image by WebDog

Pas op oververhitting huisdier

Oververhitting en warmte tips voor uw huisdier

Nu de zomer weer in aantocht is, is het goed om uw huisdier extra in de gaten te houden. Dieren kunnen namelijk snel oververhit raken.

Of uw dier last heeft van oververhitting kunt u zien aan de volgende verschijnselen:

  • Warm aanvoelen
  • Hijgen
  • Kwijlen
  • Sloom
  • Rode slijmvliezen
  • Honden kunnen gaan braken.

Het is belangrijk om dieren die oververhit zijn zo snel mogelijk af te koelen. Dit kan bijvoorbeeld door het dier te bedekken met natte doeken (vooral de buik) of met de poten in een teiltje met water te zetten.

Gooi geen emmer water over het dier heen want dit kan gevaarlijk zijn en bijvoorbeeld een hartstilstand veroorzaken!

 
Hier onder geven wij enkele tips voor de warme zomerdagen:


 
Honden 

Maak geen lange wandelingen in de hitte, ga liever in de ochtend of tegen de avond als het koeler is.
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen en hebben alleen zweetklieren in hun voetzooltjes. Kijk dus uit bij wandelingen op warm asfalt. Om te checken of het asfalt niet te heet is, kunt u zelf met uw handpalm op het asfalt voelen. Zoals u met uw handpalm voelt, zo voelt uw hond namelijk ook met zijn voetkussentjes.  
Ga overdag niet met uw hond fietsen en laat uw hond zeker niet in een stilstaande auto zitten. In de auto loopt de temperatuur sneller op dan u denkt! In afbeelding hiernaast kunt u zien hoe snel de temperatuur oploopt binnen 10 en 30 minuten.
Honden met een dunne vacht kunt u insmeren met zonnebrandcrème om te voorkomen dat de huid verbrand.
Zorg dat de hond een plek in de schaduw heeft en voldoende drinkwater. Het water mag niet te koud zijn en kan het beste in kleine hoeveelheden per keer worden aangeboden. 

 
Katten


Katten zoeken vaak zelf een koel plekje binnen of buitenshuis. Zorg in huis in ieder geval voor voldoende drinkwater. Mocht uw kat toch vervoerd moeten worden, houdt dan goed de signalen van oververhitting in de gaten.
 


Konijnen

Probeer het hok van uw konijn uit de felle zon te houden. Mocht dit niet lukken dan kunt u het hok eventueel afkoelen door er een nat, wit laken overheen te leggen.
U kunt zelf koelelementen maken door bijvoorbeeld een drinkfles met water te vullen en deze een tijdje in de vriezer te leggen. Wikkel een handdoek om de koude fles en leg hem in het konijnenhok. Uw konijn kan hier dan lekker tegenaan gaan liggen. Houd wel in de gaten dat het konijn niet aan de fles of de handdoek gaat knagen.
Met het warme weer verschijnt de blauw-groene vlieg. Deze vlieg legt duizenden eieren, bij voorkeur op onreine plekken zoals aangeplakte ontlasting rond de anus of andere vuile plekken op het dier. Deze eitjes worden, onder optimale omstandigheden, binnen 24 uur omgevormd tot maden. Het is verstandig om uw konijn dagelijks te controleren op vieze plekken en deze eventuele plekken te reinigen. Verder kunt u uw konijn tegen maden beschermen met behulp van een spray.