Mickey: gevaarlijke hondenspeeltjes

Begin mei kwam de Hollandse Smous Mickey bij ons op consult. De klachten waren: sloom, niet eten, braken. Bij onderzoek bleek: geen koorts, buikpalpatie was niet pijnlijk. Mickey werd in eerste instantie symptomatisch behandeld voor een  maag-/darminfectie.
Omdat er na enkele dagen geen verbetering was werd een uitgebreider onderzoek ingesteld. Bloedonderzoek gaf geen uitsluitsel, alle waardes waren normaal. Er werd een röntgenfoto gemaakt (foto 2) waarop veel gasvorming in alle darmen was te zien. Ook was er een vreemde massa midden in de buik te zien. Mickey reageerde inmiddels ook pijnlijk op buikonderzoek dus werd besloten te opereren!!
De operatie, die bijna 2 uur duurde!!, werd uitgevoerd onder algehele narcose (foto 3, injectie+inhalatieanaesthesie). Na opening van de buik was het volgende te zien en te voelen:
De dunne darm was te rood en door de peristaltiek opgestroopt (van 50 cm normaal naar 20 cm) over een beperkte afstand (foto 4).
In de darm was een streng te voelen, waarschijnlijk een stuk touw. Omdat dit touw in gedeeltes verwijderd moest worden (het er in 1x uittrekken ging niet) werden 4 gaatjes in de maag en darm gemaakt. De darmwand was ook al beschadigd door de insnijding van het touw.
Uiteindelijk bleek het touw vast te zitten in de maag en een hard plastic schijfje omwikkeld te hebben. Na verwijdering van het touw met plastic werden darm/maag en beschadigingen in de darmwand gehecht met Vicryl (oplosbare draad).

De nabehandeling van Mickey bestond uit druppelinfuus, pijnstilling en antibiotica. Ook werd hij opgenomen in de kliniek tot er zicht op herstel was. Na 24 uur begon hij gelukkig weer wat te eten en te drinken. en kon hij de volgende dag naar huis.

CONCLUSIE: Kauwspeelgoed kan leuk zijn voor onze huisdieren. Soms worden deze kapot gebeten met ernstige gevolgen. Pas hadden we nog hond Bob (zie reviews algemeen) met een verstopte slokdarm ten gevolge van een kauwbot. Gelukkig gaat het nu goed met Bob én Mickey maar het had ook anders kunnen aflopen!!

Stukje geschreven door de baasjes van Mickey:
Onze Mickey is een Hollandse Smous van 8 maanden en eet alles op wat maar een draadje heeft: veters, tapijtranden, speeltjes met touw, noem maar op.
De zondag voor Hemelvaart kwamen we terug van de hondencursus en Mickey werd gedurende de dag steeds minder levendig. Hij spuugde steeds meer en kwam steeds minder van zijn kussen af. Maandag toch maar even naar Dokter Akkerman gebeld waar we nog dezelfde ochtend langs konden komen. Hij dacht aan een darminfectie. Spuitjes tegen de infectie en tegen het braken en een antibiotica kuur meegekregen. Een dag later begon hij op te knappen en speelde zelfs met andere hondjes. Woensdag begon hij toch weer wat in te zakken en een dag later was het alleen nog maar slechter. Mickey hield niets binnen en kwam nauwelijks meer overeind. Dokter gebeld en naar de praktijk. Er werd een röntgenfoto gemaakt die we samen bekeken, er zat duidelijk een verstopping maar waar het door kwam was toch niet goed te zien. Toen Dokter Akkerman zei dat we hem dan maar open moesten snijden schrok ik me een hoedje!
Een operatie! Met alle risico's van dien! Maar ja, een andere optie was er eigenlijk niet. Gelukkig kon het meteen en twee uur later zou ik gebeld worden. Vanaf half 1 zat ik te zenuwen naast de telefoon. Om 1 uur belde de dokter dat het een flinke operatie was geworden; op verschillende plaatsen opengesneden in de darm én in de maag, om er een plastic schijfje uit te halen met héél véél touw. Of hij zou opknappen...
Het was een dubbeltje op zijn kant. We hebben 2 dagen in spanning gezeten of onze Mick het wel zou redden. Wat waren we bezorgd. Zaterdag mocht hij mee naar huis, waar hij nog steeds heel lusteloos rond hing en helemaal geen eetlust had. En eindelijk, zondagochtend, stond hij op, kwam op ons toegelopen en begon gretig te kauwen aan een kauwstaafje. Daarna at hij steeds meer en gelukkig kwam 's middags ook zijn eerste ontlasting. Dit betekende dat zijn darmkanaal open was en de operatie dus gelukt was. Wat een opluchting!
Thuis hebben we inmiddels alle hondenspeeltjes die plastic bevatten, vulling hebben of harde stukjes hebben in de prullenbak gegooid. Voortaan nooit meer zomaar voor de grap een leuk-uitziend hondenspeeltje voor Mickey! Veel te gevaarlijk, dat hebben we nu wel gemerkt. Je denkt dat het geen kwaad kan, omdat het als hondenspeeltje wordt verkocht, maar niets is minder waar.
Echt waar, pas echt op met wat je je hondje te spelen geeft want het gevaar zit in een klein hoekje. Met bijtstokjes en een hard touwenbotje kan hij zich ook prima vermaken.
En dank je wel dokter Akkerman, voor het redden van het leventje van Mickey en de zorgzame, fijne begeleiding.

Het gaat inmiddels weer helemaal goed met Mickey . Lekker ondeugend en levendig. Wat heerlijk. Dank je wel voor alle goede zorgen. Ik heb alle uitleg en verzorging als erg prettig en professioneel ervaren. En natuurlijk met een fantastische afloop. Ik stuur nog wat foto's van de darminhoud mee. Het is nu niet echt meer te zien dat het van een speeltje komt. Ze verkochten het speeltje ook niet meer bij de Boerenbond. Misschien hadden ze er al meer slechte ervaringen mee en hebben ze het uit de handel genomen. Zou mooi zijn.

Familie Beyk, Sint-Michielsgestel