Pony Tieske: castratie

Zoals u misschien zult weten behandelt onze praktijk niet alleen gezelschapsdieren maar ook zgn. hobbydieren. Veel diereigenaren hebben naast honden, katten, konijnen ook bijv. schapen, geiten, paarden en zelfs soms varkens.
Omdat wij tot juli 2010 ook in een zgn. "gemengde" praktijk gewerkt hebben is er ruim voldoende kennis en ervaring om deze dieren te behandelen.
De eigenaren van Tieske vroegen mij daarom ook om hun pony te komen castreren.
Het castreren van een pony heeft als voordeel voor de eigenaar dat het dier wat gemakkelijker in de omgang wordt. Vooral bij kinderen erg belangrijk!

De castratie zelf: De pony krijgt een narcose injectie en gaat daarna liggen. Om goed bij zijn testikels te kunnen wordt één achterbeen omhoog gefixeerd.
Na desinfectie wordt de balzak ingesneden en de testikels met zaadstreng worden  naar buiten gehaald.
Door de zaadstreng te "kneuzen" gedurende 5 minuten wordt voorkomen dat er geen bloeding optreedt.
De 2 wondjes worden opengelaten en afgedekt met een antibiotica spray. Verder wordt de pony nog preventief behandeld tegen tetanus en tegen infectie.
5 Minuten na de ingreep kon Tieske al weer staan. De mannelijke hormonen zijn na 3-4 weken niet meer aanwezig.

Stukje geschreven door het baasje:

'Tiestikel'
Ruim 2 jaar geleden deed Ties zijn intrede bij ons als stalmaat voor ons rijpaard Toon. Ties was een hengstveulen van een onbekend merk. Echt een schatje van 4 maanden oud.
Ons rijpaard werd meteen rustiger op stal en zelfs de wedstrijd stress werd minder.
Op zich een goede actie zou je zeggen.
Maar.....kleine hengstjes worden volwassen met het daarbij behorende hengstengedrag.
Toen hij 1 1/2 jaar oud was en regelmatig zijn tanden in mijn bovenbeen gezet had besloten we om hem te laten castreren. Dr. Akkerman adviseerde om te kijken of Ties wel 2 ballen had. Het blijkt bij dit soort pony's wel vaker voor te komen dat er maar 1 testikel is ingedaald en de andere in de lies achterblijft. En inderdaad, Ties had er maar één dus de hele aktie werd afgeblazen.

Een jaar later, tijdens een grondige poetsbeurt.....suprise! De tweede bal was ook ingedaald.
Pech voor Ties! Er werd alsnog een afspraak gemaakt voor de castratie. De hele ingreep viel reuze mee. Even wat dizzy maar een uur later stond hij weer vrolijk te grazen bij z'n maat.
Dezelfde middag wist hij zelfs alweer te ontsnappen en stond hij te hinniken naar de merries van de buurman......(die lachten hem met z'n allen uit!).
Familie van Uden, Den Dungen