Mei 2011 Pooh: Plaskater - Urethraobstructie

Dr. Akkerman:

De 10-jarige gecastreerde kater Pooh werd ons aangeboden met plasklachten. Pooh zat de hele tijd op de kattenbak zonder dat er sprake was van urinelozing. Ook gaf hij pijn te kennen en zijn eetlust was ook niet goed. Bij dit soort patiënten is eigenlijk altijd sprake van blaasgruis. Dit loopt vast in de penispunt van de kater waardoor er geen urine meer komt. Als dit probleem al langer bestaat kan de blaas geheel ontstoken raken. De kat kan er zelfs aan sterven.
Getracht werd dit gruis te verwijderen door te spoelen met een katheter. Pooh werd verdoofd, maar het lukte niet omdat de plasbuis over een lengte van 1-2 cm. verstopt zat. De enige manier om dit probleem te verhelpen is een spoedoperatie.

De operatie:
De operatie wordt uitgevoerd onder inhalatieanaesthesie (Isofluraan en zuurstof). Het operatiegebied wordt geschoren en gedesinfecteerd. De penis met de huid eromheen wordt over een lengte van ongeveer 1.5 cm. verwijderd (penis amputatie). De plasbuis (urethra) wordt opengelegd en vastgehecht met zeer dun hechtmateriaal aan de onderhuid en huid. Op deze manier ontstaat er een veel grotere opening waardoor het plassen weer gemakkelijk gaat. Bij Pooh kon je zien dat de plasbuis geheel gevuld was met gruis. De nabehandeling bestaat uit infusen, antibiotica en pijnstillers. Daarnaast krijgt de kat een speciaal blaasgruisdieet om gruis op te lossen en te voorkomen dat er nieuw gruis ontstaat.
 

Hoe ontstaat blaasgruis?

Het ontstaan van blaasstenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Kristallen vormen zich als er voldoende kristalvormende bestanddelen in de urine aanwezig zijn. Deze kristalvormende bestanddelen verschillen per steen en bestaan uit de mineralen die later de steen zullen vormen. De kristallen kunnen zich vasthechten aan organisch materiaal in de urine, zodat er structuren ontstaan die op den duur kunnen uitgroeien tot stenen. De meest voorkomende blaassteen bij zowel honden als katten is de struvietsteen. Struviet is opgebouwd uit de mineralen magnesium, ammonium en fosfaat. Met name bij de kat is struviet beter bekend onder de naam blaasgruis. Een andere, regelmatig voorkomende, blaassteen is de calciumoxalaatsteen. Andere stenen, zoals cystine en uraat, komen minder vaak voor.

De volgende factoren kunnen de vorming van blaasstenen beïnvloeden:

  • Zuurgraad (pH) van de urine
  • Mineralen samenstelling van de urine
  • Urineweginfectie (blaasontsteking)
  • Vochtopname
  • Leeftijd, geslacht en ras
  • Frequentie van het plassen
  • Lichaamsgewicht en beweging
  • Stofwisselingsstoornissen