Rex plaste bloed...

Stukje geschreven door Douwe Akkerman:

Half april kwam Rex (foto 1), een Mechelse herder reu van 2 1/2 jaar oud bij ons op consult met de volgende klachten:
-Bloed plassen
-Bloed druppelen uit de penis
8 Maanden geleden had Rex al dezelfde klachten. Toen werd vastgesteld dat Rex prostaat/blaasproblemen had (foto 2). Een vergrote prostaat (hypertrofie=toename prostaatweefsel) die ook nog eens ontstoken was.
De klachten verdwenen met een hormooninjectie en een antibiotica kuur maar waren nu dus weer terug.
Rectaal was er een vergrote prostaat te voelen. Een prostaat is een geslachtsklier. De functie ervan is om vocht te produceren dat samen met de zaadcellen het sperma vormt. Het prostaatvocht zorgt voor het overleven en de beweeglijkheid van de zaadcellen.
Echo onderzoek bij Rex toonde een normale urineblaas (geen verdikte wand en geen blaasstenen te zien). Wel was een heel duidelijk vergrote prostaat met zwarte vlekken te zien. Mijn conclusie was: prostaathypertrofie met cystes (foto 3).
Bij oudere honden kunnen verschillende prostaatproblemen voorkomen:
-Prostaathypertrofie (bloed plassen, persen)
-Prostaatabces (ziek, koorts, abnormale uitvloeiing)
-Prostaatkanker, dit komt overigens zelden voor bij de hond (meestal gecastreerde reuen)

Omdat het eigenlijk abnormaal is dat zo'n jonge hond als Rex deze klachten kreeg werd hij gecastreerd.
Doordat in de testikels hormonen geproduceerd worden die de prostaat aansturen krimpt de prostaat aanzienlijk wat een positieve werking heeft op het herstel van de hond. Al na enkele dagen plaste Rex geen bloed meer en is inmiddels helemaal klachtenvrij!

Stukje geschreven door de familie van Lier, de baasjes van Rex:

'Wij hebben 2,5 jaar geleden bij kennissen van ons een Mechelse herder gekocht, een heel vertrouwd adres. Na 20 jaar geen hond te hebben gehad kwam Rex in ons gezin.
Vorig jaar juni plaste hij bloed, dus wij naar de dierenarts in Sint-Michielsgestel. Daar bleek dat Rex een vergrote prostaat had, wat bij zo'n jonge hond bijna nooit voorkomt.
De dierenarts had Rex een spuit gegeven dat de prostaat zou moeten verkleinen, maar hij zei er ook bij dat dit misschien maar even zou helpen. Toch heel de winter ermee doorgesukkeld, dan ging het weer een paar weken goed en dan plaste hij af en toe weer wat bloed. Ik kon niet merken aan Rex of het pijnlijk was of niet voor hem.
Tot half april j.l., het was één bloedbad dat plassen van hem, dus ik Douwe gebeld en ik kon meteen komen. Daar in de spreekkamer plaste Rex (gelukkig) meteen tegen het keukenblokje aan en toen zagen ze dat dit niet normaal was. Douwe had even inwendig zijn prostaat gevoeld (dat vond Rex niet zo leuk) en kwam tot de conclusie dat deze erg vergroot was. Toen nog een echo gemaakt en daaruit bleek dat er ook nog cystes in de prostaat zaten. Even overlegd en het kon niet anders dan Rex te laten castreren. Ik hoefde er niet over na te denken en de volgende dag werd hij geopereerd.
Rex heeft nog 2 dagen een beetje bloed geplast en knapte zienderogen op. Hij is weer speels, gaat weer graag met de fiets mee en de bossen in.

Douwe en je team, bedankt voor jullie ondersteuning en begeleiding!
Groetjes, Will, Geraldine, Tim en Ruud van Lier uit Schijndel