijnen (voedsters) vindt niet standaard plaats, dit is een vrij dure ingreep en voor een konijnenopvang niet te bekostigen. In uitzonderingsgevallen, zoals hierboven Bobbie, wordt castratie bij voedsters wel gedaan. Het castreren van voedsters heeft naast het verminderen van dominantie/hoknijd, nog een bijkomend voordeel. Voedsters lopen het risico baarmoederkanker te krijgen. Dit risico begint na het 2e jaar, en loopt met de leeftijd van 6-7 jaar op tot 75%. Het is niet mogelijk baarmoederkanker in een vroeg stadium te diagnosticeren bij konijnen, waardoor succesvolle verwijdering van de tumor niet mogelijk is, er zijn dan vaak al uitzaaiingen.

Castratie van voedsters is een behoorlijk zware operatie. Om het risico zo klein mogelijk te maken moet de operatie uitgevoerd worden door een kundige dierenarts, zoals Douwe of Marjolijn, met verstand van konijnen en ervaring met castraties. Zij zullen voor konijnen goede narcosemiddelen gebruiken (gasnarcose) en goede pre- en postoperatieve zorg (dwangvoer en pijnstilling) geven. Bobbie zit op dit moment weer lekker aan een blaadje andijvie te eten. Ze is aan het bijkomen van de castratie. Zodra ze weer helemaal opgeknapt is mag ze bij Konijnenopvang Binkies een lieve partner gaan uitzoeken.

Madelon

Konijnenopvang Binkies
Ballemanseweg 8
4855 AP Galder
www.konijnenopvangbinkies.nl