Smokey had palato schisis= open gehemelte

Half oktober 2012 hebben wij onze tweede hond aangeschaft. Onze eerste hond is een Maltezer (Boomer 7 jaar) en nu hebben we er een Shi Tzu bij en we hebben hem na lang denken, Smokey genoemd.

Hij is geboren op 7 augustus 2012 en komt uit een nest van 9 pups. Bij de 1e inentingen bij Douwe Akkerman wilden we weten waarom Smokey altijd zo raar ademde, ook kwam er melk uit zijn neus en na het drinken van water moest hij altijd niezen. Er bleek een gaatje te zitten tussen zijn gehemelte en zijn neus, waardoor er dus lucht en vloeistoffen van zijn bek naar zijn neus gingen en andersom. Ook staan de tanden van zijn bovengebit niet helemaal op de juiste plaats.

Wat nu dachten we? Terug gaan naar de fokker was lastig i.v.m. omstandigheden en we wilden ook al geen afscheid meer nemen van Smokey. Dan maar laten opereren door Douwe Akkerman.

Op een woensdagochtend hebben we Smokey 's morgens weggebracht en we mochten hem 's middags weer op komen halen. Hij was nog wel een beetje duf maar dat was de volgende dag alweer over, hij speelde al weer flink met Boomer en de kinderen.

Het lijkt wel of er niets gebeurd is, zo speelde hij weer en rende ook weer rond.

Nu, enkele weken later, kunnen we het verschil heel goed merken. Smokey weet nu ook wat het is dat hij dingen kan ruiken, hij snuffelt de hele dag door overal aan.

We zijn blij dat we hem hebben laten opereren!

Douwe Akkerman en team, bedankt voor de goede zorg en behandeling.
Fam. van Vught, St.Michielsgestel.

Douwe Akkerman vertelt: Palato schisis, oftewel gespleten gehemelte. Hiervan kennen we verschillende vormen:
1. van de neuspunt tot achteraan ligt het gehemelte geheel open (foto 6). Een pup met deze afwijking kan niet zuigen, soms komt er melk uit de neus. Als een dierenarts bij nestcontrole dit constateert zal hij de pup in laten slapen. Deze aandoening komt vaak voor bij kortsnuitige- en minirassen.

2. Er zijn ook minder ernstige vormen. Soms is alleen de neus wat gespleten (foto 5) of zoals bij Smokey t.h.v. de kiezenrij. Bij deze vorm kan de pup normaal opgroeien, waarna er eventueel een hersteloperatie kan plaatsvinden.

Deze aandoeningen zijn voor een groot gedeelte erfelijk. Ontwikkelingsstoornissen en eventuele medicatie tijdens de dracht kunnen ook een rol spelen.

En dan nu over Smokey: Eind oktober 2012 kwam hij voor het eerst bij ons op de praktijk. Bij controle bleek dat hij een flinke onderbeet had en dat er een gaatje in zijn gehemelte had. De eigenaar had ook al gemerkt dat er af en toe viezigheid (voedsel) uit zijn ene neusgat kwam en dat hij veel snoof.
Omdat hij nog heel klein was werd besloten dit te herstellen als Smokey wat ouder was. Toen hij  6 1/2 maand werd was het zover: Smokey werd onder narcose gebracht. Omdat het gehemelte uit nogal 'stug' weefsel bestaat werd een ontspanningssnede aangebracht zodat er niet te veel spanning op de wondranden zou ontstaan.
De randen van de opening werden 'opgefrist'zodat er een goede verkleving zou ontstaan. Het gat werd gehecht met vicryl, oplosbaar draad (foto 3).
In de bek waren verder nog verscheidene melktanden aanwezig: snijtanden, hoektanden en kiezen. Deze hadden al gewisseld moeten zijn dus werden verwijderd.

Het herstel van Smokey verliep voorspoedig en er waren naderhand geen klachten meer!