Perla geïnfecteerd met Leishmania

Enkele maanden geleden kwam Perla, een Labrador Retriever van 3 1/2 jaar oud, op het spreekuur bij Douwe. Perla had al sinds langere tijd vage klachten, o.a. stijfheid en lichte kreupelheid.
Nu begon zo ook huidklachten te krijgen. De huid op de oorranden, ellebogen en hakken vertoonden kale plekken met schilfering. Van deze plekken werd een afkrabsel gemaakt  (om te onderzoeken op zichtbare parasieten) en ook werd een schimmelkweek ingezet. Beide onderzoeken waren negatief.
Omdat Douwe wist dat Perla de eerste 1 1/2 jaar van leven in Spanje had doorgebracht werd ook aan Leishmania gedacht. Dit is o.a. aan te tonen door bloedonderzoek.
De ift Elisa test gaf een waarde aan van 87, deze hoort kleiner te zijn dan 12!
Conclusie: Perla was op jeugdige leeftijd geïnfecteerd met Leishmania.
Bij navraag bleek dat Perla in Spanje ook een test had ondergaan, deze was toen negatief. Waarschijnlijk zat ze toen nog in de incubatiefase.

Wat is Leishmania eigenlijk? Deze ziekte bij de hond wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet die wordt overgebracht door de zandvlieg, die erg lijkt op een mug en vooral voorkomt rond het Middellandse zeegebied en delen van Zuid Europa.
De hond hoeft er echter niet altijd ziek van te worden. Als de ziekte wel doorbreekt kunnen de symptomen erg uiteenlopen. Zo kan de hond koorts, gewrichtsproblemen, kale plekken en huidproblemen krijgen. Ook inwendige organen kunnen door deze parasiet worden aangetast, waaronder de nieren.
Leishmania is moeilijk te bestrijden en daardoor is een levenslange behandeling nodig.

Perla wordt nu ongeveer 3 maanden behandeld met Allopurinol. Gelukkig reageert ze goed op de medicatie! De gezondheidsklachten zijn verdwenen! De eigenaresse wilde nog graag meedelen dat zelfs de haren op het puntje van de staart weer aangegroeid zijn!
Als Perla deze medicijnen blijft gebruiken en regelmatig op controle komt zal ze weer als vanouds lekker hond kunnen zijn! Helaas is Leishmania nog niet te genezen maar zoals blijkt wel redelijk goed te behandelen!

Sinds kort is het echter wel mogelijk om uw hond tegen Leishmania in te laten enten met het vaccin Canileish.
Dat is zeer zeker een aanrader voor honden die een groot gevaar lopen, bijv. bij een verblijf in de risicogebieden.
Zandvliegen zijn vooral 's avonds en 's nachts actief. Er zijn ook andere manieren om besmetting te voorkomen. Het is belangrijk om middelen te gebruiken waar Permetrin inzit, bijvoorbeeld Scalibor of Advantix. 
Als u meer informatie wilt over deze ziekte, de enting of andere preventieve middelen dan kunt u contact opnemen met onze kliniek