Kruisbandoperatie Diesel

Dr. Akkerman:

"Eind maart werd ik gevraagd door Monique Hendriks om naar haar hondje Diesel te kijken en eventueel een operatie aan de knie uit te voeren. Vorig jaar had Diesel al een operatie ondergaan aan de kruisband van de rechterknie, daarom herkende de eigenaresse het probleem. De linkerknie zou waarschijnlijk ook een gescheurde kruisband hebben. Diesel werd onderzocht: de poot werd niet belast, de knie was pijnlijk en er was speling tussen de botdelen van de knie. Duidelijk een gescheurde kruisband!
De enige goede behandeling is een operatie. Als dit niet gebeurt dan blijft de hond kreupel en ontwikkelt zich een ernstige artrose. De knie moet weer gestabiliseerd worden. Onze praktijk voert de zogenaamde Flo-methode (een extra capsulaire techniek) uit.
Beschrijving van de operatie:

  • Allereerst wordt Diesel aan het anesthesie apparaat aangesloten waardoor hij in een diepe slaap valt
  • De knie wordt geschoren en gedesinfecteerd om infecties te voorkomen
  • Er wordt een snee gemaakt aan de buitenzijde van de knie
  • Het kniegewricht wordt geopend, de afgescheurde resten van de kruisband worden verwijderd en wordt de binnenmeniscus geïnspecteerd. Als deze beschadigd is worden de losse delen hiervan verwijderd
  • Het kniegewricht wordt dichtgemaakt
  • Daarna wordt er buiten het kapsel om een nylondraad op een bijzondere manier bevestigd waardoor er een kunstmatige kruisband ontstaat.
  • Hierna wordt de operatiewond zorgvuldig gehecht

De nabehandeling bestaat uit pijnstilling, antibiotica en rust. Na 10 dagen kwam Diesel terug op de praktijk voor het verwijderen van de hechtingen. De poot werd alweer flink belast tot tevredenheid van de eigenaresse."
 

De eigenaresse van Diesel:

"Begin maart ging Diesel plots weer mank lopen. In augustus 2011 kwam dit door een kruisbandje in haar rechtse knietje die was gescheurd. Nu bleek haar linkerknie pijn te doen.
In die tijd brachten wij haar naar een andere kliniek waar ze uiteindelijk werd geopereerd aan haar knie. Dat verliep redelijk goed, althans na de operatie was ze erg van slag en liet haar ontlasting lopen.
We waren er zelf behoorlijk van ontdaan en ongeveer 3 a 4 maanden werd geadviseerd haar in een bench te houden voor het herstel. Ook de kosten waren dusdanig hoog dat het allemaal niet meeviel.
Maar goed, tenslotte heb je een hond en ben je er goed voor. Ondanks alles is ze daarvan uiteindelijk ook hersteld.
Toen Dieseltje weer mank ging lopen met haar andere pootje baalden we natuurlijk vreselijk maar ben ik toch eerst even gaan rond informeren hoe de prijs en kwaliteitsverhoudingen bij verschillende dierenartsen lag. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij Dierenkliniek Sint-Michielsgestel.
Ik hoefde geen dubbele afspraak en kon direct maandag 26 maart op consult en de operatie kon de dag erna, mits Diesel nuchter bleef!
Zo gezegd zo gedaan, voorop gesteld waren assistente Milou en dokter Akkerman enorm vriendelijk en behulpzaam.
Diezelfde dag kon ik haar aan het einde van de middag weer ophalen en tot mijn verbazing kwam ze zelf uit haar hok gelopen en liep kwispelend op me af!
De rest van de dag was ze wel rustig maar wilde eigenlijk direct lopen en verder gaan. De operatie was goed verlopen en Diesel is wonderbaarlijk hersteld in een korte periode.

De nacontrole was eveneens vriendelijk en correct, de kosten waren stukken minder dan bij andere dierenartsen. Wij en Diesel zijn enorm blij met deze behandeling en de kwaliteit en prijs ervan.
We willen dan ook de dierenarts en zijn assistentes bedanken dat Diesel weer vrolijk rondhuppelt en wensen hen veel succes met de praktijk!

Met vriendelijke groet,
Familie Hendriks uit Den Bosch