Konijn Ernie heeft zgn. Olifantentanden

Stukje geschreven door Douwe Akkerman:

Begin oktober kwam de eigenaar van de Franse Hangoor Ernie met ons in contact vanwege zgn. 'olifantentanden'. Op internet staat vermeld dat deze door een konijnkundige dierenarts verwijderd moeten worden. Zo kwamen ze bij onze praktijk terecht.
Een gezond konijnengebit is als volgt opgebouwd: 4 grote snijtanden en 2 stifttandjes. Verder boven en onder 2 rijen kiezen (totaal 18). Konijnen hebben een open wortel kanaal waardoor kiezen en tanden altijd doorgroeien. Snijtanden groeien zo'n 12-20 cm per jaar! Normaal gesproken slijten de tanden en kiezen op elkaar af. Als dit niet gebeurt doordat ze bijvoorbeeld scheef staan dan blijven ze doorgroeien. Bij de snijtanden ontstaan dan olifantentanden. Op de kiezen ontstaan dan scherpe punten of haken die veel pijn kunnen geven.
De oorzaken kunnen o.a. erfelijkheid zijn (dit komt vaak voor bij dwergkonijnen), verkeerde voeding of het te jong laten castreren van rammen.
Regelmatig bijslijpen van de snijtanden is een optie maar geeft veel stress en moet vaak herhaald worden. Het verwijderen van deze olifantentanden is daarom aan te bevelen!

De behandeling van Ernie:
Ernie werd onder narcose gebracht met een injectie. De tanden moeten met voorzichtige manipulatie verwijderd worden. Van belang is dat de wortels goed verwijderd worden. Het stuk tand dat nog in de kaak zit is vaak zeker zo lang als het stuk tand dat zichtbaar is!
De nabehandeling bestaat uit enkele dagen pijnstilling en eventueel dwangvoeren. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel deze konijnen weer normaal gaan eten! Ernie was daarop geen uitzondering!

Stukje geschreven door de baasjes van Ernie:

Wij hebben met onze Ernie onze derde Franse hangoor.
We zijn helemaal gek op dit ras omdat het meer is dan een gewoon konijn .
Toen we onze tweede konijn hebben laten inslapen als gevolg van een ontstoken abces had ik spijt dat ik niet met dat konijn ook hier terecht ben gekomen maar het was zondag en ik moest snel handelen want hij was stilgevallen en ben ik bij ons in de buurt geweest.
Nadat hij was overleden hebben we dus Ernie gehaald en bleek na 7 maanden dat ie toch wel rare tanden had even op google zoeken en ja olifantentanden.
Deze kun je elke 6 a 8 weken laten slijpen maar veel werd er geadviseerd om te laten weghalen maar waar ?
Wij kwamen dus  bij deze dierenkliniek terecht en op korte termijn een afspraak gemaakt een half uurtje rijden en daar heb ik hem op maandagmorgen gebracht en om half 2 s middags weer gehaald .
We waren bang voor stilvallen maar hij nam in zijn reisdoos gelijk al kleine stukjes brood aan en zijn biks ging hij ook al vrij snel weer aan beginnen, hij is dus snel opgeknapt en hij loopt nu dus soms ook door het huis want hij kan geen snoeren meer aan eten !
bij deze bedank ik jullie voor de goede zorgen
Fam. van den Berg, Meeteren