image by WebDog image by WebDog

Progesterontest

Progesteron is een hormoon dat in het lichaam van de teef voorkomt. De hoeveelheid progesteron stijgt heel snel als de eisprong op gang komt. Het doel van een progesteron test is om te bepalen wat het beste dektijdstip is voor de teef, m.a.w. als de eisprong plaatsvindt. Zo is de kans het grootst dat de dekking succesvol is!

Een goede timing is o.a. van belang als de teef die gedekt moet worden weinig laat merken van de loopsheid. Soms is de exacte datum van bevallen belangrijk, bijv. bij hondenrassen waar nog al eens een keizersnede moet gebeuren.
En als u een eind moet reizen om de teef te laten dekken is het prettig om te weten wat de meest geschikte dag is.
Ook bij honden waarbij een vorige dekking geen resultaat had is het raadzaam om deze test te laten doen.
Als een teef niet natuurlijk gedekt wil of kan worden en kunstmatige inseminatie aan de orde is, is deze test zeer aan te bevelen.

Wat houdt een progesterontest in?

Door het laten uitvoeren van een progesterontest kan het juiste tijdstip van dekken van de teef bepaald worden. Deze test doen wij zelf en binnen 1 1/2 uur is de uitslag bekend.
Al voor de eisprong plaatsvindt stijgt de concentratie van de progesteron in het bloed van de teef. Het moment van ovulatie valt bij de meeste teven samen met een progesteronwaarde van 6.5 ng/ml. Ovulatie duurt ongeveer een dag. Door de benodigde tijd voor rijping van de eicelen en de tevoren benodigde rijping van de spermacellen na dekking of inseminatie en de levensduur van zowel rijpe eicellen als spermieën strekt de optimale periode zich uit van 1 tot 4 dagen na de ovulatie. Bij gebruik van ingevroren sperma waarvan de levensduur ongeveer een dag is, tegenover vers sperma met een minimale levensduur van 3-5 dagen, insemineren we bij voorkeur op dag 3 en 4.