Puck: Baarmoederontsteking

De eigenaresse van de 7-jarige Golden Retriever Puck kwam bij ons op consult. Puck had vage klachten: weinig eten en drinken, sloom en stijf lopen. Bij onderzoek was de temperatuur 38.8, de hartslag iets te snel, de slijmvliezen roze en de turgor normaal (niet uitgedroogd). Bij navraag was Puck 1 maand geleden loops geweest. Nu was er geen uitvloeiing meer aanwezig. Omdat bij palpatie van de buik deze wat ''vol'' aanvoelde ondanks het slechte eten, werd besloten een echo te maken van de buik. Op de echo waren met vocht gevulde ruimtes te zien in de buik. Vocht/pus tekent zich namelijk heel duidelijk zwart af op een echo. De diagnose baarmoederontsteking kon niet missen. Om een snel en duurzaam herstel van de patiënt te krijgen is het verwijderen van baarmoeder/eierstokken (ovariohysterectomie) het beste. 's Middags werd Puck geopereerd.

De operatie

Voor de operatie wordt pijnstilling en antibioticum gegeven. Na de inductie anesthesie werd Puck onder inhalatie narcose geopereerd. De buik wordt in de mediaanlijn geopend. De baarmoeder is gemakkelijk te traceren omdat deze erg vergroot is. De eierstokken (ovaria) worden samen met de baarmoeder (uterus) verwijderd. Omdat de bloedvoorziening naar de baarmoeder plaatsvindt vanaf de ovaria en de baarmoedermond (cervix) moeten de bloedvaten op deze plaatsen afgebonden worden met oplosbaar hechtmateriaal. Er moet voor gewaakt worden dat er pus in de buik komt. De operatie verliep zonder complicaties en de buikwand werd gesloten. 's Avonds kon Puck alweer naar huis. Bij controle de volgende dag had ze alweer wat gegeten. Bij controle na 10 dagen was de operatiewond goed genezen.

Dierenarts Akkerman:

''Baarmoederontsteking is een aandoening die we vaak zien bij oudere niet gesteriliseerde honden. Het treedt meestal op na een loopsheid (1-2 maanden). Soms denkt de eigenaar dat de hond loops is. De symptomen zijn: algehele malaise, veel drinken, uitvloeiing (niet altijd), opgezwollen vagina en veel likken aan de vagina.
In ernstige gevallen kan lekkage van pus uit de baarmoeder naar de buikholte plaatsvinden. Deze honden zijn ernstig ziek, eten en drinken niet en hebben braakklachten. Het herstel na een operatie duurt dan ook veel langer. De buikholte moet dan gespoeld worden.''