Laparoscopische sterilisaties

Het is nu( januari 2014) mogelijk om in onze kliniek uw hond laparoscopisch te laten steriliseren (zie ook de patiënt van de maand januari!) . Deze methode van steriliseren is absoluut te prefereren boven de "normale sterilisatie" omdat uit onderzoek is gebleken dat het vrijwel PIJNLOOS is!
Een laparoscopische sterilisatie betekent dat er via een paar(2) kleine gaatjes in de buik geopereerd kan worden d.m.v. een kijkoperatie. Er wordt dus geen grote snede meer gemaakt in de buik.
Deze techniek leent zich bijzonder goed voor de sterilisatie van honden.
 

Voordelen

  • Kortere narcosetijd omdat de operatie minder lang duurt
  • Snel herstel vanwege minder trauma in de buik
  • Kleinere wondjes (maximaal 2 van 5-10 mm) waardoor de hond veel minder pijn heeft na de operatie
  • Minder kans op ontstekingen of opengaan van de wond
  • De kans op bloedingen wordt beduidend lager

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst wordt de patiënt onder narcose gebracht en voorbereid zoals gebruikelijk is voor een conventionele operatie. Om goed in de buik te kunnen kijken wordt deze opgeblazen met CO2. Vervolgens worden via de kleine sneetjes twee tangen en de camera in de buik gebracht. Zo kan de chirurg alles op een monitor bekijken.
Hierna worden de eierstokken opgezocht en verwijderd. Dan worden de instrumenten uit de buik verwijderd en de kleine sneetjes gesloten met een hechting of lijm.
De nabehandeling bestaat vaak alleen maar uit een paar dagen pijnstilling. Antibiotica is meestal niet nodig.
 

Materialen

In onze kliniek maken we bij deze manier van opereren gebruik van de LigaSure. Dit instrument wordt ook in de humane geneeskunde gebruikt voor kijkoperaties. Met de ligasure wordt eerst het weefsel eerst vastgepakt, daarna geseald en met een klein mesje doorgesneden. Dit allemaal in dezelfde handeling.Deze handeling wordt enkele keren herhaald totdat de eierstok geheel los is.Er wordt dus niet gebrand. Bij branden krijg je veel meer littekenweefsel en je moet weer met een schaar naar binnen om het geschroeide gedeelte los te knippen.Met ons instrumentarium dus geen littekenweefsel en geen kans op bloedingen.De LigaSure is de absolute top in endoscopisch instrumentarium!
 

Prijzen

Om deze techniek te kunnen uitvoeren hebben we geïnvesteerd  in kennis/kunde en een aantal kostbare instrumenten(zie foto 1.). Ook hebben wij geïnvesteerd in een automatische beademing met capnograaf om de veiligheid van de patiënt te bewaken.Automatische beademing is belangrijk omdat de buik met CO2 gevuld wordt en de hond daardoor uit zichzelf moeilijker ademt.Dit wordt dus voor haar gedaan middels automatische ventilatie! Veel praktijken hebben dit niet of verdoven het dier nog met injectie's (absoluut onverantwoord).
Voor een "normale" sterilisatie is de prijs € 260,- tot € 320,-, afhankelijk van de grootte van de hond.

De prijs van een laparoscopische sterilisatie zal daar € 115,- boven liggen, dus € 375,- tot € 435,- euro.

Deze bedragen zijn incl. BTW, narcose, bewaking, operatie etc. Desgewenst kunt u van te voren een prijsopgave vragen. We houden dan rekening met het gewicht, tijdstip van sterilisatie (voor de eerste loopsheid gemakkelijker) en de dikte van de hond ivm. vet rondom de eierstokken.
 
Wilt u meer weten over deze methode of wilt u weten of deze techniek geschikt is voor uw hond, neemt u dan contact met ons op. Patiënt van de maand februari 2014 is Beau, een Viszla die laparoscopisch gesteriliseerd is.