Laparoscopische sterilisatie Beau
Hallo, dit is Beau, een Hongaarse Vizsla van 1 jaar. Beau is levenslustig, vriendelijk en zeer aanhankelijk. Ze houdt van wandelen in het bos en ravotten met andere honden. Als ze binnen is dan ligt ze het liefst bij je op schoot. Een hond die perfect past binnen ons gezin. Recent hebben we Beau laten steriliseren. Ik was al maanden eerder door Douwe op de hoogte gebracht van de nieuwe methode die de praktijk kon bieden. Een laparoscopische sterilisatie. Het leek me zeer geschikt voor Beau, een paar kleine sneetjes, minder pijn en een snel herstel.
Op de dag van de sterilisatie heb ik Beau om 9.00 naar de praktijk gebracht. Beau is zeer gevoelig en daarom moest ze met de juiste aanpak worden behandeld. Ik had ook in overleg afgesproken dat ik er nog even bij zou blijven totdat ze het spuitje had gekregen waarvan ze rustig en slaperig zou worden. Ik kon ze daarna met een gerust hart achterlaten.
Aan het eind van de ochtend werd ik gebeld dat alles goed was verlopen en dat ze al weer aan het bijkomen was. Begin van de middag heb ik haar weer opgehaald zodat ze de rest van de dag lekker thuis kon bijkomen.
Ze is die dag nog wel wat wankel geweest maar haar eetlust was er niet minder om. De dag erna was er buiten de drie kleine wondjes op haar buik niets meer te merken van de operatie. Ze heeft dan ook weer van een heerlijke wandeling genoten.
De ingreep is fantastisch en zorgvuldig uitgevoerd, we zijn van tevoren goed ingelicht over de methode en Beau heeft er zo min mogelijk van gemerkt.
Deze sterilisatie methode en praktijk kan ik iedereen aanraden.
Langs deze weg wil ik namens mijn gezin en Beau, dierenarts Douwe en assistente Francis hartelijk bedanken voor de goede zorgen.
Sandra Korsten, Den Dungen

Toelichting dierenarts Akkerman:

Waarom laparoscopische sterilisatie versus traditionele sterilisatie?
Voordelen voor de patiënt:

 • een paar kleine gaatjes i.p.v. een snee
 • geen hechtmateriaal in de buik en de buikwand
 • veel minder pijn voor de hond
 • minder trauma in de buik dus minder kans op ontstekingen

Beschrijving operatie:

 • onderzoek Beau
 • de hond krijgt een prikje met inductie anaesthesie om in slaap te vallen
 • dan beademing met inhalatienarcose
 • vervolgens wordt de hond aangesloten op bewakingsapparatuur, de capnograaf meet het CO2 gehalte in de expiratielucht. De hartfrequentie wordt automatisch gemeten door een pulsmeter in de slokdarm in te brengen. Ook wordt het zuurstofgehalte in het bloed continu gemeten.
 • intussen ligt alle apparatuur en overige benodigdheden, uiteraard steriel, klaar. Denk hierbij aan een operatiejas, handschoenen, camerahoes, afdekdoeken, CO2 slangen en chirurgische instrumenten
 • dan worden de monitor, camera, lichtbron, ligasure coagulatie apparatuur en de CO2 insufflator aangesloten
 • de belangrijkste 1e handeling bij deze operatie is de Veresnaald, hierdoor wordt de CO2 de buik ingebracht waardoor deze opgeblazen wordt om werkruimte in de buik te creëren.
 • als 2e wordt de trocard ingebracht, dit is een holle poort om de lichtbron, camera, tangen en ligasure naar binnen te brengen

De operatie:
 

 • De 2 poortsmethode, dat betekent 2 gaatjes in de buikwand. De ovaria (eierstokken) moeten dan wel van buitenaf met een naald omhoog getrokken worden. De flank van de hond moet dan ook geschoren worden
 • De 3 poortsmethode, dat betekent 3 gaatjes in de buik. 1 Gaatje voor de paktang, 1 voor de camera met lichtbron en 1 voor de ligasure. Met de ligasure worden de ovaria losgeseald (2x ophangband, bloedvaten en vet)en daarna met de paktang door 1 van de poorten naar buiten gehaald.


De 3 kleine gaatjes zijn onderhuids gehecht met een paar hechtingen en Beau kon aan het begin van de middag alweer naar huis!