maart 2011 Arie: Feline Calicivirus (FCV)

Dr. Akkerman:

Omdat de 6.5 jarige gecastreerde kater Arie ernstige ziekteverschijnselen vertoonde werd ik geconsulteerd. Arie at niet, was lusteloos en kwijlde heel erg. Bij controle was de temperatuur 41.1 °C. Arie was enigszins uitgedroogd. Bij inspectie van de mond bleek dat de tong opgezwollen was en het slijmvlies aan de tongranden aangetast en verdwenen. Door de koorts en de pijn in de mond at Arie niet. Diagnose: Calicivirus (FCV).
De behandeling bestond uit pijnstilling, vochtinjecties en antibiotica tegen secundaire infecties. Omdat Arie de volgende dagen niet wilde eten en drinken werd hij opgenomen voor een intensievere behandeling. Dwangvoeren lukte heel goed en werd na 5 dagen door de eigenaren thuis voortgezet. Toen begon Arie ook weer zelf te eten. Bij controle na 3 weken was de tong bijna geheel genezen.
 

Een stukje geschreven door de eigenaren van Arie:

“Arie is onze lieve rode huiskater van 6 jaar oud. Een lekkere knuffelkont, al gaat hij wel graag zijn eigen gang. Op een zondagochtend leek Arie nog niet thuis te zijn geweest. Na een tijdje zagen we hem ineens onder de salontafel liggen. Hij had een wat viezige bek, en zijn tong stak een beetje naar buiten. Het leek alsof hij door zijn tong heen had gebeten, we hadden geen idee wat hij had uitgespookt. Na zijn bekkie was losgewrikt te hebben, hebben we hem een tijdje met rust gelaten. We dachten dat hij misschien gevochten had ’s nachts en toen op zijn tong had gebeten. Echter, aan het begin van de avond was Arie nog steeds niet van zijn plaats geweest, en gegeten en gedronken had hij ook niet. Omdat we ons toch wel een beetje zorgen begonnen te maken hebben we de dierenarts gebeld. Op basis van onze omschrijving mochten we gelukkig meteen even met hem langskomen. Onze kater bleek calicivirus te hebben, waardoor zijn tong flink was opgezwollen en de natuurlijke beschermlaag van de tong ernstig was aangetast. Daardoor kon onze rakker niet meer eten of drinken. Hij heeft toen antibiotica en pijnstillers gekregen. De volgende dag zijn we teruggeweest met Arie voor een nieuwe antibioticainjectie. De dag erna weer op controle, maar ondertussen at onze kater nog steeds niet zelf. De dokter heeft hem toen een paar dagen gehouden en met een spuitje gevoerd, zodat hij in elk geval voldoende vocht binnen zou krijgen. Vrijdag hebben we hem weer opgehaald en hebben we speciaal voer meegekregen en nog wat medicijnen, die we hem zelf hebben toegediend. Een dikke week later is Aries tong weer bijna genezen, en inmiddels eet en drinkt hij weer lekker zelf. Het was even trubbelig allemaal, maar gelukkig is hij weer de oude.”


 

Feline Calicivirus (FCV)

Zoals gezegd is FCV een virusziekte deel uitmakend van het ''niesziekte complex''. Het virus tast vooral de slijmvliezen van de voorste luchtwegen en de mondholte aan. Bij kittens kan ook kreupelheid optreden t.g.v. gewrichtsontsteking. Katten bij ons in de praktijk worden geënt met Nobivac Tricat. In dit vaccin zit een stam tegen FCV, maar omdat er meerdere stammen zijn is de enting niet altijd sluitend. Bovendien kunnen poezen drager zijn en bijvoorbeeld bij stress kan de infectie weer zichtbaar optreden. Vaccineren verminderd eigenlijk altijd de ernst van een eventuele infectie, maar bij Arie niet.