Konijn Konijn

Dr. Marjolijn de Bont:

Het konijn Konijn genaamd kwam bij mij op het spreekuur voor een oogprobleem. Het rechter oog van Konijn puilde uit en was ernstig beschadigd (zie foto 1) . Helaas was dit oog niet meer te redden. De oorzaak van dit probleem is vaak een abces achter het oog tgv een ontstoken kieswortel. Bij de bek inspectie zonder sedatie m.b.v. een otoscoop was geen kiesprobleem  te zien. Het nadeel van deze onderzoek methode is dat de achterste kiezen niet goed te zien zijn. Zo ook hier want tijdens de operatie, toen  Konijn onder algehele anaesthesie was,  kon  ik  de kiezen wel goed bekijken. De achterste bovenste kies was  onstoken en het gevormde abces drukte het oog uit zijn oogkas.
Tijdens de operatie hebben we het oog verwijderd en de kies getrokken. In de oogkas heb ik een depot penicilline ( zie foto 2) achter gelaten na het spoelen van de oogkas.
Konijn is een nachtje bij ons gebleven, de volgende ochtend (zie foto 3) was hij weer lekker aan het eten en kon hij naar huis met pijnstillers.

Stukje geschreven door het baasje van Konijn:

Wij kregen Tossa, ons konijn, 5 jaar geleden van onze nichtjes. Vorige maand waren we ook al met Tossa bij de dierenarts geweest. Ze had last van schapenvliegen. Gelukkig waren we er op tijd bij. Ze kreeg echter een uitpuilend oog waar de dierenarts ook naar moest kijken. Ze bleek een ontsteking achter haar oog te hebben. Haar oog zou verwijderd moeten worden of we moesten haar daar in laten slapen. Dat kon natuurlijk niet, ze moest worden geholpen. Want we zijn lief voor al onze dieren hier. We hebben naast Tossa nog een konijn, cavia's, een kanarie, vier katten, twee honden, 4 kippen en een haan, 4 geiten, een kom visjes en 2 varkens. Naast haar oog heeft de dierenarts ook nog een kies verwijderd bij Tossa.

Nu gaat het gelukkig weer goed met Tossa (foto 4)! In de huiskamer is ze aan het bijkomen, haar buikje wordt al weer dikker. Allemaal bedankt voor jullie goede zorgen voor haar!

Kaylee en Ryan Pennings